Saporo je bil pogosto srečen kraj za slovenske skakalce. Leta 1987 smo tam videli prvo dvojno zmago, leta 2014 pa prvo trojno. Foto: EPA
Saporo je bil pogosto srečen kraj za slovenske skakalce. Leta 1987 smo tam videli prvo dvojno zmago, leta 2014 pa prvo trojno. Foto: EPA
zlati dan
Omeniti velja tudi 27. januar 2013, ko sta Tina Maze in Robert Kranjec dobila tekmo svetovnega pokala, deskar Rok Marguč pa je postal svetovni prvak. Foto: Twitter
Kline na Kandaharju do uspeha kariere
Ana Drev razveselila navijače pod Pohorjem
Peter, Domen in Robi osvojili Saporo

Na portalu Športni SOS se vaša vprašanja le redko ponavljajo, v soboto pa ste ob izjemnem uspehu skoraj vsi postavljali isto vprašanje, ki smo mu tudi našli odgovor.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


685. 30. januar 2016 se bo z izjemnimi dosežki naših smučarjev in skakalcev gotovo vpisal v zgodovino slovenskega športa. Na kateri dan so slovenski športniki v katerem koli športu dosegli največ medalj, torej kateri dan bi po vašem mnenju veljal za najuspešnejšega v zgodovini slovenskega športa?

Jan Lavtar, Matevž Vidmar, Bojan Gros, Luka Guštin, Petra Frelih, Sandi Pavec, Mihael, Tom Tomanič, Tadeja Kuhar

Težko je določiti najuspešnejši dan slovenskega športa. Pri tem gotovo ne gre mimo 23. septembra 2000, ko je slovenski šport dočakal prvo zlato olimpijsko medaljo, in to kar dve (veslača Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec).

Ko pa govorimo o zimskih svetovnih pokalih, je bila sobota, 30. januarja 2016, res zgodovinska, saj so slovenski športniki osvojili kar sedem stopničk, kar jim še nikoli ni uspelo:
- 1. mesto: Peter Prevc
- 2. mesto: Domen Prevc
- 2. mesto: Boštjan Kline
- 2. mesto: Ana Drev
- 3. mesto: Robert Kranjec
- 3. mesto: Ema Klinec
- 3. mesto: Rok Marguč

Prejšnji rekord je skoraj podvojen, saj je le enkrat slovenskim športnikom v enem dnevu uspelo zbrati štiri uvrstitve na zmagovalni oder. To je bilo lani, prav na zadnji dan tekmovalne zime (22. marca 2015), ko sta Peter Prevc in Tina Maze lovila veliki kristalni globus:
- 1. mesto: Jurij Tepeš, Jakov Fak
- 2. mesto: Peter Prevc
- 3. mesto: Tina Maze

Še v 11 drugih dneh v zgodovini zimskih svetovnih pokalov so Slovenci skupaj osvojili tri stopničke. Omenimo tista dva primera, ko so ob tem slavili dve zmagi.

25. januar 1987:
- 1. mesto: Primož Ulaga (Saporo)
- 1. mesto: Bojan Križaj (Kitzbühel)
- 2. mesto: Miran Tepeš (Saporo)

25. januar 2014:
- 1. mesto: Peter Prevc (Saporo)
- 1. mesto: Tina Maze (Cortina)
- 2. mesto: Jernej Damjan (Saporo)

686. Katera prizorišča v smučarskih skokih/poletih so "najsrečnejša" za slovenske skakalce (v smislu stopničk)?
Matevž Vidmar

To je Planica, kjer so slovenski orli slavili osem posamičnih zmag, skupaj pa zbrali kar 25 stopničk (še dve zmagi in dve tretji mesti na ekipnih tekmah).

Prizorišče123Skupaj
Planica89825
Saporo57517
Engelberg5229
Kulm4228
Zakopane3216
Falun3205
Thunder Bay3115
Innsbruck3104
Garmisch3025
Kuusamo3025

Opomba: V tabeli so stopničke na posamičnih tekmah.

Kline na Kandaharju do uspeha kariere
Ana Drev razveselila navijače pod Pohorjem
Peter, Domen in Robi osvojili Saporo