SP v alpskem smučanju 2017

Poudarki

 • Štuhčeva z odstopom končala nastope v St. Moritzu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 30 glasov Ocenite to novico!
Mikaela Shiffrin, Tessa Worley in Sofia Goggia
Mikaela Shiffrin, Tessa Worley in Sofia Goggia so bile najboljše že po prvi vožnji. Američanka je v drugi vožnji prehitela Italijanko za srebrno odličje. Foto: Reuters
Tessa Worley je upravičila vlogo favoritinje. Foto: Reuters
Ana Drev
Ana Drev je s sedmim mestom dosegla svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec je z odstopom končala nastope v St. Moritzu. Zdaj jo čaka pot okoli sveta. Najprej gre v Crans Montano, nato v Južno Korejo, finale sezone pa bo v Vailu. Foto: EPA
VIDEO
Drevova sedma v veleslalo...
VIDEO
Štuhčeva zelo zadovoljna...
VIDEO
Odstopa Tine Robnik in Il...
VIDEO
Finalna vožnja Ane Drev
VIDEO
Prva veleslalomska vožnja...

Dodaj v

Worleyjeva izjemno sezono kronala z zlato medaljo

Druga Shiffrinova, tretja Goggia
16. februar 2017 ob 07:54,
zadnji poseg: 16. februar 2017 ob 14:15
St. Moritz - MMC RTV SLO

Francozinja Tessa Worley je po štirih letih spet postala svetovna prvakinja v veleslalomu. Ana Drev je zasedla 7. mesto, Tina Robnik in Ilka Štuhec pa sta v finalu odstopili.

Worleyjeva je na s soncem obsijani progi v St. Moritzu upravičila vlogo favoritinje. Najboljša veleslalomistka sezone je odprla tekmo in si že v prvi vožnji prismučala pol sekunde naskoka pred vsemi. V finalu je kljub napaki v zgornjem delu zanesljivo držala prednost in slavila s 34 stotinkami naskoka pred Mikaelo Shiffrin. Američanka je imela najboljši čas finala. Tretja je bila osmoljenka smuka Sofia Goggia, ki je zaostala za 74 stotink.

Medalja ni bila blizu
Drevova je bila po prvi vožnji sedma z zaostankom 1,31 sekunde. V drugo ji uvrstitve ni uspelo izboljšati. V cilj je prišla kot tretja in sanje o medalji, o kateri se je spogledovala pred tekmo, so splavale po vodi. Na koncu je za Worleyjevo zaostala za sekundo in 81 stotink, za medaljo pa več kot sekundo. Kljub temu je to njena najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Pred štirimi leti v Schladmingu je bila deseta.

"Rezultat je v slogu te sezone in zanesljivo ni slab, je pa res, da sem se trudila, da bi dosegla še kako mesto višje. Prva vožnja ni bila optimalna, druga vožnja pa se mi ni zdela slaba. Moram biti zadovoljna s tem sedmim mestom, saj jih je danes kar nekaj zelo dobro smučalo. Raven se mi je zdela kar visoka," je povedala Ana Drev.

Štuhčeva z odstopom končala nastope v St. Moritzu
Dobro je kazalo Tini Robnik, ki pa je po 15. mestu v prvi vožnji, po dobrih vmesnih časih v finalu odstopila. Enaka usoda je v drugi vožnji doletela Ilko Štuhec. Po prvi vožnji je bila na 26. mestu. S tem je svetovna prvakinja v smuku končala svoje nastope v St. Moritzu.

Tri zmage in tri druga mesta na sedmih tekmah sezone so Worleyjevo pred tekmo na stavnicah postavljale na sam vrh kandidatk za zlato. 27-letnica je s številko ena postavila čas, ki ga ni uspelo izboljšati nikomur. Še najbližje je prišla Goggia z zaostankom 48 stotink in Mikaela Shiffrin, ki je zaostala 72 stotink. Vse preostale so zaostale za več kot sekundo. Finale večjih pretresov ni prinesel. Mesti sta si izmenjali le Shiffrinova in Goggia, četrti Federici Brignone pa ni pomagal niti drugi čas finala. Medalja se ji je izmuznila za 18 stotink.

