Štart letošnjega maratona v Radencih. Foto: www.alesfevzer.com
Štart letošnjega maratona v Radencih. Foto: www.alesfevzer.com

Ta konec tedna je na sporedu ljubljanski maraton, ki bo potekal 20. Ob tem na Športnem SOS-u delamo pregled najstarejših neprekinjenih maratonov na stari celini. Najstarejši slovenski je v Radencih, saj je bil letos na sporedu že 35.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


634. Nekoč sem bral vaš prispevek o maratonih. Zanimivo bi bilo pripraviti infografiko, kjer bi bili na karti Evrope z eno barvo označeni redni množični maratoni, ki potekajo prav vsako leto in so bili prvič organizirani prej kot Radenci, z drugo barvo pa maratoni, ki so mlajši.

Tomaž Smrekar

V članku, ki ga citira bralec Tomaž, smo navedli, da je maraton v Košicah najstarejši evropski maraton, ki poteka vsako leto. Prvič je bil organiziran leta 1924. Dvakrat je vmes odpadel (1938, 1940). Če tako dosledno upoštevamo neprekinjenost - maraton v Košicah redno poteka od leta 1941, s čimer je še vedno najstarejši v Evropi.

Spodnji zemljevid prinaša najstarejše maratone v Evropi, ki potekajo neprekinjeno. Najstarejši tovrstni maraton v Sloveniji poteka v Radencih (od leta 1981) in je označen z zeleno barvo. Z rdečo barvo so označene evropske države, ki imajo daljšo tradicijo neprekinjenega prirejanja maratonov, z modro barvo pa so mlajši maratoni. Za vsako državo je naveden le en - najstarejši maraton. Prikazane so tiste države, ki imajo vsaj 20 let neprekinjenih maratonov.

S klikom na posamezni krožec se vam izpiše mesto maratona in leto, od katerega neprekinjeno potekajo teki na dobrih 42 kilometrov. Velikost zemljevida lahko spreminjate z gumboma +/- na levi strani zemljevida.