Petra Majdič je bila zadovoljna z novo vrhunsko predstavo, nekaj težav ji povzročajo le bolečine v stegenski mišici. Foto: Reuters
Petra Majdič je bila zadovoljna z novo vrhunsko predstavo, nekaj težav ji povzročajo le bolečine v stegenski mišici. Foto: Reuters
Arianna Follis
Arianna Follis je razveselila domače navijače. Foto: Reuters
Justyna Kowalczyk, Petra Majdič in Arianna Follis
Justyna Kowalczyk in Petra Majdič (levo) sta morali priznati premoč Italijanki. Foto: Reuters
Petter Northug
Petter Northug je daleč najboljši tekač letošnje zime. Foto: Reuters
Dario Cologna
Dario Cologna je lani dobil novoletno turnejo. Foto: EPA
Majdičeva dala vse od sebe

Majdičeva je tekmo začela s tretjega mesta, štartala je 29,7 sekunde za vodilno Aino Kaiso Saarinen. Pet sekund pred njo se je na progo podala še Justyna Kowalczyk, dve sekundi za slovensko šampionko pa Follisova.
Majdičeva je že po treh kilometrih zaostanek za Saarinenovo znižala na 20 sekund, tik za njo sta tekli Kowalczykova in Follisova. Na vmesnem času na 7,5 km je 30-letna Brinjčanka že vodila, tri tekmice pa so ji dihale za ovratnik. Na zadnjem vmesnem času 3,4 km pred ciljem si je Majdičeva pritekla štiri sekunde naskoka pred zasledovalkami, vendar je bila v zaključku Follisova močnejša in je slavila s 3,4 sekunde naskoka.
Kowalczykova je za Majdičevo zaostala slabo sekundo, Saarinenova pa je v zadnjih kilometrih močno popustila in pred četrtkovo šesto etapo, 5-kilometrsko tekmo v klasični tehniki, zaostaja 27,6 sekunde.
Vesna Fabjan je zasedla 32. mesto.
"Morda sem finiš začela kakšen kilometer prehitro"
"Za mano je fantastičen dan, kljub težavam s poškodbo stegenske mišice, ki sem jo staknila po šprintu v Pragi, tako da sem danes tekla s prevezo. Danes sem šla taktično v tek, tri zasledovalke smo se dogovorile, da bomo ujele Saarinenovo in to nam je tudi uspelo. Finka je šla na polno in hitro plačala davek, ko je precej proge pretekla sama. V zadnjih 3,5 kilometra smo šle vsaka po svoje, ko so se enkrat začeli vzponi. Potem sem jim pripravila majhno presenečenje, pobegnila in takrat je nastala tudi tista "luknja". Morda edina napaka, ki sem jo naredila danes, je, da sem začela finiš kakšen kilometer prehitro, je pa res, da me potem tekmice verjetno niti ne bi spustile toliko naprej. A vseeno je drugo mesto zame fantazija," je povedala Majdičeva, ki meni, da bo v četrtek glavna konkurentka za zmago v klasiki Kowalczykova.

Zasledovalno, 16 km (Ž), prosto:      
1. A. FOLLIS ITA 34:34,8
2. P. MAJDIČ SLO +3,4
3. J. KOWALCZYK POL 4,1
4. A.-K. SAARINEN FIN 27,6
5. M. LONGA ITA 2:00,9
6. A. SIDKO RUS 2:02,0
7. R.-L. ROPONEN FIN 2:03,7
8. O. SAVJALOVA RUS 2:04,1
9. K.-S. STEIRA NOR 2:07,7
10. V. SKOFTERUD NOR 2:43,4
...
32. V. FABJAN SLO 4:21,5

Enak vrstni red je v skupni razvrstitvi novoletne turneje. Follisova ima skupni čas 1:14,51,1, vsi zaostanki pa so enaki.
Northug znova na vrhu
Petter Northug je moško tekmo dobil v sebi značilnem scenariju - v ciljnem šprintu, kjer je bil razred zase. Peta etapa je bila edina, ki ni bila krožna, ampak je potekala od Cortine d'Ampezzo do Toblacha. Moški so v prosti tehniki tekli v dolžini 36 km.

Pri moških 20 tekmovalcev odstopilo
Od 82 tekmovalcev, ki so končali tekmovanje v Pragi, se jih je 20 odločilo, da končajo desetdnevno tekmovanje. Po polovici Tour de Skija so tako odstopili vodilni po 4. etapi Šved Emil Jönsson, Rus Maksim Vilegžanin (4.), Norvežan Eldar Rönning (7.) in Rus Aleksander Legkov (22.). Tekmovalci so najdaljšo etapo na 10-dnevnem tekmovanju začeli glede na vrstni red po 4. etapi.

Northug zmaguje po istem receptu
Tekači so se kaj hitro ujeli in v skupinah tekli proti Toblachu. Na koncu je imel v šprintu trojice največ moči Northug, ki je na isti način dobil še tretjo od petih etap. Mladi Norvežan je znan po serijskem zmagovanju na tekmah s skupinskim štartom. Dolge kilometre teče v sredini skupine, na koncu pa praviloma vedno užene vso konkurenco.

Prvih 17 loči manj kot minuta
Sistem turneje je organiziran tako, da konkurenco na vrhu zgoščuje, tako prvih 17 tekmovalcev v novoletni turneji po 5 etapah ločuje vsega 48 sekund, s čimer bodo zadnje tri etape toliko bolj zanimive.


 
Zasledovalno, 36 km (M), prosto:

1. P. NORTHUG NOR 1:25:38,0
2. D. COLOGNA ŠVI +0,4
3. M. HELLNER ŠVE 0,8
4. J.-M. GAILLARD FRA 10,8
5. M. HEIKKINEN FIN 12,0
6. A. TEICHMANN NEM 22,3
7. C. PERL ŠVI 36,1
8. T.-A. GJERDALEN NOR 36,7
9. I. BABIKOV KAN 37,1
10. T. REICHELT NEM 37,1

Povsem enak vrstni red je tudi v skupnem seštevku novoletne turneje. Northug ima skupni čas 2:17:28,2, vsi zaostanki pa so enaki.

Spored novoletne turneje, ženske
kdajprizorišče slog dolžina zmagovalka

1. 1.

Oberhof P 2,8 km Petra Majdič

2. 1.

Oberhof K 10 kmJ. Kowalczyk

3. 1.

Oberhof K šprint Petra Majdič

4. 1.

PragaP šprint N. Korosteljeva

6. 1.

CortinaP 16 km A. Follis

7. 1.

Toblach K 5 km /

9. 1.

Val di Fiemme K 10 km /

10. 1.

Val di FiemmeP9 km/

P - prosta tehnika; K - klasična tehnika

Majdičeva dala vse od sebe