Dejan Zavec je v peti rundi s silovitim desnim krošejem načel Sašo Jengojana. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Zavec je v peti rundi s silovitim desnim krošejem načel Sašo Jengojana. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Zavec
Zavec se s svojo ekipo, levo Dirk Dzemski, desno Tomi Jagarinec, veseli šampionskega pasu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Zavec
Zavec in Jengojan sta se 12 rund "mlatila" na polno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kikboks
Gregor Stračanek (desno) je postal evropski prvak v kikboksu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Zavec
Organizator dvoboja Tomaž Barada, Zavec in Dzemski na novinarski konferenci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sanjski zaključek dramatičnega dvoboja
Veselje ob zmagi se je preselilo v Zavčev Gabrnik
Vrhunci dvoboja Zavec - Jengojan

Sobotni večer v mariborski dvorani Tabor se je že prevesil v nedeljsko jutro, ko je pred novinarje stopil 39-letni Ptujčan. Utrujen, a neizmerno vesel, saj je po decembru 2009, ko je postal svetovni prvak v velterski kategoriji po verziji IBF, še drugič osvojil katerega od šampionskih pasov.

Zavčeva arkada razbita že v prvi rundi
In to na kakšen način! Jengojan je Zavcu že v prvi rundi z glavo prebil arkado nad desnim očesom, kar pa ni pretirano zmedlo trdoživega borca izpod vznožja Haloz. Ta je v nadaljevanju diktiral tempo in nasprotniku podelili nekaj težkih udarcev. V peti rundi se je po desnem krošeju že zdelo, da Armenec, ki nastopa za Belgijo, ne bo več dolgo stal na nogah.

Jengojan je po udarcih v prazno izgubil živce
"Zdelo se je res tako, da je nokavt blizu, a sem bil prekratek. To je nekako tako, kot da bi bil nogometaš sam pred golom, pa ne bi zabil gola," je trenutek iz pete runde, ko so se Jengojanu tla pod nogami pošteno zatresla, opisal Zavec. Nato pa o borbi povedal: "Še vedno podoživljam in počasi dojemam. Končno je trud poplačan. Presrečen sem, tudi na svoji športni poti sem postavil nov mejnik. Že v prvi rundi se mi je zgodila psihična drama, ampak sem se uspel zbrati, pozabiti hendikep in nadaljevati 'ziher' borbo. Čeprav je bilo v načrtu ekstremno izmenjavanje udarcev, sem se kasneje odločil, da se potegnem nazaj. Zavedal sem se svoje levice, ki je tokrat dobro opravila nalogo. Na koncu odličen izkupiček, za kar sem moral dati psihični maksimum. Dobili smo, kar smo želeli. Jengojan je prehitro izgubil živce. Ker je velikokrat zgrešil, je postajal psihično nestabilen. Borba se je začela lomiti, obračati v mojo korist. Zadnja runda ni bila čisto po mojih željah, a bil je prevelik riziko, da bi tvegal. Taktično sem zmagal."

Za podoživljanje Biloxija ni bilo časa
Ptujčan je zaradi udarca z glavo enkrat že izgubil dvoboj, in sicer leta 2011 proti Andreju Bertu v Biloxiju. Se mu je tudi tokrat odvrtel ta film "nočne more" pred očmi? "Ko se je to zgodilo, ni bilo časa, da bi delal primerjave. Sam pri sebi moraš sprejeti novo okoliščino in se prilagoditi. Malo sem bil hendikepiran, vid je bil zelo slab, a dobro smo se pobrali. Zagotovo so k temu pripomogle izkušnje, sreča. Nenazadnje, pa tudi treniramo zato, da drame obrnemo sebi v prid, ne pa v škodo."

Izgubil, ker je želel "preluknjati" Zavca
Ga je Jengojan s čimerkoli presenetil? "Jengojan je še nekoliko boljši boksar, kot je uspel pokazati v Mariboru, kjer nam ga je uspelo psihično omajati. Ko ne zadevaš, potem dobivaš 'kontre' in postaneš nervozen. To se je njemu zgodilo. Nervoza začne rušiti celoto. Sicer pa je zelo trd borec. Udarja zelo močno. Vem, zakaj ima takšno statistiko. Tokrat je izgubil, ker je želel narediti luknjo skozi mene. Najpomembnejši zame sta bili tretja in peta runda, ko sem ga načel z desnim krošejem," je ocenil Mr. Sympathikus.

Gledalci so ga nosili, sam je moral ostati na tleh
Polna dvorana Tabor, okoli 4.500 gledalcev, je s skandiranjem "Dejan, Dejan" vseskozi nosilo jeklenega Ptujčana: "Težko se je bilo zadrževati, navijači, emocije, dvorana, so mi dali zalet. Publika bi rada videla nokavt, a moral sem ostati trezen."

Jengojan se nima kaj razburjati
Že pred Zavčevo novinarsko konferenco sta Jengojan in njegov trener podala svoje videnje borbe. Ocenila sta jo kot težko, hkrati pa izrazila nezadovoljstvo, ker so sodniki Jengojana kaznovali z odvzemom točke. "Tudi jaz bi bil po porazu nezadovoljen. Vsak borec ima svoj občutek. A točkovno ne more biti nobenega dvoma. Nima se kaj razburjati. Gotovo sem bil pet, šest udarcev pred njim v vsaki rundi," je dodal Zavec.

Nov dvoboj jeseni
Zdaj je čas za slavje, nato pa sledi branjenje naslova: "Septembra, oktobra ali novembra lahko pričakujemo naslednji dvoboj. Težko rečem, s kom. Morda pridejo ZDA k nam. Moje možnosti za veliko ime so po tej zmagi veliko večje. Kakorkoli, zagotovo bom boksal še borbo ali dve, nato pa bomo videli," je zaključil Zavec, nato pa - tako kot Jengojan - odšel na urgenco, kjer so mu rano nad očesom zakrpali s šivi.

Stračanek evropski prvak
Pred vrhuncem večera je bilo na sporedu še šest dvobojev. Med drugim je kikboksar Gregor Stračanek po zmagi nad Italijanom Alessandrom Patrignanijem postal evropski prvak v full contactu (Wako pro). Izide ostalih dvobojev si oglejte spodaj.


IZIDI
Kikboks: Nejc Gazvoda (Slo) - Patrick Kalcher (Avt) po točkah Kalcher
Kikboks: Tilen Zajc (Slo) - Dominik Hölbling (Avt) po točkah Zajc
Kikboks: David Žibrat (Slo) - Balazs Vida (Mad) po točkah Žibrat
Boks: Mirzet Bajrektarević (Hrvaška) - Miroslav Kvocka (slk) nokavt Bajrektarević
Kikboks: Grega Rudolf (Slo) - David Elszaszer (Mad) po točkah Elszaszer

Borba za naslov evropskega prvaka:
Gregor Stračanek (Slo) - Alessandro Patrignani (ITA) po točkah Stračanek


V spodnji galeriji si oglejte še nekaj utrinkov iz dvorane Tabor.

Aleš Vozel, @vozela1

Sanjski zaključek dramatičnega dvoboja
Veselje ob zmagi se je preselilo v Zavčev Gabrnik
Vrhunci dvoboja Zavec - Jengojan