Kockasti bodo tekme prvega dela igrali v novi splitski dvorani Spaladium Arena, v kateri je prostora za 12.000 gledalcev. Foto: EPA
Kockasti bodo tekme prvega dela igrali v novi splitski dvorani Spaladium Arena, v kateri je prostora za 12.000 gledalcev. Foto: EPA
Rokometaši Nemčije
Naslov svetovnega prvaka branijo rokometaši Nemčije, ki so pred dvema letoma slavili na domačem terenu. Foto: EPA
Še vedno ni znano, ali se bo lahko Ruksi sprehajal tudi po varaždinski in poreški dvorani. Foto: MMC RTV SLO

Težav z dovoljenji za zgradbe nimamo le Slovenci, s podobnimi težavami se namreč ukvarjajo tudi naši južni sosedje. Hrvati so gradili nove dvorane, zadarska na Višnjiku je bila zgrajena že pred poletjem, splitska Spaladium Arena naj bi bila končana do konca leta, največ pa se govori o Areni Zagreb, ki bo lahko sprejela nekaj več kot 15.000 duš.

Vijaki, premazi in stebri
In čeprav je največja dvorana v "Lepi njihovi" že dokončana, pa še ni povsem primerna za organiziranje velikega spektakla. Vijaki na strehi niso galvanizirani, manjkajo premazi na zunanji ograji platoja, neprimerni pa so tudi stebri za zunanjo razsvetljavo. Ukrepati je morala hrvaška vlada, ki je na izredni seji Areni dala 90-dnevno začasno dovoljenje za uporabo objekta, saj gre pri svetovnem prvenstvu za državni projekt, gradbeno podjetje pa bo moralo v tem času popraviti nepopolne podrobnosti.

"Dvorana je narejena kakovostno"
"Napačno je že samo vprašanje, ali je s strešno konstrukcijo vse v najlepšem redu. Nadzorni
organ misli, da ne more izdati trajnega dovoljenja za uporabo, čeprav mi menimo, da so dela narejena kakovostno in izpolnjujejo pogoje,"
je nastale razmere komentiral Danko Družijanić, tiskovni predstavnik gradbenega podjetja, ki je postavilo mogočno dvorano, vredno 89 milijonov evrov.

Balić ne more prehvaliti Arene
Zagrebško Areno si je že ogledal eden najboljših rokometašev sveta Ivano Balić, ki se bo s hrvaško reprezentanco boril za najvišja mesta: "Arena je odlična, pregledal sem vso in nimam besed. To je ena najboljših dvoran v Evropi."

Varaždin in Poreč sta vprašljiva
Hrvati imajo težave tudi v Varaždinu in Poreču, kjer naj bi, prav tako v novih dvoranah, potekal prvi del velikega spektakla. Zataknilo se je pri denarju, saj nobeno izmed mest ne želi plačati 3,5 milijona kun (nekaj manj kot 500.000 evrov) rokometni zvezi za organiziranje turnirja. Po mnenju župana Varaždina Ivana Čehoka bi morala finančno pomoč prispevati država. Kot kaže, bodo vodilni možje mest organizatork sklicali sestanek z rokometno zvezo, dokončna odločitev pa bo verjetno padla v prihodnjih dneh.

A. B.