Jure Dolenec se je razigral v drugem polčasu. Foto: Reuters
Jure Dolenec se je razigral v drugem polčasu. Foto: Reuters
Slovenija
Slovenijo še 60 minut loči od nastopa na svetovnem prvenstvu, prvem po letu 2007. Foto: Aljaž Janša
Gorazd Škof
Vratar Gorazd Škof je večji del tekme držal Portugalce na razdalji, v zadnjih minutah pa je svoje delo dobro opravil tudi Primož Prošt. Foto: EPA
Miha Žvižej
Miha Žvižej se je na črti "pretepal" s Portugalci. Foto: Aljaž Janša
Davyes
Neugodni Davyes je v nekaj minutah dal tri gole, nato pa je moral z rdečim kartonom na klop. Foto: Aljaž Janša
Rokometaši z lepo prednostjo na Portugalsko

Portugalci so v skoraj praznih Stožicah, kjer se je zbralo od dva do tri tisoč gledalcev, ves prvi polčas držali ravnovesje moči s favoriziranimi Slovenci. Varovancem Borisa Deniča se je po številnih zapravljenih "zicerjih" v 2. polčasu le odprlo, vratar Gorazd Škof (13 obramb) je ohranjal priigrano prednost, razigrala sta se Jure Dolenec (8 golov) in David Špiler (5 golov).

V zadnjih minutah so Slovenci prišli do največje prednosti na tekmi, na kratko celo povedli za +7, a na koncu - glede na videno - je bil izid za slovenske rokometaše zelo ugoden. Zdaj bo Slovenija prednost petih golov branila na gostovanju v Guimaraesu, kjer se bo naslednjo soboto skupni zmagovalec veselil uvrstitve na SP 2013, ki bo januarja prihodnje leto v Španiji.


Boris Denič, selektor Slovenije: "Nismo pričakovali, da bomo v 10. minuti vodili kar za 10 golov. Težko priborjena zmaga, čeprav ni vse potekalo, kot je bilo zamišljeno. Na koncu smo vseeno imeli največjo prednost le +6. Škoda, ker nismo realizirali tega zadnjega napada."

Mats Olsson, selektor Portugalske: "Lahko bi bilo 8 za Slovenijo lahko pa tudi samo 2. Na koncu je bila prava loterija, tudi s sodniškimi odločitvami. V Guimaraesu bo odprta tekma."

Gorazd Škof, vratar Slovenije: "Na koncu smo imeli še sprejemljivo prednost. V današnjem rokometu je pet golov že kar veliko. A po grimasah trenerja vemo, da nismo odigrali tako, kot smo se dogovorili. Ne smemo gledati na to prednost in jo na Portugalskem le braniti. Škoda, ker danes ni bilo v Stožicah več ljudi, kar mislim, da smo si po uspehu na EP-ju sicer zaslužili."



Žvižej in Škof držala pozitiven izid

Prvi napad Slovenije se ni posrečil, na drugi strani pa je prvi gol na tekmi dosegel Fabio Ramos. Uvodni zaostanek je prebudil Slovence in Luka Žvižej je po treh minutah poskrbel za prvo vodstvo na tekmi z 2:1. Dobro organizirana gostujoča vrsta je nato v 11. minuti kot prva povedla za dva gola, a po dveh protinapadih je Slovenija po zaslugi Škofa in Žvižeja izenačila na 6:6.

Tik pred odmorom do minimalnega vodstva
Ko je David Miklavčič v 20. minuti zadel z desnega krila, je Slovenija šele drugič na tekmi prešla v vodstvo, ki pa je bilo kratkega veka. Po golih Davida Tavaresa je Gorazd Škof (9 obramb v 1. polčasu) z nekaj obrambami poskrbel za nekaj novih napadov in Luka Žvižej je v 27. minuti poskrbel za tretje vodstvo z 10:9. Do konca polčasa je Slovencem, ki so v prvih pol ure zapravili kopico "zicerjev", le uspelo priti do minimalne prednosti (11:10).

Zaostanek -4 ni zmedel vztrajnih gostov
Drugi polčas se je začel z novim izenačenjem, a tudi učinkovitim slovenskim (proti)napadom - v dveh minutah so Slovenci povedli kar za štiri gole (15:11). A slovenski strelski izbruh ni zmedel Portugalcev, ki so vztrajali pri svoji trdi igri ter dobrem gibanju v napadu. Vratar Škof je nekajkrat z izjemnim posredovanjem preprečil, da bi se Portugalci približali le na gol razlike. Deničevi varovanci so sredi 2. polčasa znova pobegnili na +4, kar pa je izbrance Matsa Olssona le še bolj spodbudilo v lovu na izenačenjem. Na gole Davida Špilerja je odgovarjal Wilson Davyes.

V končnici do največje prednosti tekme
V zadnji četrtini tekme je sledilo obdobje izključitev, kar je s tremi zadetimi sedemmetrovkami izkoriščal Jure Dolenec, medtem ko sta pri Portugalcih "pordečela" Alvaro Rodrigues in Davyes. Nedisciplina je pokopala goste, zapustila pa jih je tudi sreča (vratnice, od sodnikov spregledan gol) in s hitrimi protinapadi je Slovenija dve minuti pred koncem prišla do največje prednosti na tekmi - 31:24.

Madžarska in Slovaška kot opomin
Slovencem je v boju za zadnji dve svetovni prvenstvi spodletelo: leta 2008 je bila boljša Slovaška, dve leti pozneje pa Madžarska.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2013

Prve tekme:
SLOVENIJA
- PORTUGALSKA
31:26 (11:10)

Slovenija: Škof, Prošt, Miklavčič 1, Bezjak 2, Dolenec 8 (3), Skube 1, Špiler 5, Sušin, Bundalo, M. Žvižej 3, L. Žvižej 6, Gaber 1, Zorman 2, Marguč, Mačkovšek, Gajič 2 (1).

Portugalska: Candeias, Laurentino, Davyes 3, Pereira, Lopes, Antunes 1, Magalhaes 5, Tavares 3, Carneiro 3, Andrade 3, Moreira 1, Ferazz 4, Duarte, Rocha 3 (1), Rodrigues, Spinola.

Sedemmetrovke: 4/6; 1/2

Izključitve: 8 min; 14 min

Rdeča kartona: Rodrigues 50., Davyes 53./oba Portugalska


RUSIJA - ČEŠKA 23:22

SLOVAŠKA - BELORUSIJA 24:26

MAKEDONIJA - AVSTRIJA 26:20

NEMČIJA - BiH 36:24

LITVA - POLJSKA 17:24

MADŽARSKA - NORVEŠKA 27:21

ISLANDIJA - NIZOZEMSKA 41:27

ŠVEDSKA - ČRNA GORA 22:21

Na prvenstvo, ki ga bo med 13. in 27. januarjem 2013 gostila Španija, sta iz Evrope uvrščeni Španija in Francija.

Rokometaši z lepo prednostjo na Portugalsko