Planica - smučarski poleti
V težkih razmerah Domnu Prevcu ni uspelo iz poleta izvleči dovolj za petkovo tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
www.alesfevzer.com
Po dveh zelo uspešnih zimah se letos Domen v svetovnem pokalu ni znašel. Foto: www.alesfevzer.com
BoBo
Čeprav rezultatsko sezona ni bila uspešna, pa Domen pravi, da se je veliko naučil. Foto: BoBo
       V Vikersund sem šel zato, da bom užival. Po Lahtiju, ki mi posebej ne ustreza, sem bil kar razočaran, saj sem v Kranju že kazal boljše skoke, potem pa me je Lahti "kar zabil". Psihično je bilo težko, ker so bili skoki prej na treningih dobri. Pomagalo je, da nisem šel na turnejo Raw Air in sem se lahko pripravil na Vikersund. Ta letalnica mi daje največje zadovoljstvo in užitek. Saj je Planica lepša in ima lepši profil, a še nisem dobil teh občutkov kot v Vikersundu.       
 
Reuters
Do srebra so ob Domnu v Oberstdorfu prišli še Peter Prevc, Jernej Damjan in Anže Semenič. Foto: Reuters
Domen je v svetovnem pokalu zbral že štiri zmage. Foto: Reuters
VIDEO
Poleta Petra in Domna Prevca

Dodaj v

Razočarani Domen Prevc: Žirija bi lahko malce počakala

Zaradi konstitucije telesa uspešnejši na letalnicah
23. marec 2018 ob 06:31
Planica - MMC RTV SLO

Glede na zadnjo tekmo v Vikersundu je morda celo kot glavni slovenski adut v Planico prišel Domen Prevc, a je nastope na posamičnih tekmah pod Poncami končal že v kvalifikacijah.

V nedeljo je bil na norveški velikanki četrti in zato so apetiti pred koncem tedna na Letalnici bratov Gorišek razumljivo narasli. Na petkovi tekmi bi si nato moral z neko solidno uvrstitvijo priboriti še nedeljski nastop, ko bo letelo najboljših 30 skakalcev svetovnega pokala. Pred Planico je bil 18-letnik iz Dolenje vasi 33., od želene trideseterice pa ga je ločilo samo sedem točk. Toda neposrečen poskus v kvalifikacijski seriji je načrte v kali zatrl.

Že prvi dan se je v zibelki poletov letelo zelo daleč, Gregor Schlierenzauer celo do svetovnega rekorda, a je ob pristanku podrsal, toda ob koncu štartne liste so se razmere krepko poslabšale. Izmed zadnje trinajsterice, ki je v seštevku poletov najboljša, jih je kar pet ostalo brez petkove tekme. Dva od teh sta bila med štirimi najboljšimi v boju za mali kristalni globus. Domen je pred planiškim koncem tedna s 74 točkami četrti, mesto pred njim pa je s 140 točkami Daniel Andre Tande. Tudi Norvežan, ki je v Oberstdorfu letos postal svetovni prvak v poletih, se v težkih razmerah ni znašel in je zaostal za najboljšo štirideseterico, ki bo skakala v petek. Prav njega je pred začetkom tekem v Planici Domen navedel, ko je govoril, kdo od Norvežanov, ki so v Vikersundu zasedli prva tri mesta in odločno dobili ekipno tekmo, ga je najbolj navdušil.

Od tretjega do 53. mesta
"Če pogledamo samo točkovno, so nekateri, ki so šli z osmega zaletnega mesta, imeli 20 točk odbitka, jaz, ki sem šel s sedmega, pa sem dobil +7. To je tudi do 3 m/s vetra, kar se pa na taki skakalnici močno pozna. Sem razočaran in žalosten. Jeza se morda zdaj nabira, ampak predvsem sem žalosten. Seveda skok ni bil idealen, a je bil podoben tistemu na treningu. Če sem bil s tistim na tretjem mestu, zdaj s tem pa 53... Če razmere naredijo 50-mestno razliko, ne vem, ali je to potem pošteno. Lahko bi naredili 15-minutni premor, kot so na primer počakali Stjernena, in bi videli, ali se razmere spreminjajo. Sicer bi pa lahko preprosto prekinili in kvalifikacije izvedli v petek, ko bi bile razmere stabilnejše. Toda tako pač je, in to moram sprejeti. To je šport v naravi in kdaj se tako izide,"
je dejal Domen, ki bo v petek predskakalec.

V seriji za trening je pokazal, ko je imel po poletu 232,5 m skupno tretjo oceno, da je dobro pripravljen, vendar pa so nato sledile težave. Kakor koli že, planiškega konca tedna zanj še ni konec, četudi je ostal brez nedeljske tekme, pa ga zaradi dobrih predstav v Vikersundu Goran Janus še ni izločil iz boja za sobotno ekipno tekmo. Prejšnjo soboto je bil Domen del ekipe, ki je prvič letos na moštvenih preizkušnjah svetovnega pokala prišla na stopničke. Vendar je mladenič na tej tekmi v drugi seriji naredil veliko napako, ko je pristal le pri 132,0 m. Naslednji dan je na posamični preizkušnji poletel do 239,5 m.

