Šport
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 91 glasov Ocenite to novico!
Judit Polgar
Judit Polgar ima izrazit spomin. Pred dnevi na odprtju šahovskega festivala so gostitelji v predstavitvi napovedali, da je na Bledu tretjič. Pozneje je razložila, da je tu v resnici drugič, v Sloveniji pa tretjič. Prvič je v te kraje prišla leta 1993, ko so vse sestre Polgar igrale proti slovenski moški ekipi. "Seveda se spominjam vseh dvobojev," pravi Judit in našteje vse tekmece, nato pa hudomušno doda: "Nismo le zmagale, povsem smo jih potolkle." Foto: BoBo
Judit Polgar
Hitro je zablestela, a je imela nemalo težav z mediji. Številni novinarji so vsem sestram zaradi specifične vzgoje očitali, da niso normalne. Danes je odnos mediji - Judit Polgar precej bolj miroljuben. Foto: AP
       Še vedno sem bila otrok, stara sem bila 12 let, igrala sem šah, se zabavala in zmagovala. Ljudje niso mogli slediti hitrosti, s katero sem napredovala v svoji igri in ratingu. Spoznala sem, da ne smem dati preveč pozornosti negativnim in provokativnim vprašanjem. Odločila sem se, da bom z mediji ravnala drugače, bolj zavestno. Za preobrazbo sem sicer potrebovala nekaj časa, prenehala sem brati članke, v katerih so pisali o meni. Če sem vseeno kaj zasledila in ugotovila, da je bilo zapisano drugače od tega, kar sem v resnici rekla, se nisem več vznemirjala.       
 O odnosu z mediji
Judit Polgar
V ženski konkurenci je zlato na šahovski olimpijadi osvojila v letih 1988 in 1990, pozneje je igrala le še v moški konkurenci. Foto: BoBo
Bobby Fischer
Pri 15 letih je postala najmlajša šahovska velemojstrica, s čimer je rekord odvzela Bobbyju Fischerju. Legendarnega šahista je dobro spoznala: 'V naši poletni hiši je stanoval nekaj dni. Na Madžarskem je sicer živel nekaj let. Srečanje z njim je bilo posebno – tako v pozitivnem kot negativnem smislu. Fantastično je bilo spoznati vzornika, genija, šahovsko osebnost stoletja. Po drugi strani pa je bilo nenavadno spoznati človeka, ki igra tako fantastično, z naslovom svetovnega prvaka leta 1972 je navdušil tudi ljudi, ki se niso spoznali na to igro. Potem pa kasneje spoznaš, da je imel bolne ideje, psihično ni bil zdrav. A bil je prijazen, privlačen, veliko se je šalil, rad je imel madžarsko in japonsko hrano, rad je hodil v toplice.' Foto: AP
       Če želim pretiravati, bi rekla, da je danes šah popolnoma različen šport, kot je bil pred 15 leti. Ko sem začela igrati šah, sem imela šahovnico, nasproti mene je sedel trener ali partner, pomembne sklepe smo si zapisali na papir. Na tekmovanja smo hodili z od 20 do 30 kilogrami takih zapiskov. Danes pa sediš za mizo ali na vrtu, pred seboj imaš računalnik, na katerem je šahovski program, v ozadju si povezan na druge računalnike, ker potrebuješ dovolj močno orodje za analizo. Hkrati si s Skypom ali kako drugače povezan s partnerjem … Vse skupaj je popolnoma drugače.       
 Šah nekoč in danes.
Judit Polgar
Znana je po svojem agresivnem načinu igre. Sploh na začetku kariere se je pogosto takoj lotila z napadi na nasprotnikovega kralja. Foto: BoBo
Sofija Polgar, Garij Kasparov in Judit Polgar
Danes so vsa nesoglasja med Kasparovom in Judit Polgar pozabljena. Foto: EPA
       Sama sem nekaj časa mislila, da moderna tehnologija ubija mojo ustvarjalnost, zadnjih pet let pa sem prepričana, da so danes igralci s tem postali bolj ustvarjalni. Ko je ta tehnologija na začetku stoletja zajela šah, sem imela z njo precej težav. Ni mi bila všeč in ji nisem posvetila veliko energije. Spoznala sem, da moram tehnologijo sprejeti in z njo sodelovati, če še želim žeti dobre izide.       
 Padec uspehov sredi kariere je pripisala tudi dejstvu, da tehnologije sprva ni sprejela.
Judit Polgar
Je zagovornica ideje, da bi morali šah poučevati v osnovnih šolah. Foto: Reuters
Veselin Topalov in Judit Polgar
Slepi šah je izjemno atraktivna disciplina. Leta 2006 se je v Bilbau pomerila z Veselinom Topalovom, Bolgar je serijo partij v pospešenem šahu dobil s 3,5:2,5. Foto: EPA
Judit Polgar
Kliknite na sliko za ogled asociacij v višji ločljivosti. Foto: BoBo

