SP v alpskem smučanju 2017
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 29 glasov Ocenite to novico!
Erik Guay
Erik Guay je postal četrti alpski smučar v zgodovini z naslovom svetovnega prvaka v smuku in superveleslalomu. To je pred njim uspelo le Bodeju Millerju, Hermannu Maierju in Pirminu Zurbriggnu. Foto: Reuters
       Dobro sem se počutil, do napake sem dobro smučal, potem pa sem imel v mislih, da imam malo več časa do naslednjih vrat v tistem delu. Moje mišljenje je bilo napačno.       
 Boštjan Kline
VIDEO
Guay najstarejši svetovni...
VIDEO
Nastopi Kosija, Čatra in...
VIDEO
SVSL: Nastop Guaya v St....
VIDEO
SVSL: Nastop Boštjana Kli...

Dodaj v

Video: Kanadska veselica v St. Moritzu: Guay svetovni prvak

Čater 17., Hrobat 24., Kline in Kosi odstopila
8. februar 2017 ob 11:46,
zadnji poseg: 8. februar 2017 ob 13:26
St. Moritz - MMC RTV SLO

V St. Moritzu se je začelo svetovno prvenstvo tudi za alpske smučarje. Odprli so ga s superveleslalomom, ki ga je dobil kanadski veteran Erik Guay.

35-letnik iz Montreala je odlično opravil svoj nastop, prismučal si je drugo zlato odličje na svetovnih prvenstvih. Prvo je osvojil pred šestimi leti v Garmisch-Partenkirchnu, kjer je bil najhitrejši na smuku. V St. Moritzu je postal tudi najstarejši svetovni prvak v zgodovini alpskega smučanja.

Za vsesplošno veselje v kanadski reprezentanci je s tretjim mestom poskrbel Manuel Osborne-Paradis, ki je s štartno številko 26 osvojil sploh prvo kolajno na svetovnih prvenstvih. Med Kanadčana se je uvrstil Norvežan Kjetil Jansrud.

Kriechmayrja prehitel šele Jansrud
Prvi se je po progi spustil Avstrijec Vincent Kriechmayr, ki je postavil čas 1:26,26. Pozneje se je izkazalo, da je smučal zelo hitro, saj so tekmovalci za njim kot po tekočem traku zaostajali. Zelo se mu je približal Alexis Pinturault, ki je zaostal zgolj za dve stotinki sekunde, prvi pa ga je z vrha izrinil Kjetil Jansrud. Bil je izjemno hiter, svojo prednost je vseskozi večal, pri petem merjenju vmesnega časa je znašala že več kot pol sekunde (-0,56). V zadnjem delu ni napravil nobene napake, ciljno črto je prečkal z najhitrejšim časom (1:25,83), Kriechmayrja pa prehitel za 43 stotink.

Kline odstopil po preširokem zavoju
Za Jansrudom se je na progo podal Boštjan Kline, ki je smučal zelo hitro, pri tretjem merjenju vmesnega časa je imel za Jansrudom tri desetinke sekunde zaostanka, nato pa je naredil napako in odstopil - v desni zavoj je zapeljal preširoko in se zaletel v vratca. "Dobro sem se počutil, do napake sem dobro smučal, potem pa sem imel v mislih, da imam malo več časa do naslednjih vrat v tistem delu. Moje mišljenje je bilo napačno. Zelo nizko sem prišel v prehodu v desni zavoj, zajel sem vrata in odstopil," je v ciljni areni po odstopu dejal Kline.

Izjemna predstava Guaya
Prvi, ki je resno ogrozil Jansrudovo vodstvo, je bil že njegov rojak Aleksander Aamodt Kilde, ki je bil ves čas hitrejši, na zadnjem skoku pa je za trenutek izgubil ravnotežje, zaradi česar je izgubil tudi nekaj dragocenih drobcev sekunde, ki so ga na koncu stali uvrstitve na vrh (+0,09). Potem se je na progo podal Erik Guay, ki je že zelo hitro razvil visoko hitrost, vseskozi je imel prednost, pri zadnjem merjenju vmesnega časa je ta znašala osem stotink sekunde, zadnji del superveleslalomske postavitve pa je odpeljal naravnost fantastično in vodstvo prevzel s kar 45 stotinkami sekunde prednosti!

