Ted Ligety si je konkurenco v Kranjski Gori pokoril v letih 2008-2010 ter 2012-2014. Foto: Reuters
Ted Ligety si je konkurenco v Kranjski Gori pokoril v letih 2008-2010 ter 2012-2014. Foto: Reuters
Lindsey Vonn
Lake Louise bi lahko preimenovali tudi v Lake Lindsey. Najboljša smučarka zadnjega desetletja je namreč na tem prizorišču dobila kar 11 tekem za svetovni pokal, skupaj pa je nanizala neverjetnih 20 uvrstitev na zmagovalni oder. Foto: EPA
Ligety ostaja kralj Vitranca, Slovenci slabi

Športni SOS tokrat razkriva seznam smučarjev, ki so na enem prizorišču dobili največ tekem za svetovni pokal, raziskuje pa tudi trend odstopov med 30 najboljšimi slalomisti v zadnjih desetih letih.

Še vedno ste vabljeni, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila odgovor.


249. Ted Ligety je v Kranjski Gori dobil šesti veleslalom, kar je nov rekord. S kom si je prej delil rekord?

Simona

Ted Ligety je v Kranjski Gori šestič dobil veleslalom za svetovni pokal, s čimer je popravil moški rekord po številu zmag v isti disciplini na istem prizorišču. Absolutni rekord ima Lindsey Vonn, ki je v Lake Louisu dobila neverjetnih 11 smukov za svetovni pokal. To kanadsko prizorišče običajno vsako leto gosti vsaj dva smuka. Pred Ligetyjem je še Annemarie Moser Pröll, ki je v Pfrontenu dobila sedem smukov. Seznam vseh smučarjev z vsaj petimi zmagami je v spodnji tabeli.

#TekmovalecDisc.Prizorišče
11Lindsey VonnsmukLake Louise
7Annemarie M. PröllsmukPfronten
6Vreni SchneiderslalomMaribor
6Ted LigetyVSLKranjska Gora
5Ingemar StenmarkVSLAdelboden
5Ingemar StenmarkslalomKitzbühel
5Ingemar StenmarkslalomMadonna DC
5Renate GötschlSVSLCortina DA
5Renate GötschlsmukCortina DA
5Hermann MaierSVSLKitzbühel
5Didier CuchesmukKitzbühel
5Anja PärsonslalomMaribor
5Alberto TombaslalomSesetriere


250. Kako se je v zadnjih desetih letih gibalo število odstopov med 30 najboljšimi slalomisti?

Rok Češnovar

V zadnjih desetih sezonah svetovnega pokala v alpskem smučanju je med najboljšo trideseterico v povprečju odstopilo 17,24 odstotka vseh tekmovalcev. Prelom trenda je ravno na polovici tega obdobja. Do vključno sezone 2007/2008 je bil odstotek odstopov vsako sezono skorajda enak, povprečje prve petletke je znašalo 18,43 odstotka. V zadnjih petih letih pa je opaziti vse manj odstopov (povprečje 16,05). Najnižji odstotek je v ravnokar končani sezoni 2013/2014, ko je odstotek odstopov v najboljši 30-erici znaša 13,53 odstotka.

Hkrati sem preveril tudi odstotek odstopov preostalih tekmovalcev, torej tiste, ki so nosili številke, višje od 30. Pri teh tekmovalcih je bil odstotek bistveno višji, po sezoni 2008/2009 pa je tudi pri teh tekmovalcih opaziti trend vse manjšega odstotka odstopov. Podrobnosti so v spodnjih grafih.

Kaj pa sama prizorišča? Dvanajst terenov je v zadnjem desetletju gostilo vsaj tri slalome za svetovni pokal. Med temi za najlažji slalom velja tisti v Leviju (le 8,33 odstotka odstopov med 30 najboljšimi ter 29,53 odstotka odstopov med preostalimi), za najbolj selektivnega pa slaloma v Adelbodnu (26,67 med prvo 30-erico in 42,72 % med preostalimi) in Beaver Creeku (24,17 % in 44,81 %).



Ligety ostaja kralj Vitranca, Slovenci slabi
Z modro so obarvani odstotki odstopov 30 najboljših slalomistov v prvih vožnjah slalomov za svetovni pokal od sezone 2004/2005. Z rdečo barvo so odstopi smučarjev s številkami nad 30. Med boljšimi smučarji je odstopov bistveno manj. V obeh izbranih skupinah pa se odstotek odstopov po letu 2008/2009 manjša. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
V zadnjem desetletju za najbolj selektivnega slalom veljata tisti v Adelbodnu in Beaver Creeku, za najmanj selektivnega pa slalom v Leviju. Lenzerheide je v zadnjem desetletju gostil pet finalov sezone, zato pri njem ni rdečega stolpca. Prikazana so vsa prizorišča, ki so v zadnjem desetletju gostila vsaj tri slalome za svetovni pokal. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič