Lanski obračun bratov Harbaugh je dobil Jim in njegov Baltimore s 16:6. Foto: Reuters
Lanski obračun bratov Harbaugh je dobil Jim in njegov Baltimore s 16:6. Foto: Reuters
Rok Grilec
Rok Grilec je dolgoletni komentator Lige NFL. Foto: Osebni arhiv Roka Grilca
Colin Kaepernick
Colin Kaepernick je ponujeno priložnost zgrabil z obema rokama. Foto: Reuters
Ray Lewis
Ray Lewis pred tekmami zapleše motivacijski ples. Tokrat ga čaka zadnje tovrstno dejanje. Foto: Reuters
Joe Flacco
Joe Flacco zase vedno trdi, da sodi med elitne podajalce, s čimer pa se večina strokovne javnosti ne strinja. Flacco ima priložnost, da jim na najpomembnejši tekmi zapre usta. Foto: Reuters
David Akers
David Akers (San Francisco) je letos zgrešil kar 13 prostih strelov. Z odstotkom 69,0% je drugi najslabši izvajalec prostih strelov v letošnji sezoni. Ironično, na prvi tekmi sezone je v Green Bayju zadel prosti strel, dolg 63 jardov, s čimer je izenačil rekord lige. Foto: Reuters
Beyonce
Ob polčasu bo imela krajši koncert Beyonce. Foto: Twitter

Pred najpomembnejšo tekmo sezone v Ligi NFL smo med poznavalci in spremljevalci tega tekmovanja opravili krajšo anketo o pričakovanjih pred velikim finalom.

Jure Košir, nekdanji alpski smučar
Vsekakor sem velik 'fan' ameriškega nogometa, s katerim sem se spoznal v devedesetih letih, ko sem začel pogosto obiskovati ZDA. Predvsem dejstvo, da smo večinoma trenirali in tekmovali v Koloradu in da sem osebno spoznal bivšega lastnika Denver Broncosov, ki nas je tudi velikokrat povabil na tekme, je jasno Denver tisti klub, za katerega navijam. Letos so odlično igrali, potem pa v končnici dobesedno podarili zmago Baltimore Ravensom, kar me je dodobra razbesnelo. Super Bowl spremljam vsako leto, gre za enega najbolj odmevnih športnih dogodkov. Letos bom absolutno na strani San Francisco 49sov, kjer z vihravostjo in neverjetnimi sposobnostmi navdušuje njihov podajalec Colin Kaepernick.

Rok Grilec, komentator in nekdanji selektor
Pričakujem fantastično tekmo. Kljub temu, da mi nobena od ekip ni posebej simpatična, se letošnjega Super Bowla resnično veselim (za razliko od prejšnjih let, ko so igrale same nesimpatične). Tekma bo enega od bratov Harbaugh utrdila na prestolu trenutno najbolj vročega trenerja v Ligi NFL, hkrati pa ima več "podzgodb". Ali bo Ray Lewis odjahal kot Marlboro Man v sončni zahod? Ali bo "read option" nekako dobil potrditev (za wildcat smo videli, da ne gre)? Poleg tega je izjemno zanimiva podzgodba, da bo tista ekipa, ki bo izgubilia, dejansko prvič izgubila Super Bowl, saj sta obe ekipi zaenkrat 100-odstotni. Spopad dveh v tem trenutku resnično najboljših ekip, dveh najboljših trenerjev. Načeloma bom navijal za San Francisco, ampak tudi če Baltimore dobi, bom vesel za Raya Ricea in predvsem Eda Reeda.

Jos Zalokar, prvi komentator Super Bowla
Tudi to pot bom čepel pred televizorjem do 4. ure zjutraj, ker bom gledal seveda ameriški nogomet. Ali bo slavil San Francisco ali Baltimore, mi je vseeno. Spektakel je edinstven in vse drugo kar sodi k temu športu. V tem športu ni prostora za zvijačenje, simuliranje, predpriprava za nastop v gledališču, petelinjenje, kot to nudijo v nogometu in še kakšnem drugem tekmovanju.

