Foto:
Foto:
Eksplozijo avtomobila bombe je zakrivil trk nekega drugega avtomobila na mostu.
V Faludži je bilo porušenih mnogo hiš.

V poročilu Al Džazira ne navaja imen ubitih talcev. Verjetno pa naj bi bila ubita ena izmed treh v Iraku avgusta ugrabljenih Makedoncev.

Takrat so bili ugrabljeni Dalibor Lazarevski, Dragan Marković in Zoran Naskovski. V posnetku, ki ga je predvajala omenjena televizija, sta najprej prikazana dva moška, nato pa tudi njuna potna lista. Šlo naj bi za Lazarevskega in Naskovskega.

Makedonija ima v Iraku nameščenih 32 vojakov, trije ugrabljeni Makedonci pa naj bi bili zaposelni pri nekem gradbenem podjetju iz Združenih arabskih emiratov.

Mosul: Bomba ubila pet ljudi
V eksploziji avtomobila bombe v iraškem mestu Mosul je bilo ubitih pet civilistov, ranjenih pa je najmanj 15. Eksplozijo je zakrivil trk z drugim avtomobilom. Irak bo prihodnji teden razglasil splošno amnestijo za vse, ki bodo oddali orožje. V Sadrovi četrti bodo podaljšali vračanje orožja do četrtka, saj želijo mnogi vrniti orožje, a ne bodo imeli časa, trdijo iraške oblasti.

Preden je bil dosežen dogovor o plačilu za predano orožje, so potekali v Sadrovi četrti hudi boji s pripadniki milice šiitskega klerika Moktade Al Sadra.

Izpustili pogajalca za Faludžo
Ameriške sile pri Faludži so izpustile glavnega pogajalca prebivalcev Kaleda Al Džumailija, ki je po izpustitvi povedal, da so mirovna pogajanja z začasno iraško vlado prekinjena. Za to naj bi bila kriva politika ameriških sil.

Če želijo Američani pokazati, da imajo resnične želje po mirovnem dogovoru, bi morali ustaviti letalske napade na mesto, kar pa se ni zgodilo, je dejal Džumaili.

Ameriška ofenziva v Faludži še traja
Ameriške sile so v zadnjih dneh spet okrepile napade na to uporno iraško mesto, v katerem naj bi delovali tudi tuji islamski skrajneži. Pogajanja so se končala neuspešno prejšnji teden, ko je premier začasne iraške vlade Ijad Alavi zagrozil, da bo spet napadel mesto, če mu ne bodo izročili jordanskega terorista Abu Musaba Al Zarkavija in njegove skupine.

Džumailija in še nekaj pogajalcev so prijeli v petek, ko so skušali iz mesta na varno prepeljati svoje družine. Je član sveta mudžahidov mesta Faludže, v katerem so tudi vodje upora. V Faludži začasna iraška vlada nima oblasti že od ameriške ofenzive aprila, ko Američanom upornikov ni uspelo pregnati.

Ubit Zarkavijev pripadnik
Skrajna islamska skupina Tavhid in džihad jordanskega skrajneža Abuja Musaba Al Zarkavija je na neki islamistični spletni strani v nedeljo sporočila, da je bil v Iraku ubit eden od njenih visokih članov. Šlo naj bi za Abuja Hafsa Al Libija, ki naj bi padel v bojih za Faludžo. Sicer naj bi Al Zarkavi naznanil vdanost Osami Bin Ladnu.

Britanci o premestitvah
London razmišlja o prošnji Washingtona za premestitev britanskih vojakov. Kot je sporočila britanska vlada, so na mizi različni predlogi, med katerimi pa ni možnosti, da bi britanske vojake napotili v Bagdad ali Faludžo, kjer so odporniška gibanja najmočnejša.

Britanske sile naj bi ameriškim olajšale delo na manj kriznih območjih, Američani pa bi se lahko osredotočili na zahtevnejše naloge, je pojasnil britanski obrambni minister Geoff Hoon. S tem naj bi po besedah Hoona zagotovili čimboljše pogoje za izvedbo splošnih volitev v Iraku januarja 2005.