Januarja je Plečnikov stadion zaživel na novo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Januarja je Plečnikov stadion zaživel na novo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bežigrad
V Ligi Ebel so bile na bežigrajskem stadionu odigrane tri tekme. Foto: Aleš Fevžer
Matjaž Sekelj
Matjaž Sekelj je bil zelo zadovoljen s tremi tekmami Lige Ebel na stadionu za Bežigradom. Foto: MMC RTV SLO
Jan Muršak
Na stadionu za Bežigradom je zadnjo tekmo za Olimpijo odigral Jan Muršak, ki je tri mesece navduševal navijače v Ljubljani. V soboto bo začel novo sezono Lige NHL v Detroitu. Foto: Aleš Fevžer

Hokejski spektakel na začetku meseca je obudil upanje, da bo to prizorišče nekega dne vendarle zasijalo v polnem sijaju.

Voditelj Ervin Čurlič je v studiu gostil Joca Pečečnika (direktor družbe Bežigrajski športni park), Toneta Jagodica (generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije), Marka Kolenca (vodja oddelka za šport na MO Ljubljana) in Matjaža Seklja (direktor hokejsko drsalnega društva Telemach Olimpija).

Pečečnik prepričan, da bo prišel do konca
"Določeni postopki, ki jih je treba urediti pred obnovo stadiona, so še vedno v teku. V taki državi živimo. Hokejska zgodba je bila zelo uspešna. Bežigrajski stadion je v srcu Ljubljančanov, to je priljubljeno mesto. Vsi se strinjajo, da je res škoda, da stadion propada. Moja velika želja je že nekaj let, da bi to premaknil," je v uvodu povedal Pečečnik, ki je imel pred leti velike načrte tudi z nogometnim klubom Interblock.

"Načrti so še vedno v predalih, dobili smo zavrnjeno okoljevarstevno poročilo, dopolnili smo dokumentacijo in poslali na ponovno odločanje. To je edina ovira na poti do gradbenega dovoljenja. Vsem, ki nam stojijo na poti do tega lepega projekta, počasi zmanjkuje streliva. Prišli bomo do konca, kdaj pa, ne vem," je odločno dodal Pečečnik.

Dobili so le eno prijavo
"Prireditev je zelo dobro izpadla, malenkosti se bodo naslednjič popravile. Ko so me povabili k sodelovanju, sem bil na začetku proti temu projektu, saj sem se bal, da bodo znova nastale težave z okolico ... Vodstvo Olimpije je sprejelo veliko odgovornost za izvedbo te prireditve. Zelo veliko so tvegali, saj vsi vemo, kakšne sosede imamo tam. Dobili smo le eno prijavo, kar je zelo dobro. Zdaj me kličejo, da bi tam organizirali določene prireditve, a ni tako enostavno," je razlagal uspešni poslovnež.

Treba bo zagotoviti 1.800 parkirišč
"Stanovalci Fondovih blokov trdijo, da zemlja pripada k njihovemu naselju. Imamo spor v zemljiški knjigi. Vso to nagajanje izhaja iz dejstva, da bi ta parcela pripadala k blokom in je mi ne bi uporabljali. Če bi se ta parcela dodelila stanovalcem, potem naša družbena pogodba izgubi funkcijo. Bežigrajski športnik park bi lahko postal prva športna infrastruktura pri nas, ki bi bila izgrajena na podlagi obstoječih zakonskih predpisov. Žal druge infrastrukture tega niso primorane upoštevati, mi pa moramo. Če želiš zgraditi stadion z določeno kapaciteto, takoj sledi prometna ureditev, število parkirišč in požarna varnost. Če vse to upoštevamo, ni objekta v Ljubljani, ki bi lahko pokril te standarde. Naš objekt zahteva 1.800 parkirišč v neposredni bližini," je še povedal Pečečnik.

Sekelj: Projekt bomo končali s pozitivno ničlo
Direktor Telemacha Olimpije Matjaž Sekelj je bil ponosen na izvedbo zahtvenega projekta, ko so v začetku januarja za Bežigradom gostovali Beljak (5:4 po podaljšku), Medveščak (8:4) in KAC (2:4).
"Naša želja je bila, da bi proslavili 80-letnico mednarodnega hokeja v Ljubljani. Leta 1932 sta Ilirija in KAC odigrala prvo tekmo. Poleti smo iskali primerno lokacijo. Najprej smo želeli odigrati tekme na nogometnem stadionu v Stožicah, vendar je imel župan Zoran Janković zaradi prihajajočih tekem reprezentance in Olimpije pomisleke, saj bi se lahko pojavile težave s travnato rušo. Takrat je Marko Kolenc predlagal, da bi se preselili za Bežigrad. To je bila ključna ideja. Poklicali smo Joca Pečečnika v Las Vegas in ideja se je zdela fantastična. Želeli smo dati neki prispevak Ligi Ebel, ki nas je sprejela pod svoje okrilje leta 2007. Vemo, da je uspel spektakel v Celovcu pred 32.000 gledalci, spektakli so se zvrstili tudi v zagrebški Areni in septembra še v Pulju," je pojasnil Sekelj.

"Na treh tekmah se je zbralo prek 25.000 gledalcev. Projekt je uspel v vseh pogledih. Treba se je zavedati, da imajo taki dogodki na prostem specifične pogoje. Na prvi tekmi nam je nagajala vlaga, nato se je vreme stabiliziralo. Na preostalih dveh tekmah je vse skupaj potekalo brezhibno. Iz napak se moramo naučiti. Zdaj bo treba vse skupaj prespati. Finančno smo blizu pozitivne ničle. Vsekakor bi želeli ta projekt želeli ponoviti na prenovljenem stadionu," je še dodal dolgoletni direktor zmajev.

Kolenc: Ljubljana v športni infrastrukturi zelo podhranjena
Marko Kolenc z mestne občine se je zelo zavzel za projekt: "Na mestni občini Ljubljana stalno razmišljamo o tem, kako oživiti bežigrajski stadion, zato smo tudi dali pobudo hokejskemu klubu Olimpija, da namesto v Stožicah ta spektakel organizira za Bežigradom. Mestna občina Ljubljana je v športni infrastrukturi v primerjavi z drugimi prestolnicami po svetu zelo podhranjena. Plečnikov stadion bi vnesel dodatno ponudbo športa v Ljubljano."

Tudi olimpijski komite je podobnega mnenja, kar je potrdil Tone Jagodic: "Ljudje so dokazali, da si želijo, da bi se šport spet dogajal na stadionu za Bežigradom. To je jasen signal, da je treba obnovo nadaljevati. Vse skupaj je bilo dobro organizirano. Tu ne gre le za nogomet, ampak za širše vsebine. Projekt je potreben obnove, prišlo je do pametnega partnerstva med Mestno občino in Olimpijskim komitejem ter zasebnim partnetjem, ki je že veliko vložil in bo še naprej vlagal. Problem Slovencev je, da preveč ozko gledamo le na svoje interse. Iz širšega zornega kota je škoda zelo velika."
A. G.

Športni izziv o bežigrajskem stadionu
Športni izziv o bežigrajskem stadionu