Luka Janežič je bil po prihodu v cilj zelo zadovoljen. Foto: Reuters
Luka Janežič je bil po prihodu v cilj zelo zadovoljen. Foto: Reuters
Luka Janežič
Luka Janežič je že izpolnil cilj v Riu. Foto: Reuters
Michelle Carter in Valerie Adams
Valerie Adams je morala čestitati Američanki Michelle Carter. Foto: Reuters

se je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru uvrstil v polfinale teka na 400 metrov. Slovenski rekorder je v četrti skupini zasedel odlično drugo mesto (45,33).
Hitrejši je bil le Lalonde Gordon iz Trinidada in Tobaga (45,24). 20-letni šprinter iz Vodic na Gorenjskem je v krstnem nastopu na olimpijskih igrah izpolnil svoj prvi cilj. V seštevku vseh časov četrtfinala je zasedel 12. mesto.
Tekel na polno od začetka do konca
Ves čas teka je bil na varnem tretjem mestu, ki je še vodilo v finale, v zadnjih metrih pa je prehitel še enega tekmeca in se veselil zanesljive uvrstitve v polfinale.

"Presegel sem pričakovanja. Ko sem videl skupino, si nisem mislil, da bom dokaj z lahkoto prišel v polfinale. To je moj drugi čas sezone in tretji sploh. Če na veliki tekmi tečeš blizu osebnega rekorda, je to odlično. Težko rečem, ali je bilo še kaj rezerve, šel sem na polno od začetka do konca, zagotovo se da teči še hitreje, ampak čas zdaj nima nobenega pomena. Storil sem vse, kar sem si zamislil, polfinale olimpijskih iger je velik dosežek," je pojasnil Janežič.
Polfinale v nedeljo ob 1.30
V soboto zvečer po brazilskem času (v nedeljo ob 1.30 po slovenskem) ga čaka polfinale, v katerem bo tekel v drugi skupini. V finale se iz treh skupin uvrstita po dva najboljša in še dva po času.

Carterjeva v zadnji seriji prehitela Adamsovo
Michelle Carter je malce presenetljivo osvojila zlato kolajno v suvanju krogle. V zadnji seriji je z ameriškim rekordom 20,63 prehitela prvo favoritinjo Novozelandko Valerie Adams (20,42). Bron je pripadel Madžarki Anita Marton (19,87).

Adamsova je v Riu naskakovala tretjo zlato kolajno na olimpijskih igrah v suvanju krogle, kar do zdaj ni uspelo še nobeni atletinji. Do zadnjega meta Carterjeve je bila blizu temu dosežku, a je Američanka najdaljši met izvedla prav v zadnji seriji. Njen oče Michael je osvojil srebrno odličje v suvanju krogle na olimpijskih igrah v Los Angelesu 1984.
Že v uvodni disciplini izjemen rekord Ayane na 10 km
Atletska tekmovanja v Riu de Janeiru so se začela z izjemnim svetovnim rekordom Almaz Ayane v teku na 10.000 metrov (29:17,45). 24-letna Etiopijka je skoraj za 15 sekund popravila dozdajšnji svetovni rekord Kitajke Junšje Vang, ki ga je postavila leta 1993 na državnem prvenstvu v Pekingu (29:31,78). To je bil eden najbolj spornih rekordov v zgodovini kraljice športov, saj so bili časi v zadnjih kilometrih neverjetni.

Kitajec Džen Vang je novi olimpijski prvak v hoji na 20 km (1:19:14).

Krogla (Ž):                           
 1. M. CARTER        ZDA        20,63 
 2. V. ADAMS         NZL        20,42 
 3. A. MARTON        MAD        19,87 

10.000 m (Ž):                          
 1. A. AYANA         ETI   * 29:17,45  
 2. V. CHERUIYOT     KEN     29:32,53  
 3. T. DIBABA        ETI     29:42,56  
                                       
        * - svetovni rekord            
                                       
Hoja 20 km (M):                        
 1. Ž. VANG          KIT      1:19:14  
 2. Z. CAJ           KIT      1:19:26  
 3. D. BIRD-SMITH    AVS      1:19:37