Skoki niso šli po načrtih, a je vseeno napredoval
Prav odpravo padcev v formi je poudaril pred začetkom zime. "Da bi sezona minila mirno in brez velikih nihanj," si je tedaj zaželel. A ni šlo po načrtih. Uspelo se mu ni uvrstiti v ekipo za uvodni konec tedna v Wisli. V Engelbergu se je pridružil karavani svetovnega pokala, obakrat osvojil točke, a nato so se težave nadaljevale. V Vikersundu, kjer je v ekipi zamenjal Timija Zajca, je šele petič v tej sezoni osvojil točke. Ima jih le 81, kar je precej manj kot pred dvema letoma ob debitantski sezoni, ko jih je zbral 486, in lani, ko je blestel ob uvodu v zimo, saj je tudi štirikrat zmagal. Lani je bila njegova bera točk kar 963, s čimer je bil s šestim mestom najboljši Slovenec v svetovnem pokalu.

"Sezona seveda ni taka, kot sem si zamislil, da bo. Sem pa na nekaterih drugih področjih napredoval. Rezultatsko ni bila uspešna, a so to bolj teme za začetek naslednje sezone. Človek potrebuje malce časa, da se stvari usedejo v njem in jih premislil, kako je bilo. Potem pa lahko analiziraš in rečeš, kakšna je bila. Zagotovo pa je bila slabša kot lanska. Kar se pa tiče napredka, imam zagotovo zdaj stvari bolj urejene. Bolj vse pospravim po predalih. Tudi v glavi nimam toliko misli in mi kar ne letijo. Tako sem lahko popolnoma osredotočen na skoke," je sezono opisal Domen, ki tudi med zimo, kot pravi, ni razmišljal o krizi, ampak je raje poskušal ostati miren in slediti navodilom trenerjev.

Že lani je med sezono sledil občuten padec v formi. Na prvih štirih tekmah sezone je kar trikrat zmagal in na novoletno turnejo, kjer pa nato ni bil konkurenčen za skupno zmago, prišel v rumeni majici. Letos je imel težave že na začetku sezone. Kot zapisano, je moral na prvo priložnost v slovenski ekipi počakati, a ob tem pravi: "Ni bilo težko ostati doma, saj sem vedel, zakaj me ni poleg. Če ne skačeš dobro, je samo muka biti v svetovnem pokalu. Recimo se ne uvrstiš na tekmo in potem v štirih dneh narediš le tri skoke, kar je največja muka."

V Oberstdorfu član srebrne ekipe
Lani je v Vikersundu poletel do 243,5 m, kar je njegov osebni rekord. Nato je letos dosegel lepo četrto mesto in že večkrat je poudaril, da se na norveški letalnici najbolje počuti in tam res uživa, četudi se mu zdi planiška lepša. Po zadnjem spodrsljaju bo verjetno svoje prepričanje še utrdil. Vendarle pa svetla točka letošnjih Domnovih nastopov, ki so bili bistveno slabši od pričakovanj, ni le Vikersund, dobro je nastopil tudi na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu. Že teden prej je na letalnici na Kulmu zasedel 11. mesto. Na posamični tekmi je bil v Nemčiji sicer 21., je pa zato prispeval pomemben delež k srebrni medalji na ekipni tekmi.

"Saj sem tudi že marsikatero tekmo pred tem dobro oddelal. Recimo Engleberg ni bil slab. Tudi na treningih sem pokazal dobre skoke, mogoče se pa res tekme niso izšle, kot bi si želel. Oberstdorf je bil rezultatsko in medijsko v ospredju, nisem pa naredil res vrhunskih skokov," se je spomnil tekem na letalnici Heinija Klopferja in pristavil: "Večkrat primerjam občutke na letalnicah in manjših napravah, a stvar ni v tem, da bi na letalnicah res bolje skakal, ampak bolj v tem, da mi konstitucija telesa, ker imam veliko plovnost telesa, dopušča, da imam večji upor v zraku in tam pridobivam metre. Na manjši napravah tega ne morem toliko pridobiti."

"Zagotovo sem se letos tudi precej več naučil kot lani. Naučil sem se, da če rezultati tako nihajo in ti padci kar nekoliko "zabijejo" glavo, kot jo je na primer meni Lahti, ko mi ni šlo, čeprav sem prej v Kranju na treningih skakal dobro, moraš ostati osredotočen tudi za naprej. Lahti mi je dal kar precej misliti. Bil sem zelo razočaran, a sem si govoril, da sem prej skakal dobro in da bo v redu, nato pa se je v Vikersundu poklopilo," je dodal na koncu mladenič, ki je navduševal v zadnjih dveh sezonah, po tej pa ga najprej čaka matura.

