Manuel Feller je najbolje opravil s progo v prvi vožnji, v finalu je prednost obdržal za prvo zmago po Lenzerheideju leta 2021. Foto: AP
Manuel Feller je najbolje opravil s progo v prvi vožnji, v finalu je prednost obdržal za prvo zmago po Lenzerheideju leta 2021. Foto: AP
Končni vrstni red:                    
 1. M. FELLER          AVT     1:47,23
 2. M. SCHWARZ         AVT       +0,23
 3. M. MATT            AVT        1,05
 4. D. RYDING          VB         1,06
 5. D. YULE            ŠVI        1,08
 6. T. HAUGAN          NOR        1,15
 7. H. KRISTOFFERSEN   NOR        1,20
 8. F. GSTREIN         AVT        1,33
 9. L. STRASSER        NEM        1,56
10. A. POPOV           BOL        1,60
...                                   
34. T. MAROVT          SLO            
41. Š. HADALIN         SLO            
                                      
Odstop: Meillard, Pertl, Taylor ...   
                                      
Po 1. vožnji:                         
 1. M. FELLER          AVT       53,22
 2. C. NOEL            FRA       +0,94
 3. F. GSTREIN         AVT        0,99
 4. L. MEILLARD        ŠVI        1,10
 5. A. STEEN OLSEN     NOR        1,16
  . M. SCHWARZ         AVT    isti čas
 7. K. JAKOBSEN        ŠVE        1,38
 8. R. ZENHÄUSERN      ŠVI        1,40
 9. M. ROCHAT          ŠVI        1,42
10. T. HAUGAN          NOR        1,46
11. H. KRISTOFFERSEN   NOR        1,54
...                                   
34. T. MAROVT          SLO        3,74
41. Š. HADALIN         SLO        4,88

Feller je imel pred finalnim nastopom sekundo in 16 stotink prednosti pred tedaj vodilnim Marcom Schwarzem. Čeprav je na precej zdelani progi pustil kar nekaj dragocenega časa, je v cilj vseeno prinesel 23 stotink prednosti in se razveselil prve zmage v svetovnem pokalu po Lenzerheideju leta 2021.

Feller je v prvi vožnji le v zgornjem delu malce zaostal za tedaj vodilnim Švicarjem Ramonom Zenhausernom, nato pa je v srednjem in spodnjem delu pridno nabiral stotinke in z zajetno prednostjo prevzel vodstvo.

Na koncu se mu je še najbolj približal Francoz Clement Noel, ki je nastopil takoj za njim, in še en Avstrijec Fabio Gstrein, ki je bil še edini z zaostankom manj kot sekunde (+0,99). Oba sta svojo uvrstitev v finalu pokvarila. Gstrein je bil osmi, Noel 12.

Velik avstrijski uspeh je dopolnil Michael Matt, ki je sicer v finalu pridobil največ. S sijajno odpeljano vožnjo, zlasti v drugi polovici, je pridobil kar 14 mest, tri več od četrtouvrščenega Britanca Dava Rydinga.

Nastopila sta tudi dva slovenska smučarja, Štefan Hadalin in Tijan Marovt. Nobenemu se ni uspelo uvrstiti v finale. Marovt, ki je prvo vožnjo začel s štartno številko 51, je ciljno črto prečkal na 33. mestu (+3,74), na koncu je bil 34. Hadalin (štartna številka 49) je za Fellerjem zaostal skoraj pet sekund (+4,88) in zasedel 41. mesto. Prvo vožnjo je sicer končalo 45 od 72 tekmovalcev.

Potem ko je veleslalom v Söldnu zaradi močnega vetra odpadel, vreme pa je onemogočilo tudi izvedbo obeh smukov v Zermattu, je ta konec tedna Gurgl (kraj blizu Söldna s 400 prebivalci) vendarle uspešno gostil premiero sezone. Organizatorji so pričakovali do 8000 gledalcev, pomembno je tudi, da je v Gurglu dovolj snega. Proga je bila zelo zahtevna, povprečni naklon 38,3-odstoten, štart je bil na nadmorski višini 2475 metrov.

"To je bil prvi slalom na tem terenu. Je sicer zelo lep teren in zelo lep slalom. V zadnjih dveh mesecih so bile vožnje obeh fantov bistveno boljše, kar sta pokazala danes. Res je, da se Štefan še nekoliko navaja na opremo, Tijan je pa smučal preveč zadržano, predvsem v drugem delu strmine, kar ga je tudi stalo uvrstitev med prvih 30," je povedal trener za slalom v slovenski moški ekipi za tehnični disciplini Sergej Poljšak.

Trojna zmaga Avstrijcev na slalomu v Gurglu
Tekma začasno prekinjena

Finalno vožnjo so pet tekmovalcev pred koncem prekinili okoljevarstveni protestniki, ki so z barvo popacali sneg v ciljni areni. Po krajši prekinitvi, med katero se je v spor s protestnico spustil tudi norveški slalomski as Henrik Kristoffersen, so organizatorji vendarle prižgali zeleno luč za nadaljevanje.

Gurgl: Zadnjih 5 slalomskih nastopov
Kristoffersenu zavrela kri, jezo stresel nad protestnico
Nastop Manuela Fellerja v 1. vožnji Gurgla