Spomin na Bojana Križaja. Foto: Radio Slovenija
Spomin na Bojana Križaja. Foto: Radio Slovenija

Novinar Vala 202 Aleš Smrekar je ob tej priložnosti pripravil poseben podkast v dveh delih. Sprehodil se je skozi šest desetletij alpskih tekmovanj v Kranjski Gori. To obdobje je zaznamovalo predvsem tovarištvo, želja po napredku in entuziazem številnih ljubiteljev smučanja in lokalpatriotov, ki so si želeli sloves Zgornjesavske doline s pomočjo vzorno pripravljenih tekem ponesti v svet.

Aleš Smrekar je tekme alpskega smučanja začel komentirati v sezoni 1998/1999. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Smrekar je tekme alpskega smučanja začel komentirati v sezoni 1998/1999. Foto: MMC RTV SLO

Pokal Vitranc je zgodba o uspehu, ki pa so jo, kljub verigi, v kateri je vsak člen še kako pomemben, zaznamovali nekateri posamezniki. Smrekar je v zadnjem mesecu obiskal nekatere od njih in jih poimenoval "vitranške legende".

Tekmovanje za Pokal Vitranc je bilo pod okriljem Mednarodne smučarske zveze FIS prvič na sporedu 4. marca 1961. O organizacijski plati tekmovanja so tako razmišljali Janez Šmitek, Mato Podrekar, Tone Vogrinec in Blaž Jakopič.

Smrekar se je s Šmitkom med drugim sprehodil skozi tehnološki razvoj priprave prog, s Podrekarjem je obujal spomine na razvoj merjenja časa, z Vogrincem orisal tiste neverjetne, zlate čase alpskega smučanja, ko se je pod okriljem Bojana Križaja novi rod smučarjev prebil tudi na najvišjo stopničko.

O prvih točkah za takrat jugoslovansko alpsko smučanje, prav na pokalu Vitranc leta 1968, je spregovoril Jakopič, o pokojnem Vojtehu Budineku, brez katerega ne bi bilo takšnega organizacijskega razvoja. Oddaji lahko prisluhnete s klikom na spodnjo sliko.

60 let vitranških legend: Od prvih točk za svetovni pokal do dvojne slovenske zmage
60 let vitranških legend, 2. del