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
zzob
# 23.03.2018 ob 06:48
Ne gre za izmišljevanje izgovorov. Če se jih od 13 najboljših kar 5 ni uvrstilo na tekmo, potem je očitno nekaj šlo narobe.
romanoprodi
# 23.03.2018 ob 07:24
slovenec30, v poletih očitno je v formi, če je četrti v skupnem seštevku.
Drncl
# 23.03.2018 ob 07:04
Domen mora biti v ekipi.
miran kač
# 23.03.2018 ob 07:38
Vsi dober vejo da ja v Planici v takem lepem sončnem dnevunekje do 11.30-12.oo ugodna termika, in bi organizatorji in žirija priredila začetek kvalifikacij vsaj za polenajstih in določila, recimo 6 zaletno mesto in spoljala kvalifikacije kot se šika...toda ne najprej naredijonapakao s previsokim zaletnim mestom, pol se jim veter začne obračat in vrtinčič in Gros na stolpu leta in se obrača kot kura brez glave, vedno zna kritizirat , v dani situaciji pa ne znadat pametno besedo in pomagat speljat zadevo. Dejstvo je tudi da se že vsaj ene 2 sezone ve da da te vetrne in točkovne izravnave niso pravilno pošlihtane , pa da bih uredili to pa ne, najbilj s je to vidl pr Stochu, glih pr mjemu pa 3 mesta zvišamo, da ne bo izpadu,sromaki pred nim pa ko jih jebe , ne ni fer do vseh...in tu ima Domen prav : mal bi lahko počakal , da bi imel vsaj približen enake pogoje... in na tak lep dan ni prvič da so jim kvalifikacije ali tekma šla v maloro NI PRVIČ

LP M
saboles
# 23.03.2018 ob 07:34
Bravo Domen prav razmišljaš, žirija z Grosom na čelu so ti včeraj vzeli dve tekmi.
Na žalost nisi norvežan ali pa poljak da bi čakali, mi smo včeraj za žirijo bili poskusni zajčki.

Sploh ni besed za žirijo. KRETENI
mag.lepi
# 23.03.2018 ob 06:52
za norvežana so čakali toliko o tem kaj je Grosu prioriteta
Voly
# 23.03.2018 ob 08:08
Bravo Domen prav razmišljaš, žirija z Grosom na čelu so ti včeraj vzeli dve tekmi.