Ko jih je premagovala, so moški z glavo butali ob steno

Podkast Številke (95)
24. marec 2017 ob 06:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Še preden je Laszlo Polgar spoznal svojo ženo, se je odločil, da bo imel šest otrok, vsi po vrsti pa bodo geniji. Ambiciozen načrt je obrodil sadove.

Učitelja Laszlo in Klara Polgar nista imela šestih otrok, ampak tri. Vse hčerke sta usmerila v šah, Zsofia je dobila naslov ženske velemojstrice, Zsuzsanna je bila velemojstrica (naslov v moški konkurenci) in svetovna prvakinja, Judit pa je bila več kot 25 let najboljša ženska igralka, bila je tako dobra, da je skoraj vedno igrala v moški konkurenci. Vabljeni k branju povzetka, celotnemu pogovoru v dveh različicah pa lahko prisluhnete na spodnjih povezavah.

AVDIO: Vabljeni k poslušanju celotne oddaje v:
- slovenščini
- angleščini


Na Bledu 2002 osvojila srebro
Pred dnevi je drugič obiskala Bled, prvič je bilo to leta 2002, ko je igrala na šahovski olimpijadi, kjer je pisala zgodovino, saj je bila prva ženska, ki je osvojila medaljo v moški (odprti) konkurenci. Skupaj z madžarsko reprezentanco se je veselila srebra. "Moj spomin na šahovsko olimpijado je še kako živ. Takrat smo igrali v istem hotelu kot ob tem obisku. Dobro se spominjam odlične hrane in fantastičnih sprehodov ob jezeru. Takrat je bilo sprejetih tudi nekaj novih šahovskih pravil. Najpomembnejše pa je bilo, da sem v tem prelepem mestu osvojila srebro." To je bila njena prva od dveh medalj na olimpijadah v moški konkurenci.

Šahisti se radi sproščajo s sprehodom
Dolgi turnirji so naporni tako fizično kot psihično, zato so šahisti srečni, če lahko igrajo v tako idiličnem kraju, kot je Bled. "Za šahiste je običajno, da se po partijah radi sprostimo z dolgimi sprehodi. Zato je fantastično, če lahko igraš v takih okoliščinah, kot so na Bledu. Vse je blizu, do vsega lahko prideš peš. Na tako majhnem prizorišču se lahko spočiješ s hojo, vmes pa se lahko pogovarjaš o šahu," pravi Polgarjeva, ki se spominja, da je ob sprehodih ob Blejskem jezeru podelila kar nekaj avtogramov.

Genij se ne rodi, ampak naredi
Njena zgodba je nekaj posebnega, saj sta ji starša življenje natančno začrtala že dolgo pred njenim rojstvom. Oče Laszlo je bil učitelj psihologije, trdno je verjel, da se genij ne rodi, ampak se naredi. Zato se je odločil, da bo vse tri hčerke šolal doma in jih usmeril na neko področje. Ker je najstarejša hčerka Zsuzsanna že zelo zgodaj kazala nadarjenost za matematiko, je izbral šah, v to igro pa je usmeril tudi Zsofio in Judit.

