Kdaj se bo Kilde vrnil na smuči, še ni znano. Foto: Reuters
Kdaj se bo Kilde vrnil na smuči, še ni znano. Foto: Reuters

31-letni norveški alpski smučar, specialist za hitre discipline, se je poškodoval ob hudem padcu na smuku v Wengnu, ko je tik pred ciljem zletel v zaščitno ograjo. Zračne blazine ni imel, a dvomi, da bi to kaj pomagalo. Čakali sta ga dve operaciji, v Bernu in v Innsbrucku. Najprej je prestal operacijo po poškodbi živca, ki jo je povzročila huda raztrganina mišice v goleni, potem ga je čakala še operacija dveh strganih vezi v rami.

Še vedno čuti bolečine, odvisen je od invalidskega vozička, stopalo lahko za zdaj le malenkostno obremeni. A zaveda se, da bi se lahko razpletlo tudi slabše.

Sorodna novica Kilde z izpahnjeno ramo in večjo ureznino, a brez zloma

"Vse je potekalo po načrtu. Če ne bom potreboval nobene nadaljnje operacije, bom srečen. Je bilo pa vsekakor težko, s številnimi hudimi bolečinami in dvema operacijama na dveh mestih. To potrebuje svoj čas. Ni bilo enostavno, a spet se smejim in sem pripravljen na nove izzive," je povedal zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala 2019/20, ki bo v Innsbrucku opravil celotno rehabilitacijo.

Prepričan je, da se bo lahko vrnil na najvišjo tekmovalno raven. "Naredil bom vse za to. Zdaj je samo vprašanje, koliko časa bo trajalo. Sem pozitiven in upam, da bom znova lahko smučal."

Pred dnevi je Kilde na družbenih omrežjih pokazal slike poškodovanega spodnjega dela noge, kar ni bilo za tiste s slabim želodcem. "Želel sem le ponazoriti, kaj je je v ozadju poškodbe. Nekateri so mi namreč rekli, da ni tako hudo in da se bom kmalu vrnil. Objava teh fotografij je pomagala pridobiti spoštovanje do moje poškodbe."

Kilde po hudem padcu v Wengnu še vedno ne čuti prstov na nogah