23-letni David Gleirscher je prvič nastopil na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
23-letni David Gleirscher je prvič nastopil na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Felix Loch
Olimpijski prvak iz Vancouvra in Sočija Felix Loch po napaki v zadnji vožnji ni mogel verjeti, kaj se mu je pripetilo. Foto: Reuters
Ameriški najstnik Redmond Gerard je zablestel v tretjem nastopu, prva dva sta se mu ponesrečila. Šteje le najboljša ocena. Foto: Reuters
Nizozemec Sven Kramer je eden najboljših hitrostnih drsalcev v zgodovini. Foto: Reuters
Tretja vožnja Siršeta v Pjongčangu
Ponesrečena druga vožnja sankača Siršeta

Nemec Felix Loch, ki je vodil po tretji vožnji, je naredil veliko napako v srednjem delu proge in padel na peto mesto, tako da mu ni uspelo ubraniti zlate kolajne iz Sočija. Najboljši je bil tudi pred osmimi leti v Vancouvru. Edini sankač, ki je bil trikrat olimpijski prvak, tako ostaja njegov rojak Georg Hackl (1992, 1994, 1998).

Srebrna medalja je pripadla Američanu Chrisu Mazdzerju, bronasta pa Nemcu Johannesu Ludwigu, ki se je na zmagovalni oder povzpel s šestega mesta.

Edini slovenski predstavnik Tilen Sirše je končal na 39. mestu med 40 tekmovalci. 27-letnik je tekmovanje končal po tretji vožnji. Svojo priložnost, da bi se uvrstil med najboljših 30 in se s tem uvrstil v četrto vožnjo, je zapravil že prvi dan, ko ga je v drugi vožnji prevrnilo na bok.

Če bo dobil zaposlitev, bo sanke postavil v kot
Po prvi vožnji je bil 34., a zaostanek za 30. mestom ni bil neulovljiv. Nato pa ga je po besedah trenerja in očeta Milana Siršeta zdelal pritisk, naredil je napako in izgubil ravnotežje. V tretji vožnji ni mogel ničesar pridobiti, sproščen pa je pokazal najboljšo predstavo v Južni Koreji. To je bila najbrž tudi njegova zadnja vožnja v karieri.

"Danes sem lahko le branil to 39. mesto, višje nisem mogel. Štart ni bil dober, šel sem preveč desno, zato je bilo težje izpeljati prvi zavoj. Potem ko sem hitro popravil napako, pa mi je šlo dobro, postavil sem svoj najboljši čas tukaj," je dejal Sirše in nato malo bolj podrobno opisal sobotno napako.

"V drugi zavoj sem prišel previsoko, zabil sem se v strop. V tretjem zavoju sem imel preveliko hitrost, zato me je obrnilo na bok. Poskušal sem vse, da bi se čim prej spravil na sanke, to mi je uspelo šele v petem zavoju, tako da sem izgubil približno deset sekund. Domov odhajam zadovoljen, da sem se udeležil olimpijskih iger, a z grenkim priokusom zaradi včerajšnje napake," je razložil Zasavec, ki si bo z olimpijskih iger najbolj zapomnil odprtje in vznemirjenje, ko se zaveš, da ti je uspelo, da zastopaš Slovenijo.

Sirše se bo doma po zanj najnapornejši in najbolj stresni sezoni najprej spočil, nato pa bo začel iskati zaposlitev. Lani je magistriral iz geografije, želel bi delati na tem področju, sprejel pa bi marsikaj. Če bo zaposlitev dobil, bo sanke pri 27 letih postavil v kot, saj od tega športa ne more živeti.

Najstnik Gerard navdušil v snežnem parku
Ameriški deskar Redmond Gerard je osvojil zlato kolajno v snežnem parku. 17-letnik iz Kolorada je v snežnem parku Phoenix zablestel v tretjem nastopu, ko je zbral 87,16 točke.