Se strinjam, verjetno mu je pa celo vzela kar tri tekme. Petkovo, sobotno ekipno in nedeljsko finalno.Upam, da bo danes kot predskakalec letel daleč in da bo vsaj v soboto v ekipni še lahko letel. Bartol ima vsaj tekmo v nedeljo.
Prva dva komentatorja na vrhu pa, če se ne spoznata na skoke, je res bolje, da ne komentirata. Sem bil v Planici in je bilo vsakemu jasno, da se v zraku nekaj dogaja, le žiriji ne. Gledala je stran, najboljši letalci sveta pa so izpadali po tekočem traku. In tako so prikrajšani vsaj za eno tekmo, z njimi pa tudi mi gledalci! Ko se je Norvežanom "strgalo" zaradi Tandeja, so pa pri Stjernenu lahko počakali 10 minut. Sramota!
Domen, tebi pa želim, da boš v naslednji sezoni bolje pripravljen in da potem ne boš več prihajal v takšne situacije, ko zaradi premajhnega števila točk ne moreš skakati niti na zadnji tekmi sezone.
graditelj
# 23.03.2018 ob 07:37
Ampak res... La Courage točno to... kake meče ta as, da res včasih več ne veš, kaj bi rekel. Sej menjam, na Eurosport, ampak vseeno še premaknem nazaj zaradi intervjujev in ostalega, kar je prednost domače tekme. Krehanje, pokrhavanje, v mikrofon... Včeraj pa ni niti enkrat okregal svojega prijatelja Grosa in kompanije v žiriji, ki so skoraj uničili kvalifikacije in z zelo slabimi odločitvami vrgli iz današnje tekme kar nekaj odličnih letalcev.
Že po Šiliju ne bi rabili tako panično odreagirat. Kdo pa bo potem skočil zopet na 250.. Žaparov in pdb... In spremljat veter, ter odreagirat z čakanjem ali pa z zvišanjem naleta.
nikagaja
# 23.03.2018 ob 08:09
vceraj smo pa tudi popolni laiki videli, kako lahko zirija z napacnimi odlocitvami odloca, koliko bodo skakalci skocili. tako kot se je vceraj pokazala absurdnost regularnosti skokov, pa ne vem, ce se je ze kdaj.
Le Courage
# 23.03.2018 ob 06:44
Gros je en navaden šalabajzer, ko bo pa naslednjič sedel v komentatorski kabini, bo pa spet našteval kaj vse narobe dela žirija tekmovanja...
Stareta pa sploh ne vem kako lahko še kdo posluša, če na Norveškem (ali v Nemčiji, Avstriji,...) samo enkrat spremenijo nalet v celotni seriji je že vse narobe in ne vem kakšna zarota, včeraj je bilo pa vse lepo in prav in so skakalci sami tako slabi, da se niso uvrstili na tekmo.
Gatsu
# 23.03.2018 ob 08:28
Zanimivo je da je do lani bila kompenzacija za nalet 8,10 točke. Sedaj je pa kar 8.64. In včeraj zaradi previsokega naleta na začetku spustili rampo za 4 dol ter z neverjetnimi 37.3 točkami nagradili ravno tiste tekmovalce, ki bi v normalnih razmerah ostali večinoma zunaj kvalifikacij. Od 30-40 mesta je bilo kar pet takih in sicer Pius Pascke, Taku Takeuchi, Alex Insam, Jakub Wolny, Kevin Bickner in nenazadnje tudi naš Anže Lanišek. Vsi ti so v odličnih razmerah komaj preleteli 200m ampak zaradi +37,3 točke seveda gladko premagali Osmoljence Tandeja, Domna, Bartola. Zylo itd...
Ayrton79
# 23.03.2018 ob 08:04
Hlapci smo. Ne potegnemo se za svoje fante. Povsod v tujini bi zavlačevali in si izmišljevali vse možne izgovore, da njihov tekmovalec imel najboljše možne pogoje.
vombat98
# 23.03.2018 ob 10:51
Odgovorni za skoke - fis in naprej, sedaj se lahko pohvalite, da ste ustvarili EDINI ŠPORT NA SVETU, KJER NIMAJO VSI NASTOPAJOČI PRAVICE IN MOŽNOSTI ZA ZMAGO!! dešvanden in robi bi morala skočiti 280, ter 271m za včerajšnjo zmago!!! Je bil dešvanden kriv, da je na previsokem zaletišču, je bil dešvandwn kriv, da je imel predober veter?? To je tako kot da bi moral tekač teči 8 sek na 100, ker je pač mel boljše pogoje. Opravičljivo bi bilo, če bi se to zgodilo prvič ali pa samo nekajkrat, vendar to se dogaja standarno na letalnici, spomnimo se leta nazaj, kolikokrat je bil oškodovan kranjec, ki je imel slabšo številko in več kot je skočil, bolj so ga kaznovali, oziroma več naletov so znižali, če je skočil 220, je zadnjih 5 potrebovalo polet celo pod 200m za prevzem vodstva. Nikakor nisem proti tem kompenzacijam, vendar golo dejstvo, da nimajo vsi tekmovalci možnosti za zmago je ŠKANDAL IN VELIKA ŠPORTNA SRAMOTA!
Gatsu
# 23.03.2018 ob 11:08
Saj je Miran Tepeš v enem intervjuju letos namignil zakaj je bil zamenjan. Zato ker je bila njegova prioriteta šport in ne šov oz denar. Sin Jurij je bil samo izgovor. Najbolj banalno je pa to, da je ravno sin je parkrat nastradal, ker ni hotel nič čakat za boljše razmere, da nebi bil pristranski.

Samo Miran je aktivno sodeloval pri razvoju teh koeficientov in je dejansko razumel uplive naletov/vetra in vsega. Tako da takrat je bilo overall veliko bolj fer kot odkar je Sedlak na tem mestu, ki nastavlja izrazito preširoke koridorje in spušča iz naleta za vzgon folk ki faše veter v hrbet.

