Dvorana v Splitu bo v petek pokala po šivih. Že na treningu se je zbralo 4.000 gledalcev. Foto: Index.hr
Dvorana v Splitu bo v petek pokala po šivih. Že na treningu se je zbralo 4.000 gledalcev. Foto: Index.hr
Zgovornega Mirota Požuna smo ujeli med vožnjo proti Splitu, kjer se bodo pomlajeni Slovenci pomerili z nekdanjimi svetovnimi in olimpijskimi prvaki. Foto: MMC RTV SLO
Slavko Goluža in Davor Dominikovič
Slavko Goluža: Kar naj žvižgajo, tudi njihovi navijači bi žvižgali nam. Foto: reuters

Pomlajena reprezentanca se je vrnila v Slovenijo v sredo pozno ponoči in že danes z avtobusom odpotovala proti Splitu, kjer jo zvečer čaka prvi trening v novi Spaladium Areni. Požun je za MMC ocenil tekmi proti Avstriji in napovedal boj v Splitu do zadnje kaplje krvi.

Koristno predvsem za mlade igralce
"Na te prijateljske tekme smo šli z močno pomlajeno ekipo, poleg tega pa zaradi novoletnih praznikov nismo imeli nobenih priprav. Ta miniturneja je koristna predvsem za igralce, ki imajo manj pravih tekem. Vzdušje je dobro. Videli smo, s čim razpolagamo. Seveda je bilo kar dosti napak, izluščilo pa se je tudi nekaj dobrega. Pozna se, da igralci po odmoru še niso v pravi formi," je uvodoma dejal Požun.

"Na Avstrijce gledamo preveč podcenjevalno"
V javnosti je močno odjeknil predvsem sredin poraz z Avstrijci, ki veljajo za rokometne eksote. "Mi na Avstrijce gledamo preveč podcenjevalno. Resda so slabši od nas, toda dvigujejo se iz leta v leto. Naslednje leto gostijo evropsko prvenstvo in ogromno vlagajo v rokomet. Neprestano imajo priprave, so veliko skupaj in igrajo veliko tekem. Kar pet jih igra v Nemčiji, ki velja za najmočnejšo ligo na svetu. Morate upoštevati, da smo imeli v ekipi kar 5 igralcev iz mlade reprezentance in da so vsi dobili priložnost. Svoje so dodali tudi sodniki, ki so nam pokazali kar tri rdeče kartone. Na drugi tekmi sta Litovca sodila precej bolje," je na kritike odgovoril Požun, ki na tej reprezenatnčni akciji ne more računati na Aleša Pajoviča, Vida Kavtičnika, Ognjena Backoviča, Gorazda Škofa in Bena Lapajneta.

Požun najbolj zadovoljen s Skubetom
"Vsi trije vratarji so pokazali zelo dobro formo. Zelo zadovoljen sem z igro Skubeta. Cehte je dokazal, da je eksploziven in močan. Pohvalil bi tudi Miho Žvižeja, ki se zelo lepo razvija. Gajič je predvsem na prvi tekmi igral zelo dobro. Kavaš in Miklavčič sta imela dobre in slabe trenutke. Videlo se je, da malce manjka moči in eksplozivnosti, ker je takšen čas," je še povedal Požun.

"Dali bom vse za svojo zastavo, svoj grb"
Pred tekmo s Hrvati (petek ob 19.00) pa Požun pravi: "So veliki favorit, saj gre za eno najboljših reprezentanc na svetu. Tekma bo za naše mladeniče še kako koristna. To je velika naložba za prihodnost. Dali bomo vse od sebe, za svojo zastavo, svoj grb."

Slovenci zadnji preizkus Hrvatov pred SP-jem
Medtem na Hrvaškem vlada prava rokometna evforija. Tekma v Splitu bo zadnja priprava pred svetovnim prvenstvom, ki se bo naslednji teden začelo v Splitu, Zagrebu, Osijeku, Poreču in Varaždinu.

Vstopnice delili po "balkansko"
Prav tekma s Slovenijo je močno razburila hrvaško javnost. Organizatorji so napovedovali, da bodo 12.500 vstopnic razdelili, zato se je v sredo pred Spaladium Areno vila kilometrska vrsta ljudi. A vsega je bilo konec že po uri in pol. Na voljo je bilo le 3.000 vstopnic, preostale pa so si razdelile različne organizacije. Ljudje, ki so v gneči v vrsti celo omedlevali, so bili seveda ogorčeni in le malo je manjkalo, da bi prišlo do hujših incidentov.

Že na treningu 4.000 navijačev
Slovence torej v Splitu čaka pravi pekel, česar ne skrivajo niti v hrvaškem taboru. Samo trening si je ogledalo kar 4.000 navijačev.

Goluža: Pred SP-jem je treba preizkusiti žvižganje
Na vprašanje, ali je pametno v taki politični klimi igrati tekmo s Slovenijo, pomočnik selektorja Lina Červarja Slavko Goluža odgovarja: "Politika nas ne zanima. Oni so naši športni prijatelji, in zahvaljujem se jim, ker bodo naš sparing partner. Pa kaj, če bo padel kakšen žvižg. Tudi to je treba preizkusiti pred SP-jem. Tudi njihovi navijači bi nam žvižgali."

Goluža je zelo zadovoljen z dvorano, kjer bodo Hrvati igrali v prvem delu prvenstva: "Prva vrsta je zelo blizu igrišča in mogoče je izvajati pritisk na nasprotnika, kar je zelo zaželeno in nam bo potrebno,"

R. K.