Takole je Philipp Lahm leta 2008 popeljal Nemčijo v finale. Foto: EPA
Takole je Philipp Lahm leta 2008 popeljal Nemčijo v finale. Foto: EPA
Manuel Neuer in Bastian Schweinsteiger
Bastian Schweinsteiger je dosegel svoj tretji zadetek na evropskih prvenstvih. Foto: Reuters
Mario Balotelli
Leta 2012 je Nemcem v polfinalu zagodel Mario Balotelli. Foto: EPA

V času evropskega prvenstva v nogometu na portalu Športni SOS odgovarjamo na vaša vprašanja, ki se navezujejo na ta dogodek.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


759. Kolikokrat so Nemci na EP-jih zabili gol v 90. minuti in s tem golom tudi zmagali?

Štefan H.

Nemška nogometna reprezentanca je na evropskih prvenstvih odigrala 44 tekem (vključno z nedeljsko proti Ukrajini), na katerih je petkrat zabila gol v 90. minuti oziroma v sodnikovem dodatku. Zadnji tovrstni zadetek so dosegli prav na svojem uvodu v EP 2016, ko je Bastian Schweinsteiger v 92. minuti potrdil zmago z 2:0.

Prejšnja dva primera sta se zgodila na polfinalnih tekmah. Leta 2012 je v obračunu proti Italiji prav tako v 92. minuti žogo v mrežo spravil Mesut Özil, kar pa Nemcem ni pomagalo, saj so azzurri slavili z 2:1 in se prebili v finale.

Nemcem je gol v 90. minuti na evropskih prvenstvih le enkrat prinesel zmago - to je bilo leta 2008, ko je nemške navijače v delirij spravil Phillip Lahm. Nemčija je s 3:2 premagala Turčijo in se prebila v finale, kjer je morala priznati premoč Španiji.

Nemška reprezentanca je preostala dva gola v 90. minuti zabila Rusiji (1996) in ekipi Skupnosti neodvisnih držav (1992). Na prvi tekmi turnirja leta 1992 je v zadnji minuti zadel Thomas Hässler in Nemčiji prinesel točko (1:1), kar je bilo dovolj, da je elf osvojil drugo mesto v skupini, Nemčija se je nato prebila vse do finala, kjer so naslov presenetljivo osvojili Danci.

Leta 1996 pa je šlo le za potrditev zmage s 3:0. Takrat je v 90. minuti zadel Jürgen Klinsmann, Nemci pa so na koncu tudi osvojili naslov prvaka.

760. Koliko Nemcev je zabilo gol na evropskih prvenstvih?
Štefan H.

Do vključno evropskega prvenstva leta 2012 se je med strelce vpisalo 33 nogometašev. Najuspešnejši je že prej omenjeni Klinsmann.