Obrestovalo se je dodatno jajce za zajtrk
V preteklosti številne težave s poškodbami, prestal je šest operacij na kolenu, nagajal mu je tudi hrbet: "Veliko se je zgodilo, od takrat, ko sem osvojil naslov smukaškega svetovnega prvaka, veliko vzponov in padcev, poškodb, vse skupaj je zato še toliko bolj čustveno zame in seveda, mislim, da bo ta zlata kolajna, kar nekaj posebnega in postavljena najvišje v zbirki, glede na to, da je bron pripadel še Manuelu. Počutil sem se dobro in ko sem prišel v cilj ter slišal in videl odziv občinstva, sem vedel, da se je zgodilo nekaj lepega. Se je obrestovalo, ker sem pojedel dodatno jajce za zajtrk."

Slavljenec skočil na stopničke
Toda Kanada je imela še eno priložnost - Manuela Osborne-Paradisa, ki je s štartno številko 26 smuknil na tretje mesto. Pri merjenju tretjega vmesnega časa je imel celo stotinko prednosti pred Guayjem, v spodnjem delu je to prednost sicer hitro izgubil, a je bil ob prihodu v cilj vseeno za tri stotinke hitrejši od tedaj tretjeuvrščenega Kildeja. Uvrstitev na stopničke je bila za Kanadčana lepo darilo ob praznovanju 33. rojstnega dne.

Zadnje stopničke v tej disciplini je osvojil pred več kot sedmimi leti, ko je zmagal na tekmi svetovnega pokala v Lake Louisu. "Žena, ki preživlja težke trenutke po porodu, mi je sporočila, da se ne more spomniti, kaj bi mi podarila, saj sem dobil vse, kar si želim. Rekel sem ji, da si želim osvojiti kolajno. No in zdaj jo imam, svojo prvo. Pred mano je še smuk, ki je moja disciplina, tako da bi bila kolajna še v smuku kot češnja na torti. Nisem si mislil, da sem ne vem kako hiter, nisem delal preveliko napak, smučal sem dobro, moram pa priznati, da me je še dodatno podžgal Erik, ki je prevzel vodstvo pred mano ter mi po telefonu dal navodilo: samo spusti smučke in gas," je bil navdušen Osborne-Paradis.

Čater najboljši Slovenec
Od Slovencev se je najbolje odrezal Martin Čater, ki je upravičil svoj nastop na letošnjem SP-ju in osvojil 17. mesto. Za zmagovalcem je zaostal za sekundo in 81 stotink. Miha Hrobat je zasedel 24. mesto z zaostankom dveh sekund in 38 stotink, medtem ko je Klemen Kosi odstopil, potem ko je pri skoku zgrešil idealno linijo.

Reichelt in Theaux razočarala
Pred dvema letoma je naslov svetovnega prvaka v tej disciplini v Vailu osvojil Avstrijec Hannes Reichelt, srebro je osvojil Kanadčan Dustin Cook, bron pa je pripadel Francozu Adrienu Theauxju. Vsi trije so letos v St. Moritzu razočarali. Reichelt je osvojil 10. mesto, šest mest za njim se je zvrstil Theaux, Cook je odstopil.

SP v alpskem smučanju, superveleslalom (M)

Končni vrstni red:          
 1. E. GUAY      KAN   1:25,38
 2. K. JANSRUD     NOR    +0,45
 3. M. OSBORNE-PARADIS KAN    0,51
 4. A. A. KILDE    NOR    0,54
 5. V. KRIECHMAYR   AVT    0,88
 6. A. PINTURAULT   FRA    0,90
 7. A. SANDER     NEM    0,97
 8. C. JANKA      ŠVI    0,99
 9. D. PARIS      ITA    1,02
10. H REICHELT    AVT    1,09
...                  
17. M. ČATER      SLO    1,81
24. M. HROBAT     SLO    2,38
                   
Odstop: Kline, Cook, Mayer, Kosi ... 
                   