Dodaten problem v Planici je pa Palsrud + prevelika želja po rekordu. Zaradi te želje se začne tekma s previsokega naleta, zaradi Palsruda se pa prevečkrat za brez veze krajša nalet. Posledica so pa povsem nerealne razlike ki še posebej štrlijo ven pri izrazitih letalcih, ki niti pod razno kot včeraj nebi leteli iz 4 naletov nižje 33m manj! (sem spadata seveda Kranjec in Tepeš, onadva bi pač namesto 230+ šla ene 210-215+) In ja Kranjec je bil neštetokrat žrtev tega idiotizma v Planici Samo Miran pač ni imel besede pri nastavitvi začetnega naleta on je samo koridor nastavil, ta pa seveda spet ni veljal ob znižanju, ker tega je zahteval Palsrud in ker je imel praktično vedno tega posranega Francoza ki je tudi letos zraven al pa kakega drugega hlapca je bil tretji član žirije vedno preglasovan.
nikagaja
# 23.03.2018 ob 08:14
da bi si zirija znova pridobila vsaj malo ugleda, bi morala RAZVELJAVIT vcerajsnje skoke .
Na pou Slovenc
# 23.03.2018 ob 08:00
Po analizi Andi Goldbergerja naj bi napaka Domen naredu že iz mize! Zanimivo pa da včer nihce ni komentiral poleta Semenica, ki je letel v slogu Domna, smuči za usesa in stil, drža v slogu črke H namesto V! Noroo še mal pred prestankom je bil v tej poziciji, spektakularno in nevarno!
romanoprodi
# 23.03.2018 ob 07:47
Sem pogledal rezultate in videl, da je imel najslabše razmere JOHANSSON (8,2 točke dodatka), naslednji je Domen (7,3 točke dodatka), potem Tande (6,4 točke dodatka), potem Kraft (3 točke dodatka), pa Geiger (2,4 točke dodatka), pa EISENBICHLER (1,7 točke dodatka). Med slabšimi po pogojih je bil tudi Tilen Bartol (- 0,3 točke dodatka).
JOHANSSON je trenutno najbolj vroč in mislim, da bo prehitel STJERNENA.
niss9x
# 23.03.2018 ob 07:33
Počakali bi Avstrijci,Nemci,Norvežani.Dol jim visi kaj bodo drugi rekli.
gk21
# 23.03.2018 ob 10:11
Za vse, ki pribijate na križ Grosa - sam je povedal, da je večkrat predlagal zvišanje zaletišča, pa je bil preglasovan. Te odločitve sprejema žirija in ne posameznik.Tudi zelene luči ne prižiga on. Pri Stjernenu je bil pač veter izven koridorja in ga niso mogli spustiti prej. Je pa vsekakor po mojem mnenju problem preširoko nastavljen koridor.
bolkonsky
# 23.03.2018 ob 10:00
Eni pišete, kot da bi žirija za nalašč zafrknila izključno Bartola in Prevca. Dejstvo je, da so delali velike napake in to pri vseh zadnjih 15...
----------------------------
ne zanalašč ampak zaradi kretenskega razmišljanja...
niso bili kos razmeram skozi celotne kvalifikacije...
recimo,Širli zleti 253,5 in zmanjšajo nalet,potem pa za njim pet tekmovalcev skoči 190m...
Stochu dvignejo nalet za dve štartni mesti,pred njim pa slabemu tekmovalcu za eno...
žrtev je bil tudi Bartol...zadnjih 10 je bila pa itak komedija zmešnjav...

hoteli so po vsej sili izvest kvalifikacije in zato so nekateri tekmovalci 'plačali'...
pirančan
# 23.03.2018 ob 09:59
Starega Tepeša so menda zamenjali zato, da ne bi s prilagajanjem dobrih vremenskih razmer preveč pomagal Juriju. Potem pa pripeljejo nesposobnega Sedlaka, ki v kombinaciji s Falsrudom povsem uniči tekmo.

Upam le, da bo to (predvsem pa bes Norvežanov pa še koga) dokončno prepričalo vse v vrhu, da mora Falsrud definitivno spokat kot delegat v Planici, sistes kompenzacijskih točk pa popraviti, ker se je včeraj v praksi izkazal kot povsem nekorekten oz celo nemogoč, to pa naj ne bi bil namen športnih tekmovanj, ali pač?
no72
# 23.03.2018 ob 09:03
Tale Sedlak že kot skakalec ni bil kaj prida, zdaj pa ga krona še v komandnem stolpu.

Usodne napake pri zadnjih 20 skakalcih, ki je po nepotrebnem izločila nekatere favorite in dobre tekmovalce, ko bi ob izdatnem vetru v hrbet nujno mogel dvigniti rampo, pa je ni.

Enako ni imela nikakršnih možnosti skupina čisto povprečnih/slabih skakalcev, ki jim je po Shiliju po nepotrebnem spustil zalet, čeprav ni bilo nikakršne nevarnosti, da bo kdo od njih pristal na ravnem!

Skratka popolnoma šalabajzersko vodenje tekme, koliko je imel pri tem vpliva Gros pa ne vem, lahko bi mu rekel kakšno konkretno na tako amatersko vodenje tekme, ki jo je uničil Sedlak, vsaj kar se tiče zadnjih 20 skakalcev!

Zakaj je pravzaprav Tepeš, ki je bil zanj profesor, moral zapustiti to mesto??
Javorovina
# 23.03.2018 ob 08:19
Z včerajšnjim osipom sem izgubila precej veselja. :( Spremljala bom ekipno tekmo. Sicer pa imam itak delo oz. ogromno dela. Mogoče se bom enkrat v prihodnjih dneh celo naspala. Tudi jaz sem predvsem žalostna, ne jezna. Pač, skoke oz. skakalce spremljam čustveno, sicer jih pač ne bi. Težko je žiriji resno očitati manevriranje včeraj, gotovo niso hoteli takega razpleta (z nekaj sreče bi se lahko razpletlo tudi drugače, izpadli bi recimo 4/13, od tega bi recimo 2 sama naredila strašno napako). Težko bi bilo tudi upravičiti potencialno prekinitev/odpoved kvalifikacij. Ampak v situaciji, kakršna je bila (nimam v mislih samo Domna), bi pač morali izkoristiti ta vzvod, zato ker bi ga lahko.

Če bi se šlo npr. še za boj za vkg, si ne bi upali sploh TVEGATI.