Lahko je potovala po svetu
"Imela sem res posebno življenje. Ko sem se spoznala s šahom, sta ga sestri že igrali. Za nas je bilo naravno, da ne hodimo v šolo, ampak se izobražujemo doma in tam delamo izpite. Zelo posebno pa je bilo tudi, da sem že zelo mlada začela potovati, pri sedmih letih sem že prvič potovala z letalom. V tistih časih, v tisti družbi in v tistem režimu je bilo to res nekaj posebnega. Zelo sem hvaležna, da sem postala šahistka, saj sem dobila priložnost potovati po svetu, spoznati različne kraje in kulture, tako se je razvila tudi moja osebnost," se svojega otroštva spominja najboljša šahistka do zdaj.

Že pri 12 letih zlato na olimpijadi ...
Njen preboj v svetovni vrh je bil dih jemajoč, šahovska javnost jo je hitro spoznala, splošna javnost pa leta 1988, ko je pri samo 12 letih prvič igrala na šahovski olimpijadi. Takrat so bile vse štiri članice Madžarske najstnice, tudi vse tri sestre Polgar. Pred turnirjem nihče ni pričakoval, da bodo mešale štrene v boju za najvišja mesta, končalo pa se je z zlato medaljo, s katero so prekinile 30-letno prevlado Sovjetske zveze. "Če sem iskrena, smo šle na turnir z željo po zlati medalji. Dobro se spominjam poleta proti Grčiji, ko smo vse članice reprezentance razmišljale o turnirju. Četrta igralka je bila Ildiko Madl. Rekla je, da bi bil res odličen razplet, če bi lahko osvojile medaljo, a smo ji vse sestre odvrnile: 'Ne, osvojiti moramo zlato!' Glede na rezultate in razvrstitev po točkah nismo prav nič dvomile, da sodimo med glavne kandidate za zlato medaljo. Bile smo zelo motivirane. A bilo je težko, Sovjetska zveza je imela fantastično ekipo. Igrala sem odlično, od 13 dvobojev sem zmagala 12-krat, enkrat pa sem remizirala. Igrala sem na drugi deski, s svojimi rezultati sem ekipi dala stabilnost. Po nekaj krogih smo bili zadovoljni z začetkom turnirja. Pozneje sem slišala, da so bili novinarji prepričani o zlatu Sovjetske zveze in da bo turnir ponudil zanimive stranske zgodbe, kot je bilo dejstvo, da smo za Madžarsko igrale same najstnice. To bi moralo biti zanimivo, a nič več kot le popestritev turnirja. Iz kroga v krog pa je postajalo jasno, da postajamo največja zgodba olimpijade," se spominja Polgarjeva.

... in prvo mesto na lestvici
Sestre Polgar niso postale le zgodba olimpijade, Judit je namreč kmalu zatem - še vedno pri 12 letih - postala uradno najboljša šahistka, na vrhu jakostne lestvice je prebila kar četrt stoletja in bila zato vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Oče je verjel, da je šah igra, kjer so si moški in ženske enakovredni, zato je Judit večino časa preigrala v moški (t. i. odprti) konkurenci. Njen cilj je bil postati številka ena tudi v tej konkurenci, a ji to nikoli ni uspelo. Najviše se je prebila do osmega mesta. Lahko pa se pohvali s tem, da je premagala kar 11 svetovnih prvakov, na kar je ponosna: "Igrala sem številne dvoboje z najboljšimi šahisti na svetu. Moj slog igre je bil vedno napadalen, vedno sem iskala spektakularne možnosti. Pozneje sem ugotovila, da spektakularno vedno ne pomeni tudi učinkovito, da je včasih dovolj, da igraš solidno, da nisi preveč agresiven. Premagala sem skoraj vsa velika imena, a ne le zmage, pogosto je odmeval tudi način, s katerim sem zmagala, govorim o kombinacijah ali izvirnih idejah."

