Bogdan Gabrovec, ki je bil deset let podpredsednik OKS-a, se je zdaj zavihtel na vrh krovne športne organizacije. Foto: BoBo
Bogdan Gabrovec, ki je bil deset let podpredsednik OKS-a, se je zdaj zavihtel na vrh krovne športne organizacije. Foto: BoBo
Janez Kocijančič
Janez Kocijančič je predal žezlo Gabrovcu. Foto: BoBo
Bogdan Gabrovec in Zoran Janković
Zoran Janković je moral priznati premoč Gabrovcu. Foto: BoBo
Kako je Gabrovec premagal Jankovića
Pogovor s predsednikom OKS-a Gabrovcem
Gabrovec novi predsednik olimpijskega komiteja

61-letni Gabrovec, dozdajšnji podpredsednik OKS-a, je prejel 89 glasov delegatov, Janković pa 51. Gabrovec je bil blizu zmagi že v prvem krogu, ko je dobil 64 glasov, Janković 40, Andraž Vehovar pa 38.

Volitve so bile tajne. Glasovalno pravico je imelo skupaj 107 delegatov s 145 glasovi, ker na skupščino nista prišla le dva s po enim glasom, je bilo na voljo 143 glasov. V drugem krogu sta glasovala 102 predstavnika s 140 glasovi, v prvem pa sta bila dva glasovalca več. Zmagovalec je potreboval večino, to je 71 glasov.

Podpredsedniki Sodržnik, Čop in Barada
"Najlepša hvala za zaupanje. Hvala protikandidatoma v tekmi, ki se je odvijala. Verjamem, da je bila to športna odločitev. Stojim za svojim programom in svojo listo,"
je takoj po izvolitvi dejal Gabrovec, ki je za podpredsednike OKS-a predlagal Janeza Sodržnika, Iztok Čopa in Tomaža Barado. "Bogdan, želim ti dobro delo, po športnem boju čestitke in veliko medalj slovenskim športnikom v tvojem mandatu. Srečno, OKS," pa je Gabrovcu čestital Janković.

Za člane izvršnega odbora je bilo 53 kandidatov, izvoljeni pa so bili Gregor Benčina in Ivan Levak (individualni letni olimpijski športi), Tjaša Andree Prosenc (individualni zimski olimpijski športi), Metod Ropret, Matej Erjavec, Branko Florjanič in Rok Vehovec (kolektivni olimpijski športi), Bojan Rotovnik in Milan Žvan (neolimpijski športi), Tomo Tiringer, Branko Žnidarič in Miran Kos (lokalne športne zveze), Dejan Crnek (šport za vse), Martina Ratej (predstavnica olimpijskih športov), Miroslav Cerar (individualni ustanovitelj OKS-a), Damjan Lazar (športna zveza, ki skrbi za invalide) in Vojka Ravbar (predstavnica sponzorjev).

Izmed desetih kandidatov za člane nadzornega odbora so bili izvoljeni Maja Bučar Pajek, Irena Oblak in Mojca Vrhovnik ter nadomestna člana Lovro Kokalj in Bogomir Vnučec. Od devetih kandidatov za disciplinsko komisijo so bili izbrani: Nika Pušenjak, Mitja Slavinec in Urban Acman, nadomestna člana pa sta Bogdan Plaznik in Andraž Nemec.

Gabrovec nasledil Kocijančiča
Nekdanji judoist Gabrovec je tako na položaju zamenjal Janeza Kocijančiča, ki je slovensko krovno športno organizacijo vodil 23 let. Gabrovec, Mariborčan s stalnim prebivališčem v Slovenj Gradcu, je bil 20 let na čelu Judo zveze Slovenije, ki ga je tudi predlagala za predsednika OKS-a. V svoji karieri športnega funkcionarja je bil leta 2012 med drugim vodja slovenske olimpijske delegacije v Londonu.

Kocijančiča bo še kdaj vprašal za nasvet
"Verjamem, da se bo vse to, kar je bilo sprejeto in napisano, v smislu strategije, nadaljevalo, da ne bo bistvenih sprememb. Bodo pa spremembe prisotne v načinu povezovanja z zvezami, kako uveljaviti olimpijski strokovni center in ga podpreti s strokovnim vodstvom, zavzemal se bom, da v zvezah ne bo prihajalo do pretresov. Predsednik OKS-a bo z ekipo pretežno doma, tu in tam bodo sodelavci odhajali na teren, kjer bodo skrbeli za mednarodno prepoznavnost v povezavi z evropskimi in Mednarodnim olimpijskim komitejem. Tukaj računam predvsem na pomoč zdaj častnega predsednika Janeza Kocijančiča, ki ga bom pri vsakem vprašanju tako imenovane zunanje politike povprašal za nasvet. Verjamem, da mi bo pri vseh teh vprašanjih vsaj na začetku pomagal,"
je po izvolitvi novinarjem v Ljubljani povedal novi prvi mož OKS-a Gabrovec.

Kocijančič častni predsednik OKS-a
Še pred začetkom volilne skupščine so delegati Kocijančiču podelili naziv častnega predsednika OKS-a. "Ko te dni berem in poslušam vse te prijazne ocene, se sprašujem, ali sem to res jaz. Te ocene si gotovo ne zaslužim sam. Uspešen projekt slovenskega olimpizma je plod ekipnega duha in dela. Delali smo skupaj, za skupne cilje v dobrobit slovenskega športa, slovenske države in naroda. Moja iskrena želja je, da z isto skupno energijo sodelujete tudi z novim predsednikom OKS-a. Le tako je mogoče uspevati v športu in drugih področjih doma in v mednarodnem merilu. Če me bo kdo potreboval, bom pomagal tudi v prihodnje," je v zahvali svojo bogato kariero na čelu OKS-a sklenil Kocijančič.

Za leto 2015 načrtovanih skoraj 6,5 milijona evrov prihodkov
Generalni sekretar OKS-a Tone Jagodic je pojasnil, da OKS za leto 2015 načrtuje 6.481.000 evrov prihodkov in 6.235.000 evrov odhodkov. Jagodic je dejal, da je OKS tudi v zadnjem štiriletnem obdobju kljub težkim gospodarskim razmeram posloval pozitivno in ohranil samostojnost. Navedel je, da imajo težave z obnovo bežigrajskega stadiona, kjer so delni lastniki, ter pri obnovi Pristave na Kodeljevem, kjer je težava nastala zaradi denacionalizacije.

Kako je Gabrovec premagal Jankovića
Pogovor s predsednikom OKS-a Gabrovcem
Gabrovec novi predsednik olimpijskega komiteja