Napako so pravzaprav naredili najprej pri Bartolu, ki je imel nenadoma veter v hrbet, potem pa namesto da bi napako priznali, popravili in šli dalje (škoda sicer za Bartola, ampak ok, tako gre to), so za****** še ostale. Dvig za eno zaletno mesto pred Stochom je bil samo kozmetičen. Kubacki in Semenič sta dobra, ampak nista top3 letalca trenutno. Tande pa je svetovni prvak. Itd.
Partyboy
# 23.03.2018 ob 08:11
Eni še sedaj ne vedo, da v nedeljo skače samo 30 najboljših v pokalu...
Morgenstern
# 23.03.2018 ob 11:43
Da se zgodi takšna razlika (od -20, pa potem +7) pa da se zaletišče ni zamenjalo, bi bilo obvezno, da ima možnost trener vložiti zahtevek po ponovnem skoku. Treba bi bilo naredit neko lestvico pod kakšnimi pogoji je lahko skok ponovljen. Torej če je razlika s predhodnim v vetru 25 pik in da zaletišče ni bilo prilagojeno, bi moral skok ponoviti. Ne pa da se za ene čaka, za druge pa ne.
gk21
# 23.03.2018 ob 11:13
Gatsu - moj podpis. Ob tem naj še spomnim, kako so nekateri Tepeša takrat označevali za narodnega izdajalca in še kaj hujšega. Verjamem, da se danes tem istim kolca po njemu.
nonparel
# 23.03.2018 ob 10:11
Škoda za Domna, dober rezultat v Planici bi mu dvignil samozavest za naslednjo sezono. To pa še kako potrebuje.
ajvard
# 23.03.2018 ob 10:07
bo pa zanimivo danes videti Domna kot predskakalca. naj poleti do rekorda!
saboles
# 23.03.2018 ob 09:49
Vslivnje
Bumbar, jaz zagovarjam svoje skakalce, nič drugega. Se pa strinjam, da je včeraj nesposobna žirija še drugim naredila krivico.
Itak so zajebali cele kvalifikacije.
To tehnologijo naj vžejo stran ali pa naj zamenjajo ljudi, ki so za to sposobni.
Naprimer stari Tepeš.
zozozo
# 23.03.2018 ob 09:42
@vslivnje - Napaka ni bila pri zadnjih 15, ampak pri prvih 30. Tako Tande kot Domen in Bartol bi se uvrstili na tekmo, če bi že od štarta vsi skakali iz njihovega naleta. Potem bi pač polovica ta slabših pristala na puklu, in ne bi bil potreben skok čez 200m, da se uvrstiš na tekmo. Tako pa je bil pri najboljših dovolj že najmanjši kiks, da so padli daleč nazaj.
saboles
# 23.03.2018 ob 09:29
Gandhil1
Pojdi rajši drugam pisati takšne neumnosti.
Pojma nimaš.
Ni_Nicka
# 23.03.2018 ob 11:13
@Gatsu: razčlenitev je vedno na mestu.... :)
Voly
# 23.03.2018 ob 10:50
Velikokrat sem že napisal in bom še enkrat. Za znižanje 1 naleta je kompenzacija skoraj 9 točk! Halo? To so si izmislili samo zato, da lahko prirejajo rezultate kakor jim paše! Pri znižanju za en nalet so lahko brzine skoraj enake kot prej. Skakalec pa dobi 9 točk pribitka! Ena sama manipulacija.
In v eni seriji ne bi smelo biti več kot 3 nalete razlike, še to je preveč. Če veter nagaja, se pač potem malo počaka.
Najlepša zimska disciplina smučarski poleti so tako postali ena sama farsa! Ko gledaš to farso, moraš imeti res dobre živce.
zozozo
# 23.03.2018 ob 10:04
Sistem s kompenzacijami je že nekaj let, pa se prejšnja leta nismo stalno o tem pogovarjali. Trena je pogledat, kaj je letos drugače, da so skoz problemi.

In saj vem, da sem tečen, ker sem povedal že stokrat, ampak ptoblem je, da so se žirije navadile non-stop premikati nalet, inj im je to iz skrajnega ukrepa postalo nekaj čisto normalnega. In zato na skoraj vsaki tekmi nastavijo začetni nalet daleč previsoko, in potem progresivno nižajo. In s tem jim slabši skakalci konsistentno letijo predaleč (pa so še vedno brez možnosti prit visoko, zaradi kompenzacij), pri boljših skakalcih se pa relativno gledano povečuje vpliv vetra in kiksov.
garmond
# 23.03.2018 ob 10:00
Kakorkoli že, žirija ga že nekaj let pošteno "sračka" v naši Planici. Tudi včeraj ga je.
Sicer pa, če me spomin ne vara, pa me ne, njihovo glavno delo zadnja leta v Planici je kako onemogočiti, da ne bi nekdo poletel v daljavi novega svetovnega rekorda. Ve se, v katerih državah je to dovoljeno...
ajvard
# 23.03.2018 ob 09:51
izkazalo se je, da točkovanje ne deluje.

tudi če bi Šnicl dobil 3x20, navkljub svetovnemu rekordu, ne bi dobil kvalifikacij.