"Upam, da boš tudi ti igral proti njej"
Smetana moškega šaha ni bila vajena igrati proti ženski, še manj pa izgubljati. Za marsikaterega velemojstra je bil poraz proti deklici poln frustracij, Judit se spominja, da je nekatere videla tudi butati z glavo ob steno: "Bilo je zanimivo, v nekaterih primerih jim je bilo nerodno, ampak ne nujno po samem dvoboju. Za njih ni bil največji problem, da so izgubili. Za šahista je seveda boleče, da izgubi. A zaradi tradicije in družbenih pričakovanj je bilo neprijetno, da so jih drugi moški zbadali: 'Daj no, izgubil si proti mali deklici.' Poraženi igralci so lahko le rekli: 'Upam, da boš lahko tudi ti igral proti njej in občutil njeno moč.' Reakcije po porazu so bile res različne, tudi polne frustracij."

Znameniti incident v Linaresu 1994
Njen vzornik je bil Garij Kasparov, ki je bil dolgo nesporna številka 1 svetovnega šaha. Zaradi podobnega sloga igre ga je občudovala, zato se je želela v dvoboju z njim še toliko bolj dokazati. Izjemno odmeven obračun je bil v Linaresu, ki je imel v svojih zlatih letih podobno veljavo, kot jo ima Wimbledon v tenisu. Tam sta se prvič srečala leta 1994, ko je štela komaj 17 let. V pričakovanju obračuna je dvoboj snemala posebna ekipa iz Madrida, ki je za hip ujela zametek enega najbolj odmevnih šahovskih sporov. Najmlajša sestra Polgar se jasno spominja vseh podrobnosti: "Igrala sem z belimi figurami, moja otvoritev je bila solidna. Kasparov me je počasi, a zanesljivo nadigraval. Pridobil si je veliko prednost, a oba sva počasi zašla v časovno stisko, oba sva imela na voljo manj kot pet minut. Zame je bila to posebna okoliščina, saj sem običajno igrala zelo hitro, a v tej partiji je bilo drugače. Bila sem v slabem položaju, a zaradi časovne stiske sem si rekla, da bom počakala še nekaj potez, potem pa se predala."

Kasparov tri leta ni želel govoriti z njo
V napeti končnici je Kasparov za delček sekunde izpustil figuro in jo nato postavil na drugo mesto. "Ko izpustiš figuro, je po pravilih ne moreš več postaviti drugam. Figuro je izpustil le za delček sekunde, tako hitro, da tega sploh nisi mogel videti. A ker sem odigrala na tisoče partij hitropoteznega šaha, sem imela občutek, da jo je v resnici izpustil. Če bi veljala prvotna poteza, bi izgubil figuro, morda pa celo obračun. Predstavniki organizatorjev in sodniki so bili ob mizi, a po pravilih bi morala sama protestirati, da je Kasparov izpustil figuro in da to ni v skladu s pravili. A stara sem bila 17 let, prvič sem bila del tega turnirja, bila sem v slabem položaju. Vsi so bili tiho. Če bi takrat obtožila svetovnega prvaka brez dokaza, bi bilo to slabo za moj ugled, ljudje pa bi govorili, da želim 'na tak način premagati svetovnega prvaka - kako te ni sram?!'. Naredil je novo potezo, predala sem dvoboj. Pozneje sem se pogovarjala s sodnikom in mu omenila, da bi rada videla posnetek. Šele počasni posnetek je pokazal, da sem imela prav. Le v eni sliki se je videlo, da je res spustil figuro. Bila sem mlada, vedela sem, da bi morala takoj reči ali pa biti tiho. Ker v resnici je to obema uničilo turnir, bila pa je dobra zgodba za medije," se zgodbe jasno spominja. Po turnirju sta se odkrito pogovorila, a njeno stališče je Kasparova užalilo in nato tri leta nista govorila med seboj.