Jure Kocjančič, urednik Football Slovenia
49ersi imajo za sabo dve super sezoni in so glede na prikazano na igrišču zasluženo favoriti. Colin Kaepernick je s prihodom v začetno postavo sredi novembra še dodatno poživil napad te ekipe. Vse do sedaj je bil odličen, tudi pritisk velikih tekem ga ni zmedel. Vseeno se mi zdi, da je to leto Ravensov. Joe Flacco je pred sezono izjavil, da je med petimi najboljšimi podajalci. Prve štiri mesece smo se mu vsi smejali, sedaj se po treh super tekmah v januarju smeje njemu. Presenetljivo šibka obramba iz rednega dela se je v končnici sestavila in že vidim, kako bo Ray Lewis še zadnjič v karieri odplesal svoj ples in se poslovil s še enim prstanom.

Luka Petrič, novinar (Val 202)
Težko se je odločiti med obema ekipama. Obe sta ob pravem času dvignile formo, premagale favorizirane ekipe na poti (Denver, New England in Green Bay) in prekinile tradicijo zadnjih let, da gre v končnici dobro tistim ekipam, ki so decembra najmočnejše, vroče (49ers 3:2, Ravens 1:4). Obe obrambi sta lahko izjemni, Baltimorejeva ima še dodaten motiv ozaljšati labodji spev odhajajočega kapetana in idejnega vodjo ekipe Raya Lewisa, toda ustaviti mora nepredvidljivega, a stanovitno uspešnega podajalca Colina Kaepernicka. Kar zadeva napad, bi pred enim mesecem gladko rekel prednost San Francisco, a zdaj, po Flaccovih izjemnih predstavah, z globoko grožnjo Smithom in ultrazanesljivim Boldinom, dvema solidnima tightendoma, pa še Ray Rice je dobil pomoč, se razlika v kakovosti v napadu ne zdi več izrazita.

Mitja Lisjak, novinar (MMC)
V luči bratske tekmovalnosti med trenerjema Harbaugh pričakujem napeto tekmo. Obe ekipi imata odlično obrambo, še posebej 49ers, ki odlično zaustavljajo tek. Ray Rice je sicer fenomenalen tekač, a menim, da ga bo obramba uspela zaustaviti. Na drugi strani se je na napad 49ers skoraj nemogoče pripraviti. Podajalec Colin Kaepernick je postal pravo odkritje letošnje sezone, zagotovo bodo 49ers igrali predvsem po tleh, kjer imajo tri odlične tekače: Kaepernicka, Franka Gora in LaMichaela Jamesa. Vseeno mislim, da bo zmagovalca odločila obramba, ne napad. Izkušena obramba Ravens bo Kaepernicka prisilila v napake, kar bo 49ers na koncu drago stalo. Če sem nekoliko vraževeren, upam staviti na zmago Ravens. Letos so prebrodili kopico težav s poškodbami, za nameček so v končnici v gosteh šokirali prva nosilca v konferenci AFC, Denver in New England. V ameriškem nogometu velikokrat omenjajo usodo, po razpletu letošnje sezone sodeč, je Super Bowl usojen Ravens. Joe Flacco želi biti elitni podajalec in zdaj ima zlato priložnost, da to dokaže. Navsezadnje pa je tu še Ray Lewis, ki bo v New Orleansu odigral zadnjo tekmo v svoji bogati karieri. Če kdo, potem bo on poskrbel, da bodo Ravens na igrišču pustili vse: kri, pot in solze - solze sreče, ne žalosti.

