Predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac pričakuje, da se bodo Slovenci na Poljskem borili za visoka mesta.
Predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac pričakuje, da se bodo Slovenci na Poljskem borili za visoka mesta. "Vsi želimo priti v polfinale, bitka za medalje je imperativ," je dejal. Meni, da imajo za to lepe možnosti, če se bodo "poklopile" nekatere stvari, npr. razpored tekem in zdravje rokometašev. Ne skrbi ga niti prihodnost slovenskega rokometa. "Slovenska reprezentanca se mora vsaj pet do 10 let uvrščati na velika tekmovanja in biti med osmimi najboljšimi ter v krogu favoritov za najvišja mesta," je zaključil Bobinac. Foto: www.alesfevzer.com

RZS bo namreč v Vroclavu vzpostavila Slovensko središče - I feel Slovenia. Na njem bo med drugim potekal slovensko-poljski poslovni forum, organizirali bodo številna dvostranska srečanja med podjetniki, pripravili pa bodo tudi Dan investicijskih priložnosti, na katerem bo sodelovala varšavska borza.

Poljska je 40-milijonski trg
Predsednik RZS-ja in prvi mož Gorenja Franjo Bobinac je prepričan, da lahko, tako kot na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju, tudi na Poljskem uspešno povežejo gospodarstvo, šport in politiko. Gre za državo, ki uspešno raste in s približno 40 milijoni prebivalcev predstavlja velik trg, je dejal na novinarski konferenci v Ljubljani.

Blagovna menjava med državama 1,3 milijarde evrov
Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič je povedal, da je Poljska eden najhitreje rastočih trgov za Slovenijo. Blagovna menjava med državama je lani dosegla skoraj 1,3 milijarde evrov, Hribar Milič pa je na podlagi približno 15-odstotne rasti v prvih sedmih mesecih letošnjega leta napovedal, da bo letos presegla 1,4 milijarde evrov.

Častni pokrovitelj Borut Pahor
Pri projektu poleg Rokometne zveze Slovenije in GZS sodelujejo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za zunanje zadeve, javna agencija Spirit, Slovenska turistična organizacija in Vseslovensko združenje malih delničarjev, častni pokrovitelj pa je predsednik republike Borut Pahor.

Mohorič: Nemcem nismo razkrili vseh adutov
Slovenski rokometaši so se sicer v teh dneh vrnili s pripravljalnega turnirja v Nemčiji, kjer so odigrali tri tekme. Brazilijo in Srbijo so premagali, proti Nemčiji pa so izgubili. "Z njimi se srečamo (v skupinskem delu) na Poljskem, zato nismo smeli razkriti vseh adutov. Poskušali jih bomo presenetiti na bolj pomembni tekmi," je dejal direktor slovenske reprezentance Uroš Mohorič. Slovenci se bodo v Vroclavu pomerili s Španci, Švedi in Nemci. Za napredovanje v drugi del bo potrebno premagati vsaj enega nasprotnika. Prvenstvo bo potekalo med 15. in 31. januarjem.