Mitja Lisjak, <a href="https://twitter.com/lisjakm">@lisjakm</a>
Prijavi napako
Komentarji
ddavo
# 08.02.2017 ob 11:58
Polono B. bi lahko zamenjali no.Tako zoprne kom. pa še ne.ne vem zakaj morajo bit skoz isti-kar nekaj
pazi_mina
# 08.02.2017 ob 13:13
Kosi odstopi...komentar na VAL202...IN ODSTOP KOSIJA, nadaljujmo z glasbo, Foo Fighters "there goes my hero !!!"
samburin
# 08.02.2017 ob 13:13
Nesposobni trenerji in odhod Massija. Upam da na SZS uživajo!
oslič
# 08.02.2017 ob 13:53
se ne razumem ful v smučanje, ampak ne razumem, da oba naša falita linijo, očitno je bila priprava od ku---. 10 dni nazaj žan kranjec zamudi na žreb in dobi št. (približno40).. kaj se mi samo zdi, al je organizacija res malo boga???
Zeebra
# 08.02.2017 ob 13:10
Fantje tole je res amatersko zgledal...
jakosol
# 08.02.2017 ob 14:59
Klinetu svetujem, da se po letošnji sezoni loči od SZS in gre z Massijem na svoje, dokler je še čas in ga na SZS do konca ne ugonobijo.
tinkolo
# 08.02.2017 ob 13:11
No tudi avstrijski komentator se nima za kaj delat norca. Mayerjeva vratca, Hiršerjevo plahutanje v zraku, :) Tako eminentna reprezentanca si tega enostavno ne more privoščit :)))
zefiris
# 08.02.2017 ob 13:14
Dva slovenska nastopa, dva odstopa!
Na ORF-u so se prav čudili, kako lahko narediš tako napako pri liniji s št. 30 ko imaš res čas da dobiš vse informacije in si ogledaš lahko kar nekaj nastopov.
Zelo slabo delo naše reprezentance!
cockatoo
# 08.02.2017 ob 12:31
Hahaha Erik, kako mu privoščim .. :-) To je majhno presenečenje, a ne?
SLOBloodPatriot
# 08.02.2017 ob 12:31
Bravooooo Guay, svaka čast, po tistem padcu je vstal kot Fenix iz pepela!
Le Courage
# 08.02.2017 ob 12:20
Ahh, Kline, grda napaka na ogledu. Škoda, ker je bil (glede na vmesni čas) očitno zelo dobro na poti...
tifoz
# 08.02.2017 ob 13:14
Skoda mi je fantov....zal.....nagrada za Massijev odhod!!
Le Courage
# 08.02.2017 ob 12:31
Uff Guay, izjemna vožnja. Severnoameričani se znajo dobro pripravit na velika tekmovanja, to je treba priznat
zamudnik
# 08.02.2017 ob 13:58
Organizacija Drugega brega je super: perfektno osvobodili izpod Masiija in zdaj lažje in malce bolj ležerno dihajo.
Kris
# 08.02.2017 ob 13:48
Guay nepričakovano zlat. Resda je bil letos 3. v Val Gardeni, vseeno pa je bilo vsaj 10 smučarjev bolj favoriziranih od njega: Avstrijci, Norvežani, Švicarji, Italijani. Še večja senzacija je medalja Osborna, ki tudi v svojih najboljših časih ni bil nikoli boljši kot 9. na velikih tekmovanjih. Na medalje sta gotovo vplivala tudi italijanska postavljalca: včeraj je Italijan postavil progo po okusu svojih veleslalomistk, danes pa odprto po okusu svojih smukačev, noben(a) pa ni vzel(a) medalje, kar je veliko razočaranje. V tem elementu so avstrijski trenerji nenadkriljivi. Če bi Ilka imela včeraj tako progo bi bilo (lahko) vse drugače, a smučar se mora znajti povsod. Za polom naših je odgovoren trenerski štab, saj memoarske zameglitve ne spadajo na velika tekmovanja. SZS, super da ste se znebili Massija, saj po vašem vizualizacija in psihična priprava na tekmo nista vredna pasjega dreka.

