Andrej Dobovičnik (desno z dvignjeno roko) po zmagi nad Ukrajino v Erzurumu. Foto: futsal.si
Andrej Dobovičnik (desno z dvignjeno roko) po zmagi nad Ukrajino v Erzurumu. Foto: futsal.si

Seveda se mi je po zmagi proti Ukrajini odvalil kamen od srca. Mislim, da so podobno čutili tudi reprezentanti, ki so bili prav tako deležni posameznih kritik, da ne uspemo premagati boljše reprezentance. Dokazali smo, da mogoče ni čisto tako. Res mi je žal, da smo tedaj na Češkem nesrečno izgubili, te tekme verjetno ne bom nikoli pozabil. Fantje so pokazali, da so trdnega karakterja, da vedo, kaj hočejo, in da jih tudi tak neuspeh ni omajal.

Andrej Dobovičnik
Futsal
Slovenija bo januarja četrtič igrala na evropskem prvenstvu. Foto: Drago Perko/futsal.si
Milivoje Simeunović
Milivoje Simeunović velja za najboljšega slovenskega igralca futsala vseh časov, vendar je za Slovenijo igral le na EP-ju leta 2003 v Italiji. Foto: MMC RTV SLO

Letošnja sezona futsala v Sloveniji je postregla z dvema vrhuncema. Oktobra je Litija v odločilni tekmi za uvrstitev na sklepni turnir četverice Lige prvakov nudila dostojen odpor zvezdniški Barceloni (0:3), prejšnji mesec pa se je slovenska reprezentanca tretjič zapored uvrstila na evropsko prvenstvo. Na kvalifikacijskem turnirju v Turčiji je končala tudi pred Ukrajino, ki jo je lani gladko, s 6:3, premagala na EP-ju na Hrvaškem.
Preživel ostre kritike
Po dveh porazih v Zagrebu na evropskem prvenstvu in neuspehu v dodatnih kvalifikacijah za SP na Tajskem proti Češki se je na selektorja Andreja Dobovičnika usul plaz kritik. Med najglasnejšimi je bil prav nogometaš Litije in legenda slovenskega futsala Milivoje Simeunović (60 nastopov, 23 zadetkov za izbrano vrsto), ki se je že pred leti odločil, da ne bo več nastopal za reprezentanco.

"Dokler bo "Doc" trener, me v reprezentanci ne bo. Pa tudi še nekaterih drugih igralcev ne. Mi nimamo rezultatov. Govorijo, da imamo rezultate, a to ni res. Uvrstiti se na evropsko prvenstvo danes ni nobena težava," je novembra v oddaji "V sredo" na Valu 202 razmišljal 37-letni Simeunović. Zadnjič so ga vabili v reprezentanco pred lanskima tekmama proti Češki, toda odločil se je, da se ne vrne. "Ne bi rad doživel še enega razočaranja. Že četrtič ali petič se je ponovilo razočaranje. Ko ni rezultatov, leti trener. Pri nas pa selektor ne odgovarja. Po vsakem razočaranju reprezentanco zapusti nekaj igralcev. Strokovno vodstvo se jim z lahkoto odreče, tega nihče ne more verjeti," je povedal.

