Fak je brezhibno opravil s prvim strelskim nastopom v ležečem položaju in se v nadaljevanje tekme podal z nekaj manj kot 20 sekundami zaostanka. Na drugi strelski nastop v stoje je prišel kot 25. Zadel je prve štiri strele, nato pa zadnjega, desetega, zgrešil.

Jakovu Faku (fotografija je arhivska) se ni izšlo po načrtih. Nezadovoljen je bil tudi s štartno številko 100, saj se je na progo podal skoraj uro za favoriti. Foto: EPA
Jakovu Faku (fotografija je arhivska) se ni izšlo po načrtih. Nezadovoljen je bil tudi s štartno številko 100, saj se je na progo podal skoraj uro za favoriti. Foto: EPA

Nastop katastrofalen
Fak je nato skoraj pozabil v kazenski krog, s čimer je izgubil še nekaj sekund, tako da je visoka uvrstitev splavala po vodi. "Nastop je bil katastrofalen. S tem bi z eno besedo lahko opisal dan. Na srečo sem se spomnil in obrnil. A ko sem videl, da še na strelišču nisem zdržal, se je preprosto zgodil polom," je dejal Fak.

Rok Tršan je bil na 29. mestu najboljši Slovenec. Tršan in Fak bosta nastopila na nedeljski zasledovalni tekmi. Foto: EPA
Rok Tršan je bil na 29. mestu najboljši Slovenec. Tršan in Fak bosta nastopila na nedeljski zasledovalni tekmi. Foto: EPA

Fak in Bauer štartala "šele" s številkama 100 in 102
Izstopalo je tudi dejstvo, da so vsi favoriti nastopali v prvi in drugi skupini, medtem ko sta šla Fak in Klemen Bauer na progo s številkama 100 in 102. "Za to se nisem odločil sam. To morate vprašati druge. Sam bi nastopil v prvi skupini. A o tem nočem razpravljati," je še dejal Fak. Ta sicer ni pogreval starih zgodb, a nekaj podobnega se je zgodilo že na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 in takrat povzročilo precej slabe volje v ekipi. Poznavalci biatlona namreč trdijo, da je težko ostati pripravljen na tekmo, ko se pred začetkom ogrevaš in nastreliš puško, nato pa začneš skoraj uro za najboljšimi.

Bauer zgrešil štirikrat
Še bistveno slabše kot Fak je opravil drugi slovenski izkušeni tekmovalec Klemen Bauer, ki je že v prvo zgrešil kar štirikrat, na koncu pa osvojil 87. mesto.

Biatlon: Zlato Loginovu, Tršan 29., Fak 45.

Rok Tršan 29., Miha Dovžan 63.
Najboljši Slovenec je bil tako Rok Tršan na 29. mestu. Zgrešil je enkrat. Miha Dovžan je bil 63. "Malo predolgo sem v prvem in drugem krogu tekel s Francozom Jacquelinom. Zato sem prišel preutrujen na strelsko preprogo, noge me niso pravilno držale in en naboj je zletel mimo tarče. Sicer bi bil izid lahko še precej boljši. Želja je bila seveda strelska ničla, sam tek pa je bil zelo dober," je ocenil Tršan.

Morda bi bil lahko kanček hitrejši tudi, če bi že v sredo dobil priložnost v mešani štafeti, kjer pa po tem, ko so tekmeci Slovenijo ujeli za krog, ni nastopil. "Vedno je boljše, če imaš še eno tekmo. Na prvenstvu je tudi malo treme, ki bi se je znebil tam. Tako pa sem v sredo naredil trening, a popolnoma drugače je, če imaš še streljanje in konkurenco. Sam sicer prave treme res nimam, a vendarle nastopali nismo tri tedne in pred sezono ali pa po daljšem odmoru je prisotna," je še dejal 27-letni tekmovalec iz Medvod.

Zlato za Rusa Loginova, brata Boe brez medalje
Rus Loginov, zadel je vseh deset tarč, je naslov prvaka osvojil s šestimi sekundami naskoka pred Francozom Quentinom Fillon Mailletom, medtem ko je bil tretji še en Francoz Martin Fourcade. Brez medalje je ostal eden izmed favoritov – Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je bil peti, mesto pred njim pa je, prav tako brez stopničk, osvojil njegov brat Tarjei Boe.