Guay je podobno kot v Garmischu pred leti, ko je osvojil zlato v smuku (pred tistim SP ni bil boljši kot 11.), udaril iz ozadja. Pred to tekmo se je govorilo da ne bo nastopil kot posledica padca pred tedni. Vendar imajo Kanadčani, ki jih v svetovnem pokalu skorajda ni opaziti, podobno vlogo raket presenečenj kot Američani na velikih tekmovanjih: že šesto nepričakovano zlato v hitrih disciplinah v zadnjih 25-ih letih: olimpijska smukaška prvakinja Kerrin Lee-Gartner (1992), svetovni prvaki Kate Pace (1993), Melanie Turgeon (2003), John Kucera (2009) in Guay (2011), ki je tokrat dodal še superveleslalomsko zlato. Skratka, čestitke Kanadčanom, drugim pa ostaja grenak priokus zapravljenih priložnosti.
Drncl
# 08.02.2017 ob 13:08
Naši so očitno z zavezanimi očmi šli na ogled proge.
Perseus
# 08.02.2017 ob 13:08
Kosi je proti ostalim omaram pravi suhec. Bo moral še malo pokvihtat.
Lahko že rečemo da so si naši zelo slabo ogledali progo. Šlamparija.
Važno pa da so oglasi.
nonparel
# 08.02.2017 ob 13:10
Pa kaj je to, a si proge sploh nista ogledala, ali pa potrebujeta očala z dioptrijo.
vslivnje
# 08.02.2017 ob 12:43
Hršer pa tako kot smo ga navajeni v tej sezoni: drugi...,. No, tokrat od zadaj
Na pou Slovenc
# 08.02.2017 ob 12:41
Hahaha gledam na orf pa smeeeeeh....poslušam avstiskega komentatorja kako vedno omenja Klineta ampak ne ravno iz pozitivnega vidika,tista vratca kjer je šel ven se zdaj imenujejo Kline-vratca!@ vsakga smucarja ki gre tam mimo komentira:Imel je tezave pri Kline vratcih,ali lep zavoj mu je uspel pri Kline vratcih,itd.........še dobr da imamo Klineta drugace bi imel avstric probleme pr komentiranju....hehe
dingo
# 08.02.2017 ob 12:31
Ne sekiram se, nas ne bi imel kolajne. Pomembne soso kolajne. Bravo Guay.
Untamle
# 08.02.2017 ob 12:24
SZS tik pred Tinino tekmo ustvari medijsko gonjo in uniči slovo naše najboljše smučarke v zgodovini.
SZS tik pred SP prekine sodelovanje z Massijem, potem ko je nekaj smučarjev (Kline, Kranjec) končno v fantastični formi in vrže predvsem psihološki udarec našim smučarjem, ki so sodelovali z njim.

Res, čestitke. Tem - raje ne rečem kaj, ker itak ni dovoljeno - namenjenim sami seb!
Mode
# 08.02.2017 ob 14:27
Že po dveh tekmah se je pokazalo, da bi kak dober nasvet Massija bi še kako prav prišel, saj imajo probleme že z linijo smučanja...en velik minus za SZS!
hrklus
# 08.02.2017 ob 13:34
alo tukaj Mitja... ...Mitja na zvezi... se slišmo?
tinkolo
# 08.02.2017 ob 13:32
Tole danes je bilo bolj slabo. Da dva tekmovalca popolnoma zgrešita smer, pomeni, da je bila priprava na tekmo zelo slaba. Massi bi po moje te stvari znal pošlihtat, ampak našim strokovnjakom, take malenkosti pač niso pomembne, žal. Škoda mi je teh fantov, ker jim talenta ne manjka, bi pa potrebovali nekoga izkušenega, ki bi jih pravilno usmerjal in skrbel za vse malenkosti, ki so pomembne. Pa ni nujno, da je to Massi.
frenkb
# 08.02.2017 ob 13:25
Smo pred težavo. Tekmovalcev ne moremo zamenjati, ker drugih ni. Strokovnjakov tudi ne moremo nagnati, ker jih v ekipi ni. No, imeli smo enega, pa smo ga že brcnili . . .
Fndesjekl
# 08.02.2017 ob 13:13
zdej bo cater prsu do cilja in bo :)
vaza
# 08.02.2017 ob 13:10
Kaj dela Peter Pen? Po tekmi bo spet govoril, kak so tekmovalci naredili napako, meni pa se zdi, da je napaka on!
Albatross
# 08.02.2017 ob 13:09
Naši na progo brez GPS-a...
Voly
# 08.02.2017 ob 14:52
Lahko pišete o Massiju kar hočete, dejstvo pa je, da zna človek smučarja pred tekmo zelo dobro pripraviti. Ima ogromno izkušenj, saj sta s Tino dala veliko skozi in bila uspešna na prav vseh velikih tekmovanjih. Našim smučarjem bi še kako prav prišel, se pa sprašujem, kje so danes tisti, ki so ga nagnali iz reprezentance. Lepo so se potuhnili, prikazali se pa bodo, če bo Ilka osvojila medaljo. Takrat jih bodo pa polna usta hvale. Ogabno!
zamudnik
# 08.02.2017 ob 13:59
A je to, kar se zdaj rola na nacionalki, podaljšek topšopa ali kulturna obogatitev, sponzorirana s strani združenja slovenskih veselic?
AlFe
# 08.02.2017 ob 13:58
Skimafia na delu: "Denar smo pobral, naj nekdo še pobere smučarje!"
d_a_r_k_o
# 08.02.2017 ob 13:10
Preučiti strokovno vodstvo.
bajsinho
# 08.02.2017 ob 13:10
Našim ne bi pomagalo niti to, da bi vsem drugim padal sneg, naši pa bi imeli sonce
cockatoo
# 08.02.2017 ob 13:03
A ni fino ker je tako zanimiv SG? :-)
Fndesjekl
# 08.02.2017 ob 12:58
moj adut ostaja mavuša
garmond
# 08.02.2017 ob 12:47
Ilka najhitrejša na treningu smuka. Včeraj in danes našima favoritoma za medaljo ni uspelo, v tretje gre rado, gremo Ilka, pribori si medaljo na smuku.
rooster
# 08.02.2017 ob 12:33
no pa so ble ptice roparice omenjene :)

