Komercialna televizija RTL bo kljub pomanjkanju izkušenj pokrila največji športni dogodek zadnjega desetletja na Hrvaškem. Foto: EPA
Komercialna televizija RTL bo kljub pomanjkanju izkušenj pokrila največji športni dogodek zadnjega desetletja na Hrvaškem. Foto: EPA

Naše južne sosede je na začetku prejšnjega leta šokirala novica, da "hrvaškega športnega projekta desetletja" ne bodo mogli gledati na HTV-ju, ampak da je za milijon evrov pravice za prenose odkupila televizija RTL. Šok je bil tako velik, da je marca odstopil generalni direktor hrvaške televizije Robert Šveb.

RTL zavrnil vse HTV-jeve ponudbe
HTV se je kljub temu na vse pretege trudil dobiti vsaj del prenosov, vendar so na komercialni televiziji vse ponudbe zavrnili. Odločili so se, da bodo projekt izpeljali povsem sami, čeprav s tako velikimi dogodki nimajo izkušenj.

Ostali tudi brez enominutnih povzetkov
Nov udarec je HTV doživel tik pred začetkom prvenstva, ki bo potekalo v Zagrebu, Splitu, Osijeku, Zadru, Poreču, Puli in Varaždinu. RTL je namreč zavrnil HTV-jevo zahtevo za enominutne povzetke tekem, brez akreditacij pa bodo ostali tudi najeminentnejši komentatorji te hiše. HTV je želel delati povzetke iz hrvaške skupine v Splitu in skupine, s katero se bodo križali v drugem delu tekmovanja (Osijek), RTL pa je ponudil paket - pravice za enominutni povzetek vseh 122 tekem za 100.000 evrov.

Novinarji le v "mix coni", eminentni komentatorji brez dela
HTV tako ne bo imel slike iz rokometnih dvoran. RTL je zavrnil HTV-jevo prošnjo po zakupu studija v dvoranah in neposredna javljanja s prizorišča. HTV je za posamezno dvorano dobil le pet akreditacij za novinarje in tehnično osebje, ki pa bodo lahko delovali le v "mix coni". Tako v dvoranah ne bo prostora za eminentne komentatorje, kot so Božo Sušec, Željko Vela, Drago Ćosić, ki spremljajo rokomet že vrsto let.

Šest tekem na Televiziji Slovenija
Ljubitelji rokometa v Sloveniji, ki jih bo prav tako prizadel mrk na HTV-ju, pa ne bodo ostali povsem brez užitkov s svetovnega prvenstva. Televizija Slovenija bo prenašala šest tekem, vključno s finalom 1. februarja.

R. K.