V ZDA gresta zahvalni dan in ameriški nogomet že dolga desetletja z roko v roki. Foto: Reuters
V ZDA gresta zahvalni dan in ameriški nogomet že dolga desetletja z roko v roki. Foto: Reuters
Dez Bryant in DeMarco Murray
DeMarco Murray je sploh prvič v karieri na eni tekmi Lige NFL dosegel več kot en zadetek. Foto: Reuters
Ndamukong Suh in Matt Flynn
Napad Green Baya je bil pod vodstvom Matta Flynna povsem nemočen, saj je zmogel le tri točke. Domača obramba je Flynna podrla kar sedemkrat, enkrat tudi v končni coni, kar je Lionsom prineslo dodatni dve točki. Foto: Reuters

Najbolj napeto je bilo v Baltimoru, kjer so branilci naslova ugnali divizijskega tekmeca Pittsburgh z 22:20. Dolgo je kazalo na suvereno zmago Ravensov, ki so dobili polčas z 10:0 in še na začetku zadnje četrtine vodili z 19:7. Edini zadetek so dosegli že v svojem prvem napadu, ko je podajo Joeja Flacca (24/35, 251 jardov) ujel Torrey Smith.

Neuspela akcija za dve točki
Za vse preostale točke je poskrbel Justin Tucker, ki je zadel pet prostih strelov, dolge 43, 34, 38, 45 in 48 jardov. Steelersi so 65 sekund pred koncem tekme dosegli zadetek, s katerim so znižali na 22:20, a nato jim ni uspelo z akcijo za dve točki. "Ben Roethlisberger mi je poslal dobro podajo, a mi je spolzela z rok, to je bila moja napaka," se je s pepelom posul Emmanuel Sanders.

Izgubljene točke pri prostem strelu
Steelersi so morda ključne tri točke izgubili v drugi četrtini, ko je Shaun Suisham izvajal prosti strel, dolg 50 jardov, a zaradi slabe komunikacije s soigralcem ni prišlo do strela. Ravensi so tako naslednjo akcijo začeli skoraj na sredini igrišča in zadeli prosti strel. Morebitni izid 7:3 se je tako v hipu obrnil v 10:0.

Kavboji garali po tleh
Dallas je premagal Oakland z 31:24. Kavboji so še dve minuti pred koncem polčasa zaostajali z 21:7, a z 20 zaporednimi točkami tehtnico popolnoma obrnili v svojo korist. Blestel je napad po tleh, ki je pridelal 144 jardov in tri zadetke - vse je dosegel DeMarco Murray (63 jardov; 82 jardov pa je pritekel Lance Dunbar). Podajalec Tony Romo je v prvem polčasu zaključil 11 od 20 podaj, v drugem pa vseh 12 podaj.

Detroit slavil po desetih letih
Najbolj enostranska tekma je bila v Detroitu, kjer so gostitelji pometli z Green Bayem s 40:10. Packersi so se nekako držali do začetka druge četrtine, ko je njihova obramba dosegla edini zadetek na tekmi in povedla ekipo v vodstvo z 10:3. A izkazalo se je, da so bile to njihove zadnje točke. Detroit je na zahvalni dan zmagal prvič po desetih letih.

Packersi čakajo na vrnitev Rodgersa
Matthew Stafford
(22/35, 330 jardov) je zbral tri podaje za zadetek, dva pa so njegovi soigralci dosegli še po tleh. Tekma je bila neverjetno enostranska, kar priča razmerje osvojenih jardov (561:126). Lionsi so imeli več prvih poskusov (30), kot Packersi jardov po tleh (24). Packersi so na zadnjih petih tekmah ostali brez zmage, a še vedno ostajajo v igri za končnico. Njihov prvi podajalec Aaron Rodgers naj bi se po poškodbi vrnil v naslednjem krogu.

NFL, 13. teden:
DETROIT
- GREEN BAY 40:10
DALLAS - OAKLAND 31:24
BALTIMORE - PITTSBURGH 22:20

Nedelja:
CLEVELAND - JACKSONVILLE
INDIANAPOLIS - TENNESSEE
KANSAS CITY - DENVER
MINNESOTA - CHICAGO
NY JETS - MIAMI
PHILADELPHIA - ARIZONA
CAROLINA - TAMPA BAY
BUFFALO - ATLANTA
SAN FRANCISCO - ST. LOUIS
SAN DIEGO - CINCINNATI
HOUSTON - NEW ENGLAND
WASHINGTON - NY GIANTS

Ponedeljek:
SEATTLE - NEW ORLEANS

Lestvice, Konferenca AFC

Vzhod: New England (8-3), NY Jets, Miami (5-6), Buffalo (4-7).
Sever: Cincinnati (7-4), Baltimore (6-6), Pittsburgh (5-7), Cleveland (4-7).
Jug: Indianapolis (7-4), Tennessee (5-6), Jacksonville, Houston (2-9).
Zahod: Denver, Kansas City (9-2), San Diego (5-6), Oakland (4-8).

Konferenca NFC

Vzhod: Dallas (7-5), Philadelphia (6-5), NY Giants (4-7), Washington (3-8).
Sever: Detroit (7-5), Chicago (6-5), Green Bay (5-6-1), Minnesota (2-8-1).
Jug: New Orleans (9-2), Carolina (8-3), Tampa Bay (3-8), Atlanta (2-9).
Zahod: Seattle (10-1), Arizona, San Francisco (7-4), St. Louis (5-6).