čakamo še na poljano časlat
Perseus
# 08.02.2017 ob 12:10
Komentator na orf in eurosport komentira dogajanje na progi, na rtv pa gleda in bere vedno in vedno ene in iste statistike
cockatoo
# 08.02.2017 ob 11:59
Madonca tukaj je šele enih kandidatov za medaljo. Po mojem bo spet presenečenje. :-)
vslivnje
# 08.02.2017 ob 16:47
Eni še vedno poveličujete Massija, eni pa ga blatite... Dejstvo je, da je Massi njihov kondicijski trener in nič drugega. Povejte mi, kako lahko npr. Kosi zaradi kondicijskega trenerja nazaduje? Bolj težko. Tu je vsa odgovornost na tehničnem trenerju, ki očitno ne opravlja dobrega dela... Seveda pa je, kot je Kline sam povedal, kak nasvet Massija, zanj zelo pomemben, čeprav uradno ni njegov trener. Kak nasvet od nekoga, ki se bolj spozna na smučanje kot naši tehnični trenerji, je zagotovo zlata vredno in če bi danes bil Massi zraven, bi jim morda (še enkrat poudarek: MORDA) kaj drugega svetoval na podlagi ustrezne linije in Kosi in Kline teh napak ne bi naredila...
zamudnik
# 08.02.2017 ob 13:48
Ap dženerejtr, dame in gospodje. Omogoča številne nastavitve, znebite se celulita in napravo zložite ter pospravite pod posteljo ali omaro. Ampak tudi to še ni vse. Dodali bomo še multifunkcijski račnalnik s števcem kalorij. Pismo, ej, ni da ni.
Voly
# 08.02.2017 ob 13:31
frenkb
Kako nimamo strokovnjakov? Samo na tem portalu jih je nekaj 10, ki so pametni, da jim kar škoduje!
blef
# 08.02.2017 ob 13:11
Še dobro da ni več Masi zraven, da lahko naši končajo po nekaj metrih, vožnja je naporna.
Fndesjekl
# 08.02.2017 ob 13:07
odlicna priprava! zgleda da je Mavusa delala ogled pvoge namest vvlih sampionov
Erkil
# 08.02.2017 ob 12:59
Bravo Osbourne! Vau!
Kris
# 08.02.2017 ob 12:25
Dva aduta, dva flopa. Kline drugi na 3. merjenju (tik pred Avstrijcem), sicer je bilo še daleč od cilja, a vseeno, lepa prilika je šla v nepovrat. Štuhčeva včeraj z napako izgubila 7 desetink, točno toliko kolikor je bila na koncu oddaljena od medalje.
Wasabi
# 08.02.2017 ob 12:23
Do zdaj je edino njega odneslo iz idealne smeri po skoku, nihče do sedaj ni imel težav na tistem delu proge.

Nikamor ga ni odneslo, peljal je na zunanji kol, slabo si je ogledal, škoda škoda.
super_balotelli
# 08.02.2017 ob 12:23
Ni ga odneslo pri skoku, ampak je sam izbral tako linijo. Sej si vidu na počasnem posnetku.
kiliboy
# 08.02.2017 ob 12:22
"Kline goes down."
Škoda, saj je bil kar dobro na poti. Več sreče in uspeha na smuku, mu želim.
Svetovno prvenstvo v alpskem s ...
link
Preizkus proge v Areju preložen na torek
11
12. marec 2018 ob 08:57 Pred alpskimi smučarji in smučarkami je le še finale svetovnega pokala v Areju. Na Švedskem jim jo je danes zagodlo vreme, tako da so morali prvi trening smuka odpovedati.
Več novic ...
Kazalo