Worleyjeva bo spala kot dojenček
"Res nor občutek, ko sem osvojila dve zlati kolajni v 48 urah. Na moštveni tekmi je bilo tako zabavno za vse nas, danes je bila pa stopnja pritiska zanesljivo postavljena še eno stopničko višje. Sem zmogla. Tako sem ponosna in zadovoljna, res lep dan. Dejansko nisem vedela, da je Mikaela prevzela vodstvo, slutila sem, da so bile punce res dobre, a tega nisem slišala, v celoti sem se osredotočila le na svoje smučanje. Nisem vedela, ali bo dovolj. Naredila sem napako v srednjem delu, ker sem se bala, da me bo mogoče stala veliko, sem skušala še bolj napadati in pritisniti pri vsakih vratih. Ne vem še, kako bom proslavila kolajno, ampak za zdaj si želim le uživati, objeti vse, ki si jih želim objeti, najprej seveda svojega fanta. Mislim, da bom to noč spala kot dojenček," je povedala nova prvakinja Worleyjeva.

Shiffrinova pogreša boj z Gutovo
S prvo osvojeno veleslalomsko kolajno na prvenstvih je bila zadovoljna tudi vodilna smučarka zime Shiffrinova, svetovna in olimpijska slalomska prvakinja: "Če bi me vprašali pred dvema letoma v Beaver Creeku, ali bom kdaj osvojila kolajno na svetovnem prvenstvu v veleslalomu, bi takrat verjetno odgovorila, da ne. Poglejte me, kje sem po dveh letih. Sem res navdušena, še zlasti, ker je potekal takšen finalni boj. Napadala sem, a nekako nisem našla pravega ritma, šele v srednjem delu sem začutila, da mi gre, kot si želim. V spodnjem delu pa sem le ubogala nasvet trenerja, ki mi je zabičal: 'Ne obotavljaj se, napadaj!' Tako sem bila vzhičena. Ko vidiš zeleno luč ob prihodu v cilj, je to vedno povezano z dobrimi občutki. Ne glede na vse, imam kolajno, in to v veleslalomu, kar je dobro zame, za moštvo, za nacijo. Tukaj je tako lepo, sončno, imam zelo dobre občutke pred sobotnim slalomom."

"Žal mi je za Laro Gut, zaradi poškodbe. Upam, da ji bo kmalu bolje. Mislim, da je smisel vsega skupaj v boju do konca. Vsi se še dobro spomnimo, kako sta se za vsako točko borili Anna Fenninger in Tina Maze, obe sta bili živčni razvalini, ampak je bilo tako neverjetno in zanimivo za spremljati. Do konca je še nekaj tekem in nič še ni odločeno, Sofia Goggia, Ilka Štuhec in Tessa Worley niti niso tako zelo daleč in lahko nadomestijo zaostanek v točkah. Veselila sem se boja z Laro, ampak zaradi njene poškodbe se moja osredotočenost ne bo zmanjšala niti za malenkost in bom poskusila biti vse do konca močna," je o boju za veliki kristalni globus dejala slalomska kraljica.

Goggia si bo privoščila šampanjec
"Sem res srečna in obenem tudi izčrpana. To je bila moja zadnja priložnost, da osvojim kolajno na tem prvenstvu. Ko sem prišla do zadnjih treh vrat pred ciljem, sem si mislila, bo to dovolj? Ko sem prišla v cilj in se obrnila na svojo desno ter videla, da sem zaostala le za Shiffrinovo: 'Jezus, osvojila sem kolajno.' Bila sem za zjokati srečna in tudi dejansko sem jokala od sreče. Nocoj bom proslavila z moštvenimi kolegicami in kolegi, vem, da se bom zabavala. Začela bom že takoj po protidopinških obveznostih, pila bom šampanjec, začasno se bom požvižgala na to, da sem športnica, jutri pa bom pomahala prvenstvu v slovo," je bruhalo iz verjetno najsrečnejše Italijanke v St. Moritzu Goggie, ki je veliko razočaranje doživela v hitrih disciplinah.

Ženske bodo svetovno prvenstvo končale v soboto s slalomom, na katerem bosta nastopili Ana Bucik in Maruša Ferk.Končni vrstni red:          
 1. T. WORLEY     FRA  2:05,55
 2. M. SHIFFRIN    ZDA   +0,34
 3. S. GOGGIA     ITA    0,74
 4. F. BRIGNONE    ITA    0,92
 5. S. BRUNNER     AVT    1,30
 6. M. MOELGG     ITA    1,33
 7. A. DREV      SLO    1,81
 8. P. VLHOVA     SLK    1,95
 9. S. HECTOR     ŠVE    1,96
10. N. LOESETH     NOR    1,97
11. M. BASSINO     ITA    1,98
12. M. KIRCHGASSER   AVT    2,04
13. M. MEILLARD    ŠVI    2,22
14. S. WILD      ŠVI    2,35
 . A. BAUD MUGNIER  FRA    2,35
Odstop: Robnik (15. po 1. vožnji),  
Štuhec (26. po 1. vožnji)