Najbolj je prepričal sodnike s svojimi skoki, obrati in triki na številnih skakalnicah in drugih ovirah. Drugo mesto je osvojil Kanadčan Max Parrot (86,00), tretji pa je bil njegov rojak Mark McMorris (85,20).

"Sploh se še ne zavedam, kaj se je zgodilo. Prva dva nastopa sta se mi ponesrečila. V tretji vožnji sem se odločil, da poskusim nekaj drugače. Moral sem tvegati in odločilne trike izvedel, ko sem vzel drugačno linijo," je bil zadovoljen najmlajši tekmovalec v finalu.
Močan veter še naprej povzroča preglavice prirediteljem. Prestavili so še kvalifikacije snežnega parka deskark, zdaj pa tudi to tekmovanje za danes odpovedali. V ponedeljkovem finalu bo nastopilo vseh 27 deskark.

Kramer ubranil olimpijsko zlato
Nizozemski hitrostni drsalec Sven Kramer bo k svoji zbirki treh zlatih olimpijskih medalj lahko dodal še eno. Z novim olimpijskim rekordom 6:09,76 minute je v tekmi na 5000 metrov v velikem ovalu Gangneung v Pjongčangu premagal Kanadčana Teda-Jana Bloemena in Norvežana Sverra Lunda Pedersena. 31-letnemu Kramerju je uspelo ubraniti naslov olimpijskega zmagovalca na 5.000 metrov iz Vancouvra in Sočija.
Eden najboljših hitrostnih drsalcev v zgodovini športa in večkratni svetovni prvak ima zlato tudi z ekipne zasledovalne preizkušnje, pa še dve srebrni in dve bronasti medalji. Nizozemska sicer velja za najuspešnejšo državo v hitrostnem drsanju, v Sočiju so Nizozemci v 12 disciplinah zmagali kar osemkrat.
Laffontova pred zmagovalko iz Sočija
Smučarke prostega sloga so sklenile tekmovanje na grbinah. Francozinja Perrine Laffont je v finalu, kamor se uvrsti šest najboljših, zbrala 78,65 točke ter premagala olimpijsko prvakinjo iz Sočija, Kanadčanko Justine Dufour-Lapointe (78,56), in Kazahstanko Julijo Gališevo (77,40).

Nedeljske končne odločitve:

Deskanje, slopestyle (M):             
 1. R. GERARD          ZDA       87,16
 2. M. PARROT          KAN       86,00
 3. M. McMORRIS        KAN       85,20
                                      
Skiatlon (M):                         
 1. S.-H. KRUEGER      NOR   1:16:20,0
 2. M.-J. SUNDBY       NOR        +8,0
 3. H.-C. HOLUND       NOR         9,9
                                      
Hitrostno drsanje, 5.000 m (M):       
 1. S. KRAMER          NIZ     6:09,76
 2. T.-J. BLOEMEN      KAN       +1,85
 3. S.-L. PEDERSEN     NOR    isti čas
                                      
Biatlon, šprint, 10 km (M):         * 
 1. A. PEIFFER         NEM 23:38,8 (0)
 2. M. KRČMAR          ČEŠ    +4,4 (0)
 3. D. WINDISCH        ITA     7,7 (1)
...                                   
23. J. FAK             SLO        55,4
26. K. BAUER           SLO        57,6
53. M. DOVŽAN          SLO      2:03,4
72. M. DRINOVEC        SLO      2:34,9
 
Sankanje, enosed (M):                 
 1. D. GLEIRSCHER      AVT    3:10,702
 2. C. MAZDZER         ZDA      +0,026
 3. J. LUDWIG          NEM       0,230
...                                   
39. T. SIRŠE           SLO
                                     
Grbine (Ž):                           
 1. P. LAFFONT         FRA       78,65
 2. J. DUFOUR LAPOINTE KAN       78,56
 3. J. GALIŠEVA        KAZ       77,40
Tretja vožnja Siršeta v Pjongčangu
Ponesrečena druga vožnja sankača Siršeta