Svoja otroka je vzgajala drugače
Danes je mama dveh otrok. Ker je bila v času njunih rojstev še sredi kariere, ni nikoli resno razmišljala, da bi tudi sama svoja otroka vzgajala doma in ju skušala vzgojiti v genija: "Živimo v drugih časih. Ko smo s sestrami začele igrati šah, smo živeli v skromnih razmerah. Moj oče je imel drugačno motivacijo, da bi nam omogočil drugačno življenje. Njegova ambicija je bila pobegniti iz revščine. Oba starša sta bila učitelja. Oče je res verjel v ta eksperiment, da je mogoče otroke vzgojiti v genije na nekem področju. To je bilo v resnici njuno delo in služba, saj sta oba pustila svoji redni službi in se popolnoma predala našim karieram. Sama živim v drugačnih ekonomskih razmerah, spremenilo pa se je tudi samo življenje. V moji mladosti skorajda nisi mogel potovati, danes je to popolnoma drugače. Ko sem rodila otroka, sem bila še vedno profesionalna šahistka, moj mož je veterinar. Nisva se želela odreči svojima karierama, hkrati pa sama tudi nisem učiteljica. Za tak način življenja moraš biti res skrajno predan, a ne le za eno leto, ampak desetletje in več. Nisem imela ne energije ne ambicije, da bi izbrala isto pot. Glede na okoliščine sva jim ponudila druge možnosti, da sama najdeta svojo pot do sreče."

Carlsen je lahko še dolgo številka 1
Konec lanskega leta je v New Yorku komentirala obračun za naslov prvaka med Magnusom Carlsenom in Sergejem Karjakinom. "Ta obračun je bil nekaj posebnega, ker je Carlsen modernemu šahu prinesel poseben odnos. Ko je Kasparov spremenil šah, se je to poznalo pri dinamiki. Bil je konkreten, razmišljal je globoko v podrobnosti. Jasno je bilo, da ima s seboj analizo, saj je določenemu položaju posvetil mesece. Ko je mnogo kasneje na sceno prišel Carlsen, je bilo vse precej drugače, saj ni bil fokusiran na konkretne ideje, ampak kako iz otvoritve preiti v srednjo igro, niti z belimi figurami ni veliko sanjaril. Bil je samozavesten, kar je dokazal v več različnih primerih. Če si na sredini dvobojev ni priigral prednosti, je imel dovolj potrpežljivosti in časa, da odločilno potezo naredi v končnici. V teh delih igre ima tako dober pregled, da pri otvoritvi ni tako ambiciozen, kot je bil Kasparov," je ocenila. Hkrati verjame, da lahko še dolgo ostane številka 1.

Vsak velikan je bil prvak svojega časa
Pred nekaj meseci se je upokojila in zdaj deluje kot ambasadorka šaha. V bogati karieri je premagala številne vrhunske igralce, a se ne more odločiti, kdo je v celotni zgodovini prikazal najboljšo igro: "Težko je primerjati igralce iz različnih obdobij. Vsi prvaki so morali biti najboljši v svojem obdobju in okoliščinah. Danes je šah vse bolj šport. Včasih smo imeli prvake, kot so bili Botvinik, Spaski in Talj, za katere je bilo jasno, da niso delali neizmerno veliko, a so bili še vedno svetovni prvaki. Še prej, na samem začetku, v času Aljehina, Capablance in Euwa, so ti prvaki ob šahu delali še marsikaj drugega. Danes si niti predstavljati ne moremo, da bi se najboljši šahisti ukvarjali še s čim drugim in bili hkrati svetovni prvaki. Šport je vse to popeljal na drugo raven. Seveda jim s tem nočem odvzeti spoštovanja, le čas je popolnoma drugačen. Seveda lahko tudi rečem, da je bil Kasparov velik prvak. Njegov slog je tudi najbolj podoben mojemu, saj sem odraščala ob njegovih igrah in zanj tudi stiskala pesti. Imam pa vse spoštovanje tudi do Karpova, ki je osvojil več turnirjev, imel je drugačen slog, rada imam tudi Ananda, Carlsen je tudi poseben … Nočem izbrati enega samega imena, ker bi s tem drugim kaj odvzela."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (kliknite na spodnjo sliko) v slovenščini in angleščini.

