Uroš Zorman in soigralci si na svetovnem prvenstvu v Španiji želijo čim višje. Foto: Reuters
Uroš Zorman in soigralci si na svetovnem prvenstvu v Španiji želijo čim višje. Foto: Reuters
Boris Denič
Selektor Boris Denič ne bi imel nič proti, če bi se Slovenija v četrtfinalu pomerila s Francijo. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Prvi test pripravljenosti bodo Alžirci

Reporter Radia Slovenija Rajko Dolinšek je dan po tem, ko je selektor Boris Denič objavil seznam 16 rokometašev, ki bodo igrali na svetovnem prvenstvu v Španiji, objavil naslednjo Športno zgodbo na Valu 202:

Deseto mesto na svetovnem prvenstvu v Nemčiji pred petimi leti, kar je naša najboljša uvrstitev in kar je bilo sicer ocenjeno kot neuspeh - takšni pač smo -, bodo poskušali januarja v Španiji izboljšati naši rokometaši.

16 igralcev je določenih, Boris Denič pa se je držal svojega načela: v reprezentanco se je težko uvrstiti, težko pa je potem iz nje tudi izpasti, saj je kar 12 igralcev od 16 igralo že na letošnjem evropskem prvenstvu v Srbiji. Podobni sta tudi povprečna starost 27 let in višina 191 cm. Najstarejši je Gorazd Škof, 35 let, najvišji Nenad Bilbija, 208 cm. Prav on bi po mnenju Deniča kot edini pravi strelec od daleč pomenil dodano vrednost. Zanimivo, za 28-letnega Bilbijo bo to prvo veliko mednarodno tekmovanje. V reprezentanci je pet "tujcev": Zorman, Špiler, Gajič, Bilbija in Miha Žvižej, drugi prihajajo iz naših treh največjih klubov, po štirje iz Gorenja in Celja, trije iz Cimosa.

Torej še vedno razmeroma pisana zasedba, če primerjamo našo reprezentanco denimo z rusko, za katero je na Hrvaškem, ko so Rusi zadnjič nastopili na SP-ju, igralo kar 13 rokometašev Čehovskih Medvedov. Cilje v Španiji bodo dorekli v prihodnjih dneh na skupnem sestanku reprezentance igralcev ter vodstva reprezentance in rokometne zveze. Selektor Boris Denič je svoje želje že izdal. V skupini C, kjer bosta naši največji konkurentki Poljska in Srbija, si želi prvega mesta, s katerim bi se naši rokometaši v osmini finala že v tekmi na izpadanje izognili Španiji, Hrvaški in Madžarski in naj bi se pomerili s četrtouvrščeno iz skupine D Tunizijo.

Ob morebitni zmagi nad Tunizijci pa si Denič v četrtfinalu, zanimivo, za tekmeca želi Francijo, zadnjega svetovnega prvaka in olimpijskega zmagovalca. Od tu naprej pa ne razmišlja več. Takšne so torej želje našega selektorja, rokometnega zanesenjaka, zagovornika hitrega in atraktivnega rokometa, ki je v reprezentanco vnesel novo vzdušje in z njo že na prvem velikem tekmovanju na evropskem prvenstvu v Srbiji dosegel imeniten uspeh, šesto mesto. Kako močna je naša reprezentanca pred SP-jem v Španiji, je težko oceniti, vsaj malo jasnejšo sliko bo najbrž dal pripravljalni turnir, ko se bodo na Danskem pomerili s Črno goro, Tunizijo in Dansko.

Prvi test pripravljenosti bodo Alžirci