Linus Strasser je v Kitzbühelu doživel uspeh kariere. Tretjič je slavil na slalomu za svetovni pokal po zmagah v Zagrebu januarja 2021 in Schladmingu lani. Foto: EPA
Linus Strasser je v Kitzbühelu doživel uspeh kariere. Tretjič je slavil na slalomu za svetovni pokal po zmagah v Zagrebu januarja 2021 in Schladmingu lani. Foto: EPA
Končni vrstni red:                    
 1. L. STRASSER        NEM     1:40,36
 2. K. JAKOBSEN        ŠVE       +0,14
 3. D. YULE            ŠVI        0,20
 4. M. FELLER          AVT        0,79
 5. D. RYDING           VB        0,96
 6. S. AMIEZ           FRA        1,51
 7. D. RASCHNER        AVT        1,53
 8. L. MEILLARD        ŠVI        1,84
 9. T. SALA            ITA        1,96
10. M. ROCHAT          ŠVI        2,05
                                      
Brez finala: Hadalin, Marovt.         

Po prvi vožnji:                        
 1. K. JAKOBSEN        ŠVE       50,09 
 2. D. YULE            ŠVI       +0,05 
 3. M. FELLER          AVT       +0,23 
 4. L. STRASSER        NEM        0,40 
 5. C. NOEL            FRA        0,42 
 6  L. MEILLARD        ŠVI        0,99 
 7. S. AMIEZ           FRA        1,00 
 8. M. ROCHAT          ŠVI        1,05 
 9. D. RASCHNER        AVT        1,14 
10. B. MAJOR            VB        1,23 
  . D. RYDING           VB    isti čas 
                                       
Odstop: McGrath, Gstrein, Popov,       
        Hadalin, Marovt                

Skupni vrstni red (18/42):            
  1. M. ODERMATT        ŠVI       1156
  2. C. SARRAZIN        FRA        660
  3. M. SCHWARZ         AVT        464
  4. A. A. KILDE        NOR        440
  5. M. FELLER          AVT        434
  6. V. KRIECHMAYR      AVT        392
  7. D. PARIS           FRA        379
  8. H. KRISTOFFERSEN   NOR        295
  9. A. MCGRATH         NOR        290
 10. F. ZUBČIĆ          HRV        268
 ...                                  
 25. Ž. KRANJEC         SLO        166
 69. M. HROBAT          SLO         56
126. M. ČATER           SLO          6

Slalom (5/12):                        
 1. M. FELLER           AVT        345
 2. L. STRASSER         NEM        208
 3. A. L. McGRATH       NOR        192
 4. D. RYDING           VB         187
 5. M. SCHWARZ          AVT        180
 6. D. YULE             ŠVI        153
 7. C. NOEL             FRA        152
 8. T. HAUGAN           NOR        148
 9. H. KRISTOFFERSEN    NOR        146
10. L. MEILLARD         ŠVI        135

Prvi se je na progo v Kitzbühelu podal Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je postavil tudi prvo letvico, a že Švicar Daniel Yule ga je prehitel za kar 2,46 sekunde. Domačin Manuel Feller, ki je trenutno v izvrstni formi, je bil naslednji, ki se je spopadel s slalomsko postavitvijo, z izjemo ene manjše napake je odsmučal brezhibno, za Yulom je zaostal 18 stotink.

Razlike med prvimi štirimi slalomisti so bile tedaj majhne, Nemec Linus Strasser je na tretjem mestu zaostal 35 stotink, še dve stotinki več na četrtem Francoz Noel Clement. In ko je že kazalo, da se bo omenjena četverica v finalu udarila za zmago, se je kot strela z jasnega v boj s štartno številko 20 vmešal še Šved Kristoffer Jakobsen, ki je na presenečenje številnih celo prevzel vodstvo. S sijajno odpeljanim spodnjim delom je postavil najhitrejši čas, Yula je s prvega mesta izrinil za pet stotink sekunde.