28-letni Aleksander Loginov se veseli prve posamične zlate medalje na največjih tekmovanjih. Lani je bil na svetovnem prvenstvu v Östersundu drugi v šprintu. V svetovnem pokalu ima eno zmago. Foto: EPA
28-letni Aleksander Loginov se veseli prve posamične zlate medalje na največjih tekmovanjih. Lani je bil na svetovnem prvenstvu v Östersundu drugi v šprintu. V svetovnem pokalu ima eno zmago. Foto: EPA

Loginov leta 2015 padel na dopinškem testu
Loginov je vnovič poskrbel za negativne naslove v medijih, saj je eden izmed ruskih biatloncev, ki so jih leta 2015 zalotili z nedovoljenimi poživili (EPO). Zmagal pa je prav na dan, ko je Mednarodna biatlonska zveza zaradi dopinga kaznovala njegova rojaka Sergeja Ustjugova in Svetlano Slepcovo ter jima črtala vse dosežke iz olimpijske sezone 2013/14.

Loginov v zadnjem krogu ubranil sedem sekund prednosti
Po drugi strani pa je Rus dokazal, da je v izjemni formi. Ko je bila večina favoritov že v cilju, je v zadnjem krogu branil sedem sekund naskoka pred izjemno hitrima Francozoma in zdržal. "Vedno je težko braniti tako prednost, po drugi strani pa hvala ekipi, ki mi je sporočala čase, me spodbujala in bodrila. Dal sem res vse od sebe," je po zmagi povedal 28-letni Loginov, lani v tej disciplini srebrn.

Najboljši trije v Antholzu (od leve proti desni): Quentin Fillon Maillet, Aleksander Loginov in Martin Fourcade. Foto: EPA
Najboljši trije v Antholzu (od leve proti desni): Quentin Fillon Maillet, Aleksander Loginov in Martin Fourcade. Foto: EPA

Fourcade stopil v bran Loginovu
A v bran Loginovu je stopil tudi nosilec 16 kolajn na SP-ju Fourcade, ki je poudaril, da naj se na svetovnem prvenstvu ne izpostavlja doping, ampak naj se pusti preteklost pri miru in naj bo v ospredju šport. Loginov pa je dodal, da je bil letos vsaj 12- do 15-krat testiran, zato naj tekmeci ne bodo v strahu, da so njegovi dosežki sporni.

V nedeljo zasledovalni tekmi
V nedeljo bosta na SP-ju zasledovalni tekmi. Najprej se bodo ob 13.00 dekleta pomerila na 10 kilometrov, nato pa ob 15.15 še fantje na 12,5 km. Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

BIATLON - SVETOVNO PRVENSTVO           
                                       
ANTHOLZ/ANTERSELVA                     
                                       
Šprint, 10 km (M):                   * 
 1. A. LOGINOV        RUS   22:48,1 (0)
 2. Q. FILLON-MAILLET FRA      +6,5 (1)
 3. M. FOURCADE       FRA      19,5 (0)
 4. T. BOE            NOR      22,5 (0)
 5. J.-T. BOE         NOR      23,9 (1)
 6. E. JACQUELIN      FRA      29,8 (1)
 7. A. PEIFFER        NEM      39,7 (0)
 8. P. HORN           NEM      44,4 (2)
 9. F. LEITNER        AVT      52,1 (0)
10. D. PIDRUŠNI       UKR      56,4 (1)
...                                    
29. R. TRŠAN          SLO    1:36,7 (1)
45. J. FAK            SLO    2:03,7 (1)
63. M. DOVŽAN         SLO    2:44,9 (2)
87. K. BAUER          SLO    3:49,2 (5)
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   
SKUPNI VRSTNI RED                    
                                     
Moški (14/24):                       
 1. M. FOURCADE       FRA         649
 2. Q. FILLON MAILLET FRA         586
 3. J. T. BOE         NOR         522
 4. T. BOE            NOR         504
 5. S. DESTHIEUX      FRA         502
 6. A. LOGINOV        RUS         496
16. J. FAK            SLO         286
52. R. TRŠAN          SLO          48
59. K. BAUER          SLO          36
79. M. DOVŽAN         SLO           6
Ustjugov ob olimpijski naslov

Ruski biatlonec Jevgenij Ustjugov je bil po dodatnem testiranju vzorcev z zimskih olimpijskih iger v Sočiju 2014 suspendiran zaradi dopinga, Mednarodna biatlonska zveza pa je sporočila, da bo ob zlato medaljo s štafeto. Najbolj nestrpno zdaj na razplet čakajo v nemškem taboru, saj bi Erik Lesser, Daniel Böhm, Arnd Peiffer in Simon Schempp po šestih letih tako postali olimpijski prvaki. Ob Ustjugovu so v štafeti v Sočiju nastopali še Aleksej Volkov, Anton Šipulin in Dmitrij Mališko in IBU je to štafeto formalno že diskvalificirala, odločitev nato običajno potrdi tudi Mednarodni olimpijski komite, zdaj pa bo o primeru odločal Cas, morda celo sodišče.