Foto:
Foto:
Gašenje požara z letalom

Ogenj nadaljuje svojo uničevalno pot tudi na hrvaškem otoku Braču, v Kanadi in na Portugalskem.

V Cordobi so od začetka vročinskega vala zaradi vročinske kapi umrli trije ljudje, medtem ko so v Sevilli in Huelvi odkrili skupaj štiri smrtne žrtve in v Granadi eno.

Najhujši požari so izbruhnili ob meji s Portugalsko, kjer je v plamenih umrlo kar šest ljudi. Ob tem so v pokrajini Extremadura evakuirali okoli 500 tamkajšnjih prebivalcev. Še vedno se bojujejo s tremi ločenimi požari, od tega imajo dva že pod nadzorom.

Zopet gori na Braču
Požar na Braču na območju Momčila nad mestom Mirca, ki je bil v soboto že pod nadzorom, se je ponoči zaradi vetra znova razplamtel. Na prizorišču so že hrvaški gasilci, ki so tudi požar v zalivu Mezoporat na otoku Biševu že omejili. Pri gašenju je sodelovalo 50 gasilcev in helikopter. Pod nadzorom so tudi požari na otoku Hvar, ki so ogrozili mesta Brusja, Sućuraj, Dubovico in Bogomlje.

Požari pustošijo tudi v Kanadi in na Portugalskem
V kanadski pokrajini Britanska Kolumbija so morali zaradi 353 gozdnih požarov evakuirati 8.000 ljudi. V omenjeni pokrajini veljajo izredne razmere, gasilcem bo na pomoč priskočila tudi vojska. Ogenj se širi s hitrostjo pet kilometrov na uro, temperature pa dosegajo tisoč stopinj Celzija.

V soboto so v gozdnih požarih, ki še naprej pustošijo na Portugalskem, umrli trije ljudje. Dva človeka sta v osrednjem delu države zgorela v avtomobilu, neki starejši moški pa je umrl, ko se je med vožnjo s traktorjem skušal izogniti ognju. Še vedno gori na območjih Castelo Branco, Portalegre in Santarem, kjer ogenj ogroža več vasi. Požari so v soboto uničili približno deset domov, ognjeni zublji pa so zajeli tudi več tisoč hektarjev gozdnih površin. Portugalskim gasilcem pomagajo maroška in italijanska letala za gašenje.