Ilka Štuhec si je prvi globus zagotovila v Crans Montani. Foto: EPA
Ilka Štuhec si je prvi globus zagotovila v Crans Montani. Foto: EPA
Tina Maze
Tina Maze s svojimi tremi globusi, vse je osvojila v sezoni 2012/2013. Takrat je bila najboljša tudi v kombinaciji, a takrat globusa niso podeljevali. Foto: Reuters
Lindsey Vonn
Lindsey Vonn ima skupaj kar 20 globusov, kar je največ med vsemi smučarji. Foto: EPA

Ob koncu sezone alpskega smučanja smo prejeli vprašanja, ki izvirajo iz zgornje predpostavke. Še vedno ste vabljeni, da pošiljate svoja vprašanja.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


922. Letos Ilka Štuhec smuča fenomenalno, lahko osvoji celo tri male kristalne globuse. A do velikega ji verjetno ne bo uspelo. Zanima me, ali se je že kdaj zgodilo, da tekmovalec/ka s tremi malimi kristalnimi globusi ni osvojil tudi skupne zmage v svetovnem pokalu?

Aleksander Car

Pred samim odgovorom le še tehnična opomba o kombinaciji. V nekaterih sezonah namreč za zmago v tem seštevku niso vedno delili malih globusov, a sem vseeno upošteval prav vse sezone (saj so točke iz kombinacije ne nazadnje venomer štele tudi v skupni seštevek svetovnega pokala).

Opisani primer se je do zdaj dvakrat že zgodil. V sezoni 2004/2005 si je veliki globus zagotovil Američan Bode Miller, ki je bil najboljši v superveleslalomu. Njegov prvi zasledovalec Benjamin Raich je bil prvi v treh seštevkih (slalom, veleslalom, kombinacija), a je ostal brez najbolj čislane nagrade. Največji primanjkljaj je imel v smuku (v tem seštevku je bil 26.), na drugi strani pa je bil Miller v dveh disciplinah drugi (smuk, veleslalom).

Tak primer se je zgodil tudi v ženski karavani, pisala se je sezona 2010/2011, ko je veliki kristalni globus osvojila Maria Riesch. Nemka je ostala celo brez enega malega globusa, a je bila povsod konsistentna (druga je bila v seštevku smuka in superveleslaloma, tretja pa v slalomu in kombinaciji). Na koncu je imela tri točke več od Lindsey Vonn, ki pa je sezona končala s temi malimi globusi (smuk, superveleslalom in kombinacija).

Zanimivo - tako Raich in Vonnova sta takoj sezono po tem trojčku prišla tudi do velikega kristalnega globusa.

923. Kaj pa z dvema osvojenima malima globusoma?
Aleksander Car

To je precej pogosteje, saj se je do zdaj v obeh konkurencah skupaj zgodilo že 28-krat, našteli bomo nekaj zanimivejših primerov.

Med moškimi je bil nesrečnik svoje vrste Ingemar Stenmark, ki je sicer osvojil tri velike kristalne globuse, še v štirih drugih sezonah je v obeh tehničnih disciplinah osvojil dva mala globusa, a ostal brez velikega (Gustav Thöni 1975, Peter Lüscher 1979, Andreas Wenzel 1980 in Phil Mahre 1981).

V ženski konkurenci je nekaj posebnega Petra Kronberger, ki je med letoma 1990 in 1992 osvojila kar tri velike kristalne globuse, a v tem času skupaj le enega malega (1991). Leta 1990 je dva pobrala Anita Wachter, dve leti pozneje pa Carole Merle, a sta obe lahko najbolj čislano nagrado občudovali v naročju Petre Kronberger.

Leta 2007 je Nicole Hosp osvojila veliki globus in malega za zmago v veleslalomu. Takrat sta kar dve drugi Avstrijki pobrali po dva globusa, a se obrisali pod nosom v boju za velikega. Renate Götschel je bila najboljša v obeh hitrih disciplinah, Marlies Schild pa v slalomu in kombinaciji.

924. Katerim smučarjem je doslej uspelo v eni sezoni osvojiti mali kristalni globus v obeh hitrih disciplinah?
Jernej Rus

Do zdaj se 13 smučarjev lahko pohvali s takim sezonskim dvojčkom. Daleč spredaj je Lindsey Vonn, ki ima kar pet takih sezon.

5: Lindsey Vonn
3: Katja Seizinger
2: Pirmin Zurbriggen, Hermann Maier, Stephan Eberharter, Aksel Lund Svindal, Renate Götschl
1: Franz Heinzer, Luc Alphand, Didier Cuche, Kjetil Jansrud, Michaela Figini, Michael Dorfmeister

Letos to lahko uspe Kjetilu Jansrudu in Ilki Štuhec.