VIDEO
Judit Polgar za Številke: Ni mi žal otroštva
Slavko Jerič
Prijavi napako
Komentarji
burnoutslo
# 24.03.2017 ob 08:38
@vnk:

to je zato, da slovenka.si slučajno ne zgreši članka.
vnk
# 24.03.2017 ob 08:05
Ko jih je premagovala, so moški z glavo butali ob steno

A je res treba dobro vsebino iznakaziti s click-bait naslovom?
intelekt
# 24.03.2017 ob 09:17
Zakaj se šahovska tekmovanja in naslovi ločijo glede na spol? Zadnjič je bil poljski evropski poslanec kaznovan ker je izjavil da so ženske manj intelegentne. In tako je prav.

Ampak takšne izjave "bila je tako dobra, da je skoraj vedno igrala v moški konkurenci", implicitno trdijo isto (torej bi bilo prav da se kaznuje tudi avtorja tega članka). Pa tudi zveza, ki organizira ločena tekmovanja in določa ločene naslove, torej zavzema stališče, da so razlike med spoloma in bi bilo skupno tekmovanje nepošteno.
Šah je definitivno tak šport (ne se spotikat ali je šah šport ali ne, ker je to v tem komentarju/kontekstu nepomembno), kjer fizična predispozicija ni pomembna. Torej, če so fizične lastnonsti izvzete iz enačbe, in ob predpostavki, da z vidika inteligence in "možganskih" sposobnosti razlik med spoloma ni, potem je v šahu ločevati moške in ženske nesmiselno, nepotrebno in diskrimatorno.
Pastafarian
# 24.03.2017 ob 09:32
Moški zaradi večje mišične mase lahko hitreje premikajo figure po šahovnici ! Trololo :D
Kirenenko
# 24.03.2017 ob 07:59
Zelo zanimiv članek, nisem vedel toliko o tej odlični šahistki.
SamoR
# 24.03.2017 ob 08:07
Zakaj feministke ne protestirajo, da v šahu obstaja ženska konkurenca? Meni to nakazuje, da so ženske manj intelektualno sposobne.
peglezn
# 24.03.2017 ob 09:55
... bila je tako dobra, da je skoraj vedno igrala v moški konkurenci.

Stavek leta.
Bivši uporabnik
# 24.03.2017 ob 09:51
@su; 24.03.2017 ob 09:42
Najbolj hecni so tisti, ki sposobnost igranja šaha enačijo z inteligenco.


Osebno ne poznam nikogar, ki bi bil dober igralec šaha, a bi bil obenem neinteligenten. Pa poznam kar nekaj šahistov, saj mednje sodim tudi sam.

Glede na to menim, da je korelacija med dobrim igranjem šaha in nadpovprečno inteligenco precej visoka.
Pastafarian
# 24.03.2017 ob 11:06
Slab troll si ti kvazi feministka, čas je za nov profil, ker s temu si se že razkrinkala (če si sploh ženska).
su
# 24.03.2017 ob 09:42
Najbolj hecni so tisti, ki sposobnost igranja šaha enačijo
z inteligenco. Res inteligentno. Upam, da gre za same velemojstre,
ker sicer bi znala samopodoba zelo trpeti :)

Namig: šahovski ali kakršen koli genij, je lahko
na drugih, prav tako intelektualnih, področjih povsem povprečen ali
celo podpovprečen.
Bivši uporabnik
# 24.03.2017 ob 13:42
Ena sama slika v pretežni meri povzame moje osebno stališče o feminizmu.

link do slike
Bivši uporabnik
# 24.03.2017 ob 09:54
P.S. Ne trdim, da igranje šaha izboljšuje inteligenco – četudi tega tudi ne izključujem povsem. Iz izkušenj pa lahko potrdim, da nekdo, ki v osnovi ni inteligenten, težko dobro igra šah.
Bivši uporabnik
# 24.03.2017 ob 11:22
@Snežinkica; 24.03.2017 ob 11:01
Ahahaha, to je moralo biti pa zabavno gledati in tudi občutek je bil verjetno super. Nič bolj zadovoljujočega kot ponižati napihnjenega mačo šovinista, izkušnje iz prve roke.


