Hrvaška je v polfinalu Torina premagala Grčijo, nato pa še Italijo. Foto: EPA
Hrvaška je v polfinalu Torina premagala Grčijo, nato pa še Italijo. Foto: EPA

Hrvati so slavili po podaljšku s 84:78 in bodo po Barceloni 1992, Atlanti 1996 in Pekingu 2008 četrtič sodelovali na olimpijskih igrah. Varovanci Aleksandra Petrovića so vodili večino srečanja, v podaljšku pa je odločil prvi strelec tekme Bojan Bogdanović, ki je dosegel zadnjih sedem točk Hrvaške. Tekmo je končal pri 26 točkah.

Krunoslav Simon je prispeval 21 točk, MVP turnirja v Torinu Dario Šarić pa 18 točk in 13 skokov. Pod obročema je bil izvrsten Darko Planinić, ki je vknjižil 13 točk.
Pri Italijanih je bil z 18 točkami najučinkovitejši Marco Belinelli. Italijani in Hrvati so se pomerili že v predtekmovanju torinskega turnirja, takrat so bili boljši varovanci Ettoreja Messine. Italija je igrala v najmočnejši postavi, tudi s tremi NBA-igralci Belinellijem (Sacramento), Danilom Gallinarijem (Denver) in Andreo Bargnanijem (Brooklyn).

Srbi slavili na domačem terenu
Srbija je brez težav zmagala na turnirju v Beogradu, potem ko je s 108:77 odpravila Portoriko. Dvoboj je bil odločen že v prvi četrtini, ki so jo Srbi dobili s 37:11. Za MVP-ja turnirja je bil izbran član Denverja Nikola Jokić, ki je v finalu dosegel 23 točk. Prvi strelec je bil Bogdan Bogdanović s 26 točkami.

Franciji turnir v Manili
Zadnjo vstopnico so si priigrali Francozi, ki so na Filipinih na koncu ugnali Kanado s 83:74. V Manili so glaski petelini premagali gostitelje in Novo Zelandijo v predtekmovanju, v polfinalu pa so bili boljši od Turkov. Proti Kanadi sta blestela prva zvezdnika Tony Parker s 26 točkami in Nando De Colo z 22. Branilec CSKA-ja je bil tudi MVP turnirja.

V Riu bodo v skupini A igrale ZDA, Venezuela, Kitajska, Avstralija in dva kvalifikanta, v skupini B pa Španija, Argentina, Brazilija, Litva, Nigerija in kvalifikant. Kvalifikanti bodo v skupini razporejeni z žrebom.