Zoran Radisavljević, novinar (TV Slovenija)
47. Super Bowl ponuja kar nekaj zanimivih zgodb. Prva je bratski trenerski obračun Jim Harbaugh - John Harbaugh, ki le dodaja poseben priokus največjemu dogodku leta. Mislim, da se obeta tekma, kjer bo prevladovala obramba. San Francisco ima tri odlične igralce (Aldon Smith, Justin Smith, Patrick Willis), ki bodo skrbeli za napad na podajalca Baltimoreja Joeja Flacca. Če bo Flacco odigral tako kot na zadnjih dveh tekmah, ima Baltimore možnosti, če pa bo preveč pod pritiskom, zna povsem zatajiti. Novi podajalec San Francisca Colin Kaepernick je igralec, ki me je navdušil. Je velik, dobro teče, dobro podaja in je lahko "faktor X". Kljub vsemu mislim, da bo odločala obramba in igra po tleh, kdo bo pridobil več t.i. umazanih jardov. Baltimore letos ni blestel, toda njihov vodja Ray Lewis je izbral pravi trenutek za naznanitev upokojitve - mislim, da so prav čustva Baltimore ponesla do zmag nad Denverjem in New Englandom. Na Super Bowlu sta vedno najboljši ekipi, nesmiselno se mi zdi razpravljati ali sta "pravi" ali ne. Po izpadu "mojega" New Englanda favorita nimam, tako da bom tekmo spremljal neobremenjen in le užival v srečanju. Rahlo prednost bi dal San Franciscu, že samo zaradi Lewisa pa bi zmago privoščil Baltimoreju. Vseeno napoved: San Francisco - Baltimore 20:17.

Leon Rosa, novinar (STA)
Razplet Super Bowla je vedno nehvaležno napovedovati. Že večkrat smo videli presenetljive izide. Tudi v letošnjem finalu si bosta nasproti stali ekipi, od katerih je vse prej kot lahko izbrati končnega zmagovalca. Baltimore je svojo kakovost dokazal z zmagama v končnici proti vsaj zame favoriziranima Denverju in New Englandu, medtem ko je San Francisco že od začetka sezone veljal vsaj za tihega favorita. Posebej zaradi dobre obrambe, ki pa je od decembra dalje neprepoznavna. Prednost Baltimora bi lahko bila v izkušenejšem podajalcu Joeju Flaccu, ki ima na voljo tudi nekatere zelo dobre tekače in lovilce. A vseeno osebno dajem malce prednosti Kalifornijcem. Verjamem, da bodo obrambo (pomemben bo secondary) spravili na spodobno raven, v teku in lovilcih so vsaj enakovredni, minus bi bil lahko podajalec Colin Kaepernick, ki je šele sredi sezone dobil priložnost. A hkrati je treba na tem mestu poudariti tudi element njegove nepredvidljivosti. Sam računam prav na gibčnost, izmuzljivost in močno roko Kaepernicka, tako da napovedujem tesno (manj kot deset točk razlike) zmago San Francisca.

Neža Pavčič, novinarka (Šport TV)
Mislim, da sta ekipi na Super Bowlu zasluženo, a mogoče malce presenetljivo. Sploh Baltimore, ki je bil po koncu rednega dela na četrtem mestu konference AFC, in je pred uvrstitvijo na Super Bowl premagal favorizirani Denver in New England. Drugačna je zgodba pri San Franciscu, ki so praktično že celo sezono bili prepričljivo v vrhu, mogoče je malo čudno le to, da so do New Orleansa prišli z rezervnim podajalcem. Sama pričakujem dobro tekmo, ker sta ekipi izvrstni, na eni strani mladi Kaepernick, pa tekač Gore, Vernon Davis, Michael Crabtree, ... na drugi strani so Joe Flacco, ki očitno lahko dobro igra, pa njegovi lovilci, tekač Ray Rice in seveda Ray Lewis. Ob vseh teh imenih upam, da bo tekma upravičila svoja pričakovanja in bo gledljiva in napeta do zadnjega trenutka. Sama bom v super Bowlu navijala za San Francisco - malo zaradi tega, ker je Baltimore premagal moje Patriotse, malo pa zaradi tega, ker si želim da odlični podajalec kot je Colin Kaepernick dobi prstan.