že to nazorno kaže, kako nespametno je zastavljen sistem odbitkov, pribitkov...
zozozo
# 23.03.2018 ob 09:30
S tem, ko je bil na začetku realno previsok nalet, so dosegli to, da začetni tekmovalci niso imeli nobene možnosti priti čisto do vrha (ker bi morali skakati 270+, da bi prehiteli tiste z nižjim naletom), obenem pa so jim bistveno olajšali uvrstitev na tekmo, ker so pač skoraj vsi leteli čez pukl.

In itak to premikanje kvari tekme, ker se čisto izgubi povezava med daljavo in uvrstitvijo. Kdo bo gledal šport, v katerem je Kobajaši z 229,5m četrti, Deschwanden z 230m pa se sploh ne uvrsti na tekmo,
saboles
# 23.03.2018 ob 09:23
Včasih so na dvignjen kazalec določili veter pa niso delali takšne katastrofe, ko danes pri vsej tej tehnologiji. TO JE POPOLNOMA NIČ DRUGEGA KOT NEZNANJE IN KUHNA.
Za mene je vseeno kdo je kriv, sam če imaš svojega zraven v žiriji vsaj nekaj naredi, ne pa se literce držat. Gros naj gre rajši zraven stareta na pir, pa bota kaj novega odkrila.
Gatsu
# 23.03.2018 ob 12:03
Lol Gros ni tisti ki odloči da se bo kaj prekinilo. To je samo in le Walter Hoffer. Eni res nimate pojma o tem športu, pišete pa take komentarje kot da vse veste. O naletih glasujejo trije in sicer v tem primeru Jelko Gros (osamljeni jezdec, ki pa se zaveda (ne)moči Slovenije in pač dela za dobro Planice ter se posledično brzda in ne jezika, razen če res ni potrebno), Franck Salvi (Francoz brez hrbtenice ki se vedno strinja z Palsrudom) in zloglasni Norvežan Bertil Palsrud. Ko nekdo preleti določeno daljavo na skakalnica - mislim da je ta meja določena pri velikosti naprave, se avtomatsko glasuje o nižanju naleta. (vsaj tako je bilo včasih, kako je sedaj nisem prepričan)

Borat Sedlak nastavi koridor in on predlaga zamenjavo naleta samo, če je veter izven tega koridorja. Model nima pojma in ta koridor nastavi izrazito preširoko - že večkrat videno da je blo nastavljeno od krepkega vzgona pa do zmernega vetra v hrbet pa ni blo nič rdeče se pravi, da je blo v koridorju. On tudi upravlja semafor. Če so razmere znotraj koridorja pritisne zeleno, če ne se čaka določeno število sekund nakar mora tekmovalec ob rdeči zapustiti rampo.
Bivši uporabnik
# 23.03.2018 ob 11:42
Če zvišajo zaletišče za 2 mesta in potem tekmovalec mora skočiti 256 m, da bi prevzel vodstvo, je totalni absurd, ker dejansko ne more skočiti niti 215 m.. To smo imeli včeraj. Jelko Gros trdi, da je želel zvišati zaletno mesto že prej, toda ostala dva člana žirije se nista strinjala. Že pri Bartolu je bilo prepozno. Ko pa je prišel Stoch se je lahko dvignilo za 2 naletna mesta. Prava komedija, kaj so naredili iz tega športa. Včasih so bili le sodniki tisti, ki so lahko kaj krojili, danes je to cela paleta kvazi strokovnjakov.
Gatsu
# 23.03.2018 ob 11:21
@gk21: Tudi jaz sem bil jezen nanj parkrat, ker ni udaril po mizi, sam če bi pa to naredil bi pa še hitreje letel... Enako velja za Grosa. Če bi on ostreje nastopil proti več kot očitnemu zajebavanju velikih sil, bi kratko potegnila Planica, pač bi ji vzeli finale pa eno tekmo pa bi imeli samo dve tekmi in še to v kakem bednem terminu. Aja pa še namesto vsakoletnih poletov bi imeli le te samo na ene 3-4 leta... Slovenija pač finančno ne prinese v ta Šport praktično nič.
zozozo
# 23.03.2018 ob 11:01
Za znižanje 1 naleta je kompenzacija skoraj 9 točk! Halo?

Saj ko so v prejšnjih sezonah premikali za en nalet, pa je bila razlika teh 7 metrov, nismo niti opazili. Letos, ko premikajo kar po štiri-pet-šest naletov, in so naenkrat razlike 40 metrov, pa še kako fejst opazimo.
zjola 53
# 23.03.2018 ob 10:01
To ima še vedno Miran Tepeš.Ti naleti bi se morali menjati samo v primeru nevarnosti,da serija odpade.Primer v zgodovini Walter Steiner v Planici ko se je sam odločil dva naleta nižje.
Churchill W.
# 23.03.2018 ob 09:43
Je mogoče kdo zasledil komentarje in odzive s strani predvsem Norvežanov? Mogoče tudi Poljakov?

