Bled bo prvič po letu 1989 gostil svetovno prvenstvo v veslanju. Foto: BoBo
Bled bo prvič po letu 1989 gostil svetovno prvenstvo v veslanju. Foto: BoBo
Iztok Čop in Luka Špik
Iztok Čop in Luka Špik sestavljata dvojni dvojec, najmočnejši slovenski čoln. Poleg njiju bo nastopilo še pet čolnov: dvojni četverec, lahki dvojni dvojec, enojec, lahki enojec in Tami. Foto: Jernej Slivnik

Blejci so v infrastrukturo, obnovo veslaškega centra, telovadnice, stolpa, tribun, pomolov, ceste med obema Zakama in ureditev obale vložili 4,2 milijona evrov. Z opravljenim so zadovoljni vsi, tudi blejski župan Janez Fajfar, ki je v šali dodal: "S prvenstvom smo četrtino obale uredili tako, da nas ni več sram."

Benčina: Na Bledu 2.200 športnikov
Kot je povedal Benčina, Bled pričakuje 2.200 športnikov in njihovih spremljevalcev iz 68 držav. Za tekmovanje je prijavljenih 400 novinarjev, skoraj 150 bo tudi gostov Mednarodne veslaške zveze (Fisa). Neuradno se bo prvenstvo s prvimi treningi začelo že v četrtek. Prvi naj bi progo preizkusili Kitajci. Na Bledu je tudi že ekipa Nove Zelandije. 24. avgusta bo pripotovala večina reprezentanc in začeli se bodo uradni treningi, 28. avgusta pa prva tekmovanja. Finali bodo na sporedu med 1. in 4. septembrom. Dogodek se bo sklenil 5. septembra s tradicionalnim kongresom Fise.

Največja slovenska aduta Čop in Špik
Predsednik Veslaške zveze Slovenije (VZS) Denis Žvegelj je poudaril pomen nastopa slovenske reprezentance, saj, kot pravi, tekma dobi piko na i šele z uspehi domačih tekmovalcev. Žvegelj pri tem ni skrival, da največ pričakuje od nekoč nepremagljivega dvojnega dvojca z Iztokom Čopom in Luko Špikom. Nov veslaški praznik naj bi Slovenija praznovala v petek, 2. septembra, ko bo na sporedu finale te discipline. Želja slovenske stroke je še en finale, prav vse slovenske posadke pa naj bi se potegovale najmanj za finale B in za olimpijske norme, ki bodo dale letošnjemu prvenstvu dodaten čar, številnim posadkam pa dodaten motiv.

Farčnik: Izpeljati prvenstvo s pozitivno ničlo
Prireditev bo organizatorje stala 1,3 milijona evrov. Kot je povedal podpredsednik organizacijskega odbora Borut Farčnik, je bilo nabiranje sredstev zaradi gospodarske krize težko, vseeno pa bodo kljub nekaj manjšemu proračunu tekmovanje izpeljali s pozitivno ničlo, saj jim je ostalo še nekaj neporavnanih obveznosti iz lanskega svetovnega pokala, ki jih bodo poravnali z izkupičkom SP-ja.

Za uvod The Stroy Machine in Manca Izmajlova
Prvenstvo se bo z uradnim odprtjem začelo 27. avgusta zvečer v Zaki, ko bodo nastopili The Stroy Machine, Manca Izmajlova in plesalci, na jezeru pa bodo zaplavale lučke. Prireditelji obljubljajo, da bo tudi preostale dni prvenstva poskrbljeno za bogat spremljevalni program.