Pokazali trden karakter
Dobovičnik, ki je bil gost omenjene oddaje prejšnji teden, je z neposredno uvrstitvijo na EP, ki bo januarja v Belgiji, opoziciji zdaj vsaj nekoliko zaprl usta. "Če selektor ne zna prenašati kritik, potem ne more biti selektor. S tem nisem imel težav. Zadevo sem ocenil, nogometna zveza je bila na neki način na moji strani in stvar smo po Češki nadaljevali. Kritike neposredno pred odhodom na kvalifikacijski turnir gotovo niso nekaj, kar bi reprezentanci koristilo, toda temu res nisem posvečal pretirane pozornosti. Mislim, da so tudi fantje kar inteligentni in že tako izkušeni, da jih te zadeve niso toliko motile. Seveda pa se mi je po zmagi proti Ukrajini odvalil kamen od srca. Mislim, da so podobno čutili tudi reprezentanti, ki so bili prav tako deležni posameznih kritik, da ne uspemo premagati boljše reprezentance. Dokazali smo, da mogoče ni čisto tako. Res mi je žal, da smo tedaj na Češkem nesrečno izgubili, te tekme verjetno ne bom nikoli pozabil. Fantje so pokazali, da so trdnega karakterja, da vedo, kaj hočejo, in da jih tudi tak neuspeh ni omajal," je Dobovičnik razložil novinarju Radia Slovenija Sandiju Škvarču.
"Fizična moč zelo pomembna"
Slovenci so bili v Erzurumu konec marca najprej s 5:3 boljši od Turkov, nato pa so Ukrajince presenetili z visoko zmago z 8:3. "Ukrajina je v svetovnem merilu priznana reprezentanca. Realno je bilo v kvalifikacijah pričakovati drugo mesto, toda fantje so odlično in vrhunsko opravili svoje delo. Lahko smo ponosni na njih. Zmaga proti Turčiji nas je osvobodila in nam dala poleta za naslednje tekme. Pristop fantov je bil fenomenalen. Tudi fizično so bili primerljivo pripravljeni v primerjavi z ukrajinskimi profesionalci. To je bil poleg sproščenosti drugi dejavnik, ki je botroval temu, da smo se lahko kosali s po rejtingu boljšo reprezentanco. V Zagrebu smo najprej igrali proti poznejšim prvakom Špancem in tam pustili kar nekaj moči. Mogoče je bil tudi to eden od razlogov, da nato nismo mogli več parirati Ukrajincem," pravi Dobovičnik.
Slovenski selektor, tudi sam nekdaj slovenski prvak in reprezentant, je zelo zadovoljen, da lahko tudi sam računa na vedno več profesionalnih igralcev: "Pozna se večja količina treningov, saj profesionalci opravijo po pet do sedem treningov na teden. Poleg tega lahko počivajo in so osredotočeni samo na futsal. Fizična moč je zelo pomembna, saj skrivnosti v igri praktično ni. DVD-ji s tekmami tekmecev se stalno izmenjujejo in težko je presenetiti nekoga, ki je boljši od tebe. Prav ta dobra pripravljenost ključnih fantov je pripomogla k temu, da smo lažje konkurirali Ukrajincem. Mislim, da se bodo zdaj še komu odprla vrata za igranje v močni tuji ligi."

"Ve se, kdo izbira selektorja"
Dobovičnik ima pogodbo z nogometno zvezo do konca leta 2014. "Že ob nastopu mandata sem si začrtal neko pot, ki ji poskušam slediti. Prepričan sem, da sem naredil veliko dobrega dela, dejstvo pa je, da sem naredil tudi kar nekaj napak. Ve se, kdo izbira selektorja. Jaz ne mislim čuvati svojega stolčka na vsak način, v tem trenutku pa jaz skrbim za podobo reprezentance v svetu - ne samo, kar se igre tiče, ampak tudi za videz in disciplino zunaj reprezentance."

Poleg Slovenije so se med elitno evropsko dvanajsterico že uvrstili gostiteljica Belgija, Azerbajdžan, Češka, Italija, Portugalska, Rusija in Španija. Septembra bodo še dodatne kvalifikacije. Slovenska reprezentanca se bo predvidoma znova zbrala oktobra, po evropskem prvenstvu pa jo čakajo nove kvalifikacije za SP.
"Razvoj futsala se je malenkost ustavil. Predvsem je moteče, da ni več uradnega EP-ja do 21 let. To je po mojem mnenju korak nazaj. Upam, da bo Uefa uvidela napako in znova organizirala evropsko prvenstvo v tej starostni kategoriji," je še dejal slovenski selektor.

Seveda se mi je po zmagi proti Ukrajini odvalil kamen od srca. Mislim, da so podobno čutili tudi reprezentanti, ki so bili prav tako deležni posameznih kritik, da ne uspemo premagati boljše reprezentance. Dokazali smo, da mogoče ni čisto tako. Res mi je žal, da smo tedaj na Češkem nesrečno izgubili, te tekme verjetno ne bom nikoli pozabil. Fantje so pokazali, da so trdnega karakterja, da vedo, kaj hočejo, in da jih tudi tak neuspeh ni omajal.

Andrej Dobovičnik