Hrvaška na zadnje veliko tekmovanje na svojih tleh - evropsko prvenstvo leta 2000 - nima najlepših spominov. V tekmi za 5. mesto, ki je prinašalo nastop na olimpijskih igrah, je izgubila proti Sloveniji. Foto: EPA
Hrvaška na zadnje veliko tekmovanje na svojih tleh - evropsko prvenstvo leta 2000 - nima najlepših spominov. V tekmi za 5. mesto, ki je prinašalo nastop na olimpijskih igrah, je izgubila proti Sloveniji. Foto: EPA
Nikola Karabatić
Kdo lahko ustavi Francoze? Foto: EPA

Slovenijo je na junijskih kvalifikacijah presenetljivo izločila Slovaška, tako da bodo Slovenci turnir najboljših ekip na svetu izpustili prvič po letu 1999. Na žalost številnih slovenskih športnih navdušencev, ki bi na Hrvaškem zagotovo v lepem številu podprli varovance Mira Požuna.

Metličić: Pritisk je velik
Hrvaška je za rokometni mundial zgradila nove dvorane v Zagrebu, Splitu, Zadru, Poreču, Osijeku in Varaždinu. Veliki vložki so lahko poplačani samo z zlato medaljo, ki jo od svojih ljubljencev brezpogojno zahteva hrvaška javnost. "Nikoli nismo bili v takšnem položaju. Pritisk je ogromen, saj vsi pričakujejo, da bomo osvojili zlato. Nikoli nismo niti sanjali, da bomo igrali svetovno prvenstvo pred domačimi navijači, kjer bomo povrhu še eni od glavnih favoritov za prvo mesto. Odgovornost je velika, zato bi si želel le, da navijači razumejo, da si sami najbolj želimo naslov prvakov, saj bi bilo to krona naših karier," je brez dlake na jeziku dejal kapetan Petar Metličić.

Francija brez razbijača Bertranda Gilla
Metličića, Ivana Balića (po poškodbi hrbta še ni čisto nared), Blaženka Lackovića in druščino vsekakor čaka peklenska naloga, pa čeprav kot domačini v tesnih končnicah lahko računajo na sodniško pomoč. Največjo oviro do svetovnega prestola utegnejo predstavljati olimpijski prvaki Francozi. Prekaljena druščina na čelu z Nikolo Karabatićem v zadnjih letih pobira medalje na vseh velikih tekmovanjih. Piko na i je sijajna generacija postavila v Pekingu. Toda po OI-ju se je od dresa galskih petelinov poslovil eden ključnih igralcev tako v napadu kot v obrambi - Bertrand Gille, čigar odsotnost bodo trikolori težko nadomestili.

Na vrh merita tudi Španija in Danska
Hrvaško sicer čaka zahtevno delo že v skupini, kjer bodo poleg Južnih Korejcev njihovi nasprotniki še Švedi in Španci. Prve vodita legendarna Staffan Olsson in Ola Lindgren, druge pa nič manj zveneče ime Valero Rivera. Rokometaši z Iberskega polotoka so na zadnji pripravljalni tekmi kar z 28:17 premagali branilce naslova Nemce. Ti so zamenjali generacijo, tako da realnih možnosti za ubranitev lovorike nimajo. Podprvaki Poljaki na Hrvaško prihajajo brez poškodovanega Grzegorza Tkaczyka. V ožji krog reprezentanc, ki se bodo borile za medalje, sodijo še evropski prvaki Danci, ki so v zadnjih 6 letih osvojili pet medalj na največjih tekmovanjih.

A. V.