Strasserjev napad v finalu za sam vrh
Za zmago so se v finalu udarili najboljši štirje po prvi vožnji, rokavico je tekmecem vrgel Strasser, ki je za kar 96 stotink sekunde premagal tedaj vodilnega Britanca Dava Rydinga. Feller, ki je dobil prejšnja dva slaloma, ni zdržal pritiska domačega občinstva, uvrstil se je za Strasserja z zaostankom 79 stotink. Zaostal je tudi Yule, dve desetinki sta ga ločili od vrha, o zmagovalcu Kitzbühela je nato odločal Jakobsen, ki pa je vso prednost štirih desetink izgubil v srednjem delu, v zaključku je stopil na plin, a je bilo premalo za uvrstitev na vrh – za odličnim Strasserjem, ki je Nemčiji priboril peto slalomsko zmago v Kitzbühelu, je zaostal 14 stotink. Avstrijci so torej ostali brez stopničk, 84. Pokal Hahnenkamm bodo želeli čim prej pozabiti.

Norvežani so povsem odpovedali
Očitno poledenela proga ne ustreza Norvežanom, ti so že v prvi vožnji povsem razočarali. Kristoffersen, ki je odprl slalom, je krepko zaostal. Prvi, ki je dejansko zaostal za njim, je bil s štartno številko 35 Američan Jett Seymour. Prvi slalomist reprezentance Atle Lie Mcgrath je odstopil kmalu po merjenju prvega vmesnega časa, odstopili so tudi Alexander Steen Olsen, Sebastian Foss-Slovegaag, pozneje še Halvor Hilde Gunleiksrud. Najbolje se je v prvi vožnji odrezal Eirik Hystad Solberg, ki je s štartno številko 48 za Jakobsenom zaostal sekundo in 52 stotink in zasedel 16. mesto. Solberg je bil na slalomu pozneje tudi najvišje uvrščeni Norvežan, osvojil je 18. mesto (+2,62).

Čeprav je to peti slalom in smo še vedno brez točk, ostajam optimist. Glede na to, kar fanta prikazujeta na treningu, mislim, da bi se ta trend moral v kratkem obrniti navzgor in da bi se tudi mi morali začeti uvrščati v top 30 ter dosegati bistveno boljše rezultate.

Sergej Poljšak, trener za slalom v moški reprezentanci

Odstopila oba Slovenca
Na tekmi sta nastopila tudi dva slovenska slalomista, oba z visokimi številkami. Štefan Hadalin je imel štartno številko 50, Tijan Marovt je svoj nastop začel za njim. Oba sta prvo vožnjo dokaj hitro končala. Hadalin je pri prvem merjenju postavil 43. čas in nato odstopil, po enaki poti je z 31. najhitrejšim časom šel Marovt. Oba sta tako znova ostala brez uvrstitve v finale, posledično brez točk za svetovni pokal.

Strasser junak slaloma v Kitzbühelu, Avstrijci in Slovenci pogoreli

Poljšak: Že sam teren je izredno zahteven
Na slovenski niz neuspehov v tej disciplini se je odzval trener za slalom v moški ekipi Sergej Poljšak: "Čeprav je to peti slalom in smo še vedno brez točk, ostajam optimist. Glede na to, kar fanta prikazujeta na treningu, mislim, da bi se ta trend moral v kratkem obrniti navzgor in da bi se tudi mi morali začeti uvrščati v top 30 ter dosegati bistveno boljše rezultate." Po njegovem mnenju je pri današnjem slalomu šlo za klasičen spektakel v Kitzbühelu. "Izredno lepa tekma, ki jo je zaznamovala predvsem izredno zahtevna snežna podlaga. Že sam teren je izredno zahteven in v kombinaciji s tako zahtevno pripravo oziroma s tako poledenelo progo pomeni vsaka najmanjša napaka zagotovo odstop in to se je primerilo tudi Štefanu in Tijanu," je dejal.

Zadnji štirje slalomisti v Kitzbühelu