Nista bila samo naša tista, ki sta bila žrtev spremenjenih razmer in žirije s slepimi očmi.
Tande je svetovni prvak, je bil v igri za globus, konec koncev so Norvežani izgubili “trojček”.
V svetu smučarskih skokov imajo besedo, ki se jo sliši. Kakšen uraden protest včeraj? Izjave?

Me prav zanima če bodo danes pustili polete čez 220......
Bivši uporabnik
# 23.03.2018 ob 09:36
Že spet jokanje. Eni pišete, kot da bi žirija za nalašč zafrknila izključno Bartola in Prevca. Dejstvo je, da so delali velike napake in to pri vseh zadnjih 15...

"Na žalost nisi norvežan ali pa poljak da bi čakali, mi smo včeraj za žirijo bili poskusni zajčki. "
Aja, saj točno... Tako, kot so čakali Tandeja, ki je zafrknil skok, isto kot Prevc. Ali pa Johanssona, ki je imel daleč najslabše razmere. Aja, točno, Stjernena so res čakali. Pa si videl, zakaj? Tisto grafiko, ki je ves čas v času čakanja bila rdeča v spodnjem delu in občasno tudi v zgornjem delu skakalnice, si videl? Ali nisi hotel videti? Saj ne pravim, občasno se dogajajo malo "sumljive reči" (kot recimo višanje naleta izključno za Tandeja v Vikersundu), ampak za vse slabo kriviti nekoga drugega in samo sebe imeti za žrtveno jagnje je močno patetično... Zato pa smo tak. Namesto mišljenja, da bom dal vse za preskok ovire naslednjič iščem izgovore, zakaj je nisem.,..
bolkonsky
# 23.03.2018 ob 09:33
žirija ga je včeraj res biksala...največja 'cvetka' pa ni bilo to okoli zadnje deseterice,čeprav je seveda tudi to bila bedarija (takrat bi tmorali enostavno odpovedati kvalifikacije zaradi vetra in že tudi zaradi tega,ker je bilo za tekmo treba skočit 200m,pa tudi,ker so bili na tekmo uvrščeni tekmovalci,ki bodo danes skočili manj,kot 200) ampak,je bila največja 'cvetka',ko so
Stochu zvišali nalet...he,he...

včeraj je vreme 'brutalno' potolklo žirijo...in žirija je izpadla butasto...nestrokovno...nesposobno...

sicer pa ni samo D.Prevc žrtev žirije od naših ampak tudi T.Bartol...
so pa,kot ekipa odlično 'pokasirali'...deset med štiridesetimi je fantastičen izkupiček...

glede na celotno sezono(slaba forma takorekoč vseh,razen Damjana) pa je pomembna zgolj jutrišna ekipna tekma...jutri morajo poletet na stopničke...
če bo pa danes 'kaj več' pa toliko boljše...
v nedeljo itak ne bo nič...pač se je tako 'izcimilo'...

gremo naši...gremo Slovenija...
brezposelni
# 23.03.2018 ob 09:07
Še enkrat, zakaj ne napišete tudi imen predskakalcev.
zapravico
# 23.03.2018 ob 08:55
Tile skoki so čedalje večja loterija,imam občutek da je vse ena velika kuhna
marinaio
# 23.03.2018 ob 08:48
Pa ste pomislili, da mogoče nima Gros zadnje besede?
dadinho10
# 23.03.2018 ob 08:11
no ja, domen je tudi naredil napako, amapk je veter tudi zajebal svoje...
ne mores ti, realno slabse tekmovalce ob dobrih pogojih spuscati da letijo dalec, potem pa ko se obrne veter, ne kompenziras vsaj malo.....
vsi mi imamo planico radi, ampak domen skoci 188 m in na semaforu mu pise 40. mesto...
saj ni cudno da je oni semafor gledal ko tele nova vrata....
da moras skociti 200m + za uvrstitev na tekmo je nonsens...
posebej, ker potem na tekmi, ti isti skakalci ne bodo skakali blizu 200 m.......saj jim privoscim, ampak realno niso za tam
Svetovni pokal v nordijskem sm ...
link
Bine Norčič
7
26. marec 2018 ob 09:03 Na začetku mojega delovanja z ekipo ZDA smo imeli kar velike težave. Niso bili popolni profesionalci, le redko so se v kvalifikacijah uvrstili na tekmo.
Več novic ...
Planica - tekmovanje v smučar ...
link
"Schlieri": Z drugačno krivuljo se lahko pristane tudi pri svetovnem rekordu
61
22. marec 2018 ob 16:01 Že s četrtkovimi kvalifikacijami je Planica navdušila. Gregor Schlierenzauer je z 253,5 m izenačil svetovni rekord, a je podrsal, na tekmo pa se je prebilo kar deset slovenskih letalcev.
Več novic ...
Kazalo