Po prvi vožnji:           
 1. T. WORLEY     FRA  1:02,01
 2. S. GOGGIA     ITA   +0,48
 3. M. SHIFFRIN    ZDA    0,72
 4. F. BRIGNONE    ITA    1,10
 5. S. WILD      ŠVI    1,11
 6. N. LOESETH     NOR    1,21
 7. A. DREV      SLO    1,31
 8. S. BRUNNER     AVT    1,34
 9. M. MOELGG     ITA    1,42
10. M. BASSINO     ITA    1,49
11. B. SCHILD     AVT    1,52
12. K. LYSDAHL     NOR    1,63
13. P. VLHOVA     ČEŠ    1,65
14. S. HECTOR     ŠVE    1,67
15. T. ROBNIK     SLO    1,69
26. I. ŠTUHEC     SLO    2,59
Odstop: Rebensburg               

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
krosnjar
# 16.02.2017 ob 14:14
Pravi zmagovalci Svetovnih prvenstev in Olimpijad so športni novinarji in funkcionarji. Brez kvalifikacij in ne glede na dosežene rezultate se redno uvrščajo na največja tekmovanja več let zapovrstjo. . .
Športniki pa kasirajo frustracije kavcarjev. Niti naslov prvakov jih ne reši pred tem. Dajmo obrniti fokus. Koliko funkcionarjev in njih sorodnikov gre na take tekme brezplačno?
NarutoInside
# 16.02.2017 ob 10:07
Letos je bila najboljša šesta, ampak "tiho" napovedovanje medalj je nacionalni šport naših novinarjev. Odpeljala je v redu, v skladu z letošnjo formo, ki pa ni na nivoju osvajanja medalj.
Lesinar
# 16.02.2017 ob 09:58
Čakamo Berto da vpraša Drevovo kakšni so občutki?
Bregas
# 16.02.2017 ob 13:57
Ana je smučala v okviru svojih zmogljivosti. Tudi če bi smučala sekundo hitreje, česar nikakor ni sposobna trenutno, ne bi osvojila medalje. Tako da je bila v bistvu kar daleč od medalje. nastop pa soliden. Sedmo mesto, ni tako slabo.
SLOBloodPatriot
# 16.02.2017 ob 13:58
Bravo Gogga, pa le bo medalja, zelo privoščim.
zefiris
# 16.02.2017 ob 14:18
DRAGI RTV NOVINARJI!
A lahko malo povprašate Ano Drev in trenerje kaj je vzrok, da konstanto zaostaja v zadnjih odsekih proge že celo sezono? kaj je krivo? kondicija? koncentracija? zakaj tega niso (opazili in) popravili do SP-ja? meni izgleda kot da so nazadovali od prejšnje sezone, se mi zdi da so po spodbudnih rezultatih v lanski sezoni malce premalo trenirali poleti...tudi vozi zelo pasivno, sicer je to del njene tehnike, ampak z malo več napadalnosti bi lahko posegla po malo višjih mestih! sicer je 7. mesto solidno ampak na sv. prvenstvih ne pomenijo nič in Ana je sposobna stopničk! vendar ne na tak način...
M_&_M
# 16.02.2017 ob 08:34
Dejmo naše, mi smo z vami :)
Bregas
# 16.02.2017 ob 14:07
Meni se zdi, da ima Drevova zelo dobro tehniko, smuča zelo lepo, nima pa tiste moči, agresivnosti in napadalnosti, kot najboljše. Deluje zadržano, kot da ne napada, kot da se ne bojuje, in pričakovali bi ogromen zaostanek, ta pa je zaradi odlične tehnike razmeroma majhen. Moje opažanje pač.
Lesinar
# 16.02.2017 ob 14:03
Ježešna kakšen glasek
kiliboy
# 16.02.2017 ob 14:30
Naše smučarke imajo trenutno na tem prvenstvu: en naslov svetovne prvakinje, 7. in 8. mesto. Vsekakor zelo dober ekipni uspeh. Čestitam!
isostar
# 16.02.2017 ob 14:04
Bravo Tessa, sam da ni zmagala ta narejena in zaigrana Shriffrinka!!!
SloOvce
# 16.02.2017 ob 13:59
sofia gođa na testosteronu
slovenecnadunaju
# 16.02.2017 ob 13:56
Men ta Ana tko nekak netekmovalno deluje, v primerjavi z ostalimi. Tud če slabo odpelje ne deluje kot da je kaj posebej razočarana. Tko nekak nevtralno deluje.
Gautama
# 16.02.2017 ob 11:22
Kak ste tečni in zahtevni ...

