Uroš Zorman je bil izbran v idealno postavo januarskega evropskega prvenstva. Foto: Reuters
Uroš Zorman je bil izbran v idealno postavo januarskega evropskega prvenstva. Foto: Reuters
Jure Dolenec
Mladi slovenski val na čelu z Juretom Dolencem je željan dokazovanja. Foto: Reuters
Rokometaši ne želijo SP-ja spremljati iz naslanjača

Reprezentanca je namreč izgubila zadnja dva kvalifikacijska obračuna za svetovno prvenstvo. Leta 2008 so bili premočni Slovaki, dve leti pozneje pa Madžari.

Slovenija je na januarskem evropskem prvenstvu v Srbiji osvojila šesto mesto, kar je izid, ki daje varovancem Borisa Deniča veliko optimizma za uvrstitev na januarsko prvenstvo v Španiji. Kako "diha" reprezentanca pred sobotno tekmo v Stožicah, je razkril kapetan Uroš Zorman.


Iz Poljske ste se vrnili z dvema lovorikama, saj ste s Kielcami osvojili tako pokal kot tudi državno prvenstvo, kar vam lani ni uspelo. Torej, s klubsko sezono ste verjetno zadovoljni?
Dosegli smo najboljši rezultat v zgodovini kluba. To sta dvojna krona in pa osmina finala Lige prvakov. Še vedno me malo žuli izpad proti Cimosu v četrtfinalu, saj še vedno menim, da smo imeli boljšo ekipo. A tega nismo pokazali na igrišču, zato so šli Koprčani, ki so odigrali odlični tekmi, zasluženo naprej.

Pojdiva zdaj k reprezentanci. V dvoboju s Portugalsko veljate za favorita, toda pretekle izkušnje učijo, da je treba biti v teh junijskih tekmah izjemno previden. Dvakrat ste se že opekli. Kako se vi spoprijemate z vlogo favoritov?
Po šestem mestu v Srbiji smo dejansko zdaj mi v vlogi favorita. Mislim, da se tudi počasi zavedamo tega bremena, vendar se moramo z njim sprijazniti in ga znati nositi. Predvsem pa na igrišču upravičiti vlogo favorita.

Portugalce dobro poznate. Lani ob tem času ste z njimi izgubili v gosteh. Kje so najnevarnejši?
Njihova največja moč je njihov sistem. Igrajo malo čudno obrambo 5-1, v kateri sta odlična vratarja, ki sta na tisti lanski tekmi ubranila vse. Nevarni so tudi v protinapadih. Malce slabše pa se znajdejo na postavljeno obrambo. Zato jih moramo mi ustavljati s trdo obrambo in si tako omogočiti čim več lahkih golov.

Zdi se, da je ta slovenska reprezentanca z uspešnim nastopom na evropskem prvenstvu pridobila veliko izkušenj in samozavesti, zato Portugalska v skupnem seštevku dveh tekem ne bi smela biti prevelik zalogaj, kajne?
Vsi tako gledajo in razmišljajo. Portugalska je nekako še vedno rokometno eksotična država, ki pa pod švedskim strokovnim vodstvom hitro napreduje. Dejansko smo mi z evropskim prvenstvom v Srbiji pridobili samozavest in izkušnje, kar smo navsezadnje potrdili tudi na prijateljski tekmi na Madžarskem. Naš cilj je, da nadaljujemo po tej poti, da v evropskem in svetovnem merilu pridobivamo ugled in moč, zato bomo jasno štartali na dve zmagi.

Za vami je že teden dni priprav. V soboto ste premagali Madžarsko, včeraj so prišli še zadnji trije reprezentantje. Očitno za zdaj teče vse po maslu? Kakšen je vaš občutek o stanju v reprezentanci?
Pri tej reprezentanci nikoli ne vem, kje smo. Je še vedno mlada in neizkušena. Kljub temu pa smo v soboto dokaj rutinirano premagali Madžare, ki bodo igrali na olimpijskih igrah, in to v gosteh. Vsekakor lahko rečem, da je vzdušje pravo, prijateljsko, resda včasih pride do kakšne iskrice, a to je normalno. Želim si, da bi tudi nadaljevali kot prava ekipa.

Motivacije in lakote po uspehu kljub naporni sezoni najbrž ne manjka?
Glede na to, da na svetovnem prvenstvu nismo bili že pet let, najbrž o tem ni treba preveč razpravljati.

Se bo odsotnost Matjaža Brumna in Petra Puclja poznala?
To ni vprašanje zame, ampak za stroko. Tu ni tudi Jureta Natka in Nenada Bilbije, zato moramo delo opraviti tisti, ki smo v ekipi. Kogar ni, se mora tuid brez njega.

Rokometaši ne želijo SP-ja spremljati iz naslanjača