Luis Suarez je nekaj dni po incidentu priznal ugriz. Foto: Reuters
Luis Suarez je nekaj dni po incidentu priznal ugriz. Foto: Reuters
Mauro Tassotti
Mauro Tassotti je od leta 1980 tesno povezan z Milanom. Po koncu igralske kariere tam opravlja številne trenerske vloge. Trenutno je pomočnik glavnega trenerja. Foto: EPA
Rivaldo
Rivaldo je svoja zlata klubska leta pustil v dresu Barcelone (1997-2002). Po koncu SP-ja 2002 se je preselil v Milano. Foto: EPA
Kip v Dohi
Kip v Dohi spominja na 110. minuto finala SP-ja leta 2006. Foto: EPA
Športni SOS: O kršitvah in kaznih na SP-jih

V Braziliji so bili v ospredju njegovi zobje, ki jih je zasadil v Giorgia Chiellinija. Tokrat se Športni SOS ukvarja s kaznimi nogometašev.

Vprašanja o svetovnem prvenstvu v nogometu, njegovi zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


340. Po vsem dogajanju okoli Luisa Suareza me zanima, koliko nogometašev je v zgodovini dobilo kazen na svetovnih prvenstvih in kakšne so bile njihove kršitve.

Miha Grašič

Veliko, saj Mednarodna nogometna zveza kaznuje vse nogometaše že v primeru, ko na turnirju dobijo dva rumena kartona ali enega rdečega.

Luis Suarez je bil za svoje grizenje kaznovan s prepovedjo igranja na devetih reprezentančnih tekmah, prav tako pa štiri mesece ne sme igrati na klubski ravni. Navedimo še nekaj spornih in odmevnih prekrškov, ki jih je Fifa strogo kaznovala.

Samir Shaker - pljuvanje
Iračan Samir Shaker je leta 1986 na turnirju v Mehiki na tekmi skupinskega dela proti Belgiji pljunil sodnika. Ta mu je pokazal rumeni karton, Fifa pa mu je pozneje izrekla enoletno prepoved igranja. Shaker se je na veliko sceno vrnil leta 1988, ko je zaigral na olimpijskem turnirju.

Diego Maradona - dopinški test
Sloviti argentinski zvezdnik Diego Maradona je na svetovnih prvenstvih nase opozoril tako s pozitivnimi kot negativnimi primeri. Leta 1986 je bil gonilna sila pri osvojitvi naslova svetovnega prvaka, osem let pozneje pa je neslavno končal reprezentančno kariero. Fifa je Argentinca ujela pri jemanju nedovoljenih snovi in ga kaznovala s 15 meseci reprezentančnega neigranja. Pri 33 letih je tako končal reprezentančno kariero.

Mauro Tassotti - zlomljen nos
Na istem turnirju - v ZDA 1994 - je bil strogo kaznovan tudi Italijan Mauro Tassotti, ki je v četrtfinalu proti Španiji zlomil nos Louisa Enriqueja. Madžarski sodnik Sandor Puhl incidenta ni videl, a napako je popravila Mednarodna nogometna zveza, ki je Tassotija kaznovala s prepovedjo na osmih reprezentančnih tekmah. S tem je bila Tassotijeva reprezentančna zgodba končana.

Rivaldo - simuliranje prekrška
Brazilija je naslov svetovnega prvaka zadnjič osvojila leta 2002, ko je blestela na krilih velike R-trojke: Ronaldo - Rivaldo - Ronaldinho. Rivaldo je zadel petkrat, enkrat pa nase opozoril z nešportnim obnašanjem. Na tekmi skupinskega dela proti Turčiji je žogo v njegovo smer brcnil Hakan Ünsal, žoga je zadela Brazilca v nogo, a je padel kot pokošen in se prijel za glavo. Južnokorejski sodnik Kim Jong Jo je Turku pokazal drugi rumeni karton in s tem pot v slačilnico. Fifa je pozneje Rivalda kaznovala s 13.000 dolarji.

Zinedine Zidane - glavca in noga
Eden najodmevnejših dogodkov v zgodovini finalov svetovnih prvenstev se je zgodil leta 2006, ko je Zinedine Zidane z glavo udaril Marca Materazzija. Italijan je francoskega kapetana sprovociral z govorjenjem o njegovi sestri. Fifa je Zidana kaznovala s prepovedjo igranja na treh tekmah, a je Zidane končal kariero. Sloviti Francoz je kazen neigranja na treh tekmah prejel že na domačem turnirju leta 1998, ko je na tekmi proti Savdski Arabiji namerno pohodil Fauda Anwarja.

Roberto Rojas - sam se je porezal
Fifa pa je najstrožjo kazen izrekla za prekršek v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Pisalo se je leto 1989. Južnoameriške reprezentance so bile razdeljene v skupine po tri, le zmagovalec je napredoval na turnir v Italijo. V skupini 3 sta bili pred zadnjim krogom v vodstvu Brazilija in Čile, ki sta imeli po pet točk. Čile je za napredovanje potreboval zmago. Brazilci so na Maracani povedli v 49. minuti. Osemnajst minut pozneje je na igrišče priletela bakla, čilski vratar Roberto Rojas pa je hlinil poškodbo, da bi prekinili tekmo. Pozneje so ugotovili, da je imel v rokavici skrit nož in se je sam porezal. Fifa je nato Braziliji dosodila zmago z 2:0, Čilu pa prepovedala udeležbo v kvalifikacijah za SP 1994. Rojas je dobil dosmrtno prepoved ukvarjanja z nogometom, a je Fifa leta 2001 preklicala kazen.

Športni SOS: O kršitvah in kaznih na SP-jih