Če bi si ljudje predstavljali, koliko dela je potrebnega, da si na najvišjem nivoju v športu in koliko dejavnikov je vključenih ...

Ana je peljala zelo dobro, njeni zavoji so tehnično odlični, manjka ji samo malo občutka za napadalnost, malo prilagodljivosti.

NE MOREJO VSI BITI NAJBOLJŠI.
Mi pa kar zahtevamo in težimo.
Avstrijska reprezentanca je zelo dober pokazatelj. Koliko sredstev, strokovnega kadra in zaledja v tekmovalkah imajo, pa ni nobena niti blizu najboljšim (8., 11., 19.).
zamudnik
# 16.02.2017 ob 10:00
Ostalo je pri spogledovanju.
mike1968
# 16.02.2017 ob 14:11
Za analize bo počasi že prepozno saj se kariera izteka. Na žalost smo danes lahko videli, kar že nekaj časa trdim, da s sedmimi, osmimi ali devetimi tekmami v sezoni in samo v eni disciplini, ne more biti večjega uspeha. Tako pač je. Trening je nekaj, tekma je nekaj drugega.
Ana bi morala nastopati vsaj še v Super G-ju, kar mi ji zagotovo prineslo TOP 5, če ne že medaljo.

Glede na vse to pa lahko rečem, da je 7 mesto odličen rezultat!

http://www.publishwall.si/Mike.1968./pos
t/267915/svetovno-prvenstvo-v-alpskem-smucanju-2017-kavc-analiza-xxxv
bajsinho
# 16.02.2017 ob 10:15
Kako nima kondicije Drevova se vidi po tem, ko je čisto zadihana pri Bertoncljevi 10 minut po njenem nastopu...
SLOBloodPatriot
# 16.02.2017 ob 10:03
Res škoda, Ana vozi že celo karijero samo veleslalom. Morda bi bilo bolje za njo, če bi tekmovala na torkovi ekipni tekmi, da bi vsaj malo spoznala ta teren, snežno podlago pred veleslalomom, ampak ona se je pač odločila drugače.
zamudnik
# 16.02.2017 ob 10:03
Za Ilko je pa tole preveč zavito, ne delajte si utvar.
mike1968
# 16.02.2017 ob 14:23
zefiris

Se strinjam! Pri teh novinarjih ne vidimo ni žilice tistega pravega novinarstva, ki vsaj malo pokritizira in postavi vprašanje, ki nas zanima. Ne pa to kako se počuti ta in ta.....
SLOBloodPatriot
# 16.02.2017 ob 14:01
Bravo, čelado dol pred to izjemno francosko vojakinjo Tesso Worley, fenomenalna vožnja po tisti napaki!
mike1968
# 16.02.2017 ob 14:00
BRAVO TESSA
Applecore
# 16.02.2017 ob 13:57
Hudomalj že spet onanira na Shiffrinovo
hrklus
# 16.02.2017 ob 10:22
Druga vožnja bo po plundri.
rdečinavijač
# 16.02.2017 ob 10:22
Veleslalom je najbolj predvidljiva disciplina. To ne najmanj presenečenj. Kdo je dober je dober.
mend055
# 16.02.2017 ob 14:02
Naša Ana solidno. Kot smo zapisali včeraj, je bil njen optimizem in - morda - želja po neki medalji nerealen. In tako je tudi držalo.
prlek
# 16.02.2017 ob 13:58
@slatkamala18
@Lucerna

Ja, tudi titula svetovnega prvaka te ne obvaruje pred pluvanjem kavčarskih zakompleksancev.
seba goričan
# 16.02.2017 ob 09:58
odstopila ni, je pa spet dokazala da nima kondicije za celo progo....ne štekam
Partyboy
# 16.02.2017 ob 09:12
mike1968
# 16.02.2017 ob 08:20
Prijavi neprimerno vsebino
Ene lahko tekmujejo v vseh disciplinah naše si pa lahko kar izmišljujejo.

Naštej tekmovalke, ki smučajo v vseh disciplinah....
jakosol
# 16.02.2017 ob 14:39
Razplet je čisto realen. Od Ane ni bilo pričakovati čudežev, sploh, ker glavne favoritinje niso delale napak. 7. mesto je spodoben rezultat in skupaj s Klinetovim drugi najboljši za Slovenijo. Dvomim, da bo do konca prvenstva še kdo naredil kaj več, morda jutri Kranjec, a konkurenca pri moških je še enkrat večja. Škoda za Robnikovo, ki se je po času borila za top 10, šle so pomembne točke za štartno listo. Ilka je nastopila po najboljših močeh. V drugo je do napake smučala kar obetavno, a vsl je bila vedno njena najslabša disciplina. Sedaj se mora osredotočiti na smukaški globus in morda še za super-g ter skupni seštevek, kjer je v boju za top 3.
SloOvce
# 16.02.2017 ob 14:00
bravo tessa
Strokovnjak
# 16.02.2017 ob 13:51
En od funkcionarjev je pa pred prvenstvom nabijal o večih adutih za medaljo, lol. Ilka v smuku, kar je na srečo uspela potrditi in to je to.
prlek
# 16.02.2017 ob 13:48
Po pričakovanju. Uvrstitev med 10. In to je to. V skladu z letošnjo sezono.
MYS
# 16.02.2017 ob 11:41
super_balotelli

Prvih 15 dobi točke za seštevek štartne liste, torej lahko izboljšajo štartno številko.
sharkyslo
# 16.02.2017 ob 10:26
Kakor je kakšen zavoj, Ilka ne zna smučati, ker ni tehničarka. Pač ni vsestranska, kot je bila Tina, ampak uporablja le svojo surovo moč...
jakosol
# 16.02.2017 ob 14:33
Nastop Ane Drev bi lahko strnili kot 777 (štartna številka 7, 7. po prvi in 7. po drugi vožnji).
Lucerna
# 16.02.2017 ob 13:48
Boljšga izraza, kot je dal Massi, enostavno ni.
Palpatine
# 16.02.2017 ob 13:31
Pomnite: Drevova se bo zlomila kot suha sliva v vetru.
MYS
# 16.02.2017 ob 11:27
Worley bo tako kot v Schladmingu suvereno zmagala (vprašanje je le, ali bo prednost več kot sekunda). Goggia pogosto dela napake, Shiffrin pa je letos redno slabša v drugih veleslalomskih vožnjah. Res pa od tekmovalk do 10. mesta potencial za stopničke vidim le pri Brignone in Løseth, tako da zna ostati pri enakih prvih treh.
Lesinar
# 16.02.2017 ob 10:42
Hudomalj komentiranje prve vožnje je za vami, kakšni so vaši občutki?

Pričakovali smo boljše komentiranje, kaj je šlo narobe in kako boste to odpravili do druge vožnje?
prlek
# 16.02.2017 ob 10:28
Ana se kvečjemu na daljavo bori z Maručo za 2. najboljšo slovensko žensko uvrstitev na tem SP.
Na žalost letošnja forma ni na nivoju lanske. Smo upali na preblisk danes, ampak ga ni bilo. Taka je pač realnost.
mike1968
# 16.02.2017 ob 10:11
Prireditelji pač niso sposobni naredi več za enakopravne pogoje
Arsenal_Henry
# 16.02.2017 ob 09:58
Drev in njen klasični spodnji del...
Lesinar
# 16.02.2017 ob 13:59
Če bo Šifrinka zlata se bo krovcu zmešalo
SLOBloodPatriot
# 16.02.2017 ob 13:57
Wow, Mikaela je pa spodaj pri par vratih pridobila kar 43 stotink.
ajvard
# 16.02.2017 ob 13:55
SLOBloodPatriot

Ana je med 10 najboljšimi na svetu v veleslalomu.
ti pa le pridno papaj babičine knedlčke.

ko podreš kupček te bo pa mamica pospremila v posteljo.
mike1968
# 16.02.2017 ob 13:49
Na žalost nam ni gobcev zaprla :(
mikkeni
# 16.02.2017 ob 13:48
Ni kondicije Ana... Jooooj medalja ja.....
št0r
# 16.02.2017 ob 11:36
ali je kdo gledal do konca prve voznje. Tekmovalka iz Haitija je zaostala 41 sekund
felipesko
# 16.02.2017 ob 11:33
erny1
Priviščim Goggi da ji rata.

Meni je pa Rebensburgove in Vlhove žal.....
Ne moreš samo za naše navijat......Zezam....
Ana...na polno....al medalja al pa nič.....nihče ne bo vedel,da si bila peta....razen vnukov.....
Svetovno prvenstvo v alpskem s ...
link
Preizkus proge v Areju preložen na torek
11
12. marec 2018 ob 08:57 Pred alpskimi smučarji in smučarkami je le še finale svetovnega pokala v Areju. Na Švedskem jim jo je danes zagodlo vreme, tako da so morali prvi trening smuka odpovedati.
Več novic ...
Kazalo