Na podlagi uporabe besedne zveze "napihnjen mačo šovinist" gre z nad 80%-no verjetnostjo sklepati, da predstavljaš eno izmed t. i. 'feministk' na tem forumu, katerih vrste med komentatorji se v zadnjem obdobju opazno krepijo.

That being said, Kasparov je ob začetku Juditine kariere nanjo resnično gledal zelo zviška. Roko na srce, tak odnos je imel tudi do moških konkurentov. Imel se je za najboljšega, a je to tudi bil. Kar je malo manj znano, pa je, da se je kasneje v Juditini karieri Kasparov spoprijateljil z njo.

Verjetno pa kljub izkazani feministični drži ne veš nečesa, kar le redkokatera feministka ve. Namreč, da je Judit Polgar ženska, ki ji je v tekmovalnem smislu uspelo nekaj, kar ni uspelo nobeni drugi ženski dotlej ali odtlej.

Je sploh edina ženska, ki je v neposrednem dvoboju tekmovalne narave premagala aktualno številko 1 v absolutni (torej moški in ženski) konkurenci v katerikoli tekmovalni športni panogi.
Ta dosežek ji je uspel septembra 2002 (link na poteze).
To je njena edina zmaga proti Garryju ob 12 porazih in 4 remijih.
reorah
# 24.03.2017 ob 08:42
@SamoR
Zakaj bi - glede obstoja ženske konkurence v šahu - morale protestirati SAMO feministke in ne vsa šahovska srenja?!
Meni ta izjava nakazuje na seksizem.
SamoR
# 24.03.2017 ob 12:50
Ne bi rad, da preveč zaidemo s teme, a enak "problem" je pri nazivu Ane Roš - najboljša kuharica na svetu. Zakaj, hudiča, je še tam potrebno imeti posebno žensko konkurenco? Vsaj v kuhanju bi lahko spola "takmovala" v isti konkurenci.
el CARTEL
# 24.03.2017 ob 12:28
snežinkica še naprej dela škodo vsem ženskam sveta,
okrat vidim se je spravila na judit polgar

verjetno te kot šahovsko mojstirco (GM), precej veliko zvezdo in eno najboljših igralk v zgodovini lahko precej sramoti dejstvo,d a se feministke prilepijo na tvoj ime in ga uporabljajo za svoj femi-jihad.
help
# 24.03.2017 ob 09:37
Velika večina genijev je Judovske krvi. Kdo ve zakaj...

1. Judovska kri obstaja toliko kot krščanska kri.
2. Dosti genijev je bilo judovske vere, še zdaleč pa ne "velika večina".
el CARTEL
# 24.03.2017 ob 07:50
če koga zanima več o njenih uspehih ali življenju nasploh, je en delček tule, njen govor pred nekaj leti

el CARTEL
# 24.03.2017 ob 21:18
vidim da je 5 strani nabijanja o nekem patriahatu.

pa naj mi dežurna feministka prosim razloži:
- zakaj so ženske tako prekleto nekonkurenčne v šahu, d amorajo imeti "ženske" turnirje (če jih ne bi imele, se ne bi uvrščale v končnice velikih turnirjev in bi potem zopet to bil dokaz patriahata tudi v šahu)
- in ali se feministka strinja z ženskimi turnirji. a ni to nefer, ločevanje po spolu?

hvala vnaprej za odgovore.
resno me zanima, kaj je vzrok - po feministični ideologiji - za to, da ženske ne znajo igrati šaha (razen enega promila igralk)

me prav zanima, če bom dobil odgovor in ne le standarni minus - kot je to navada na vsa za feministke "boleča" vprašanja. najbolje jih je ignorirati, ker te lahko zabolijo feministični možgani
Pastafarian
# 24.03.2017 ob 11:50
da 3 leta ni govoril z njo, kar je seveda tipično moška drža.

Ne, ne, to je tipična ženska drža.

Sicer pa bi se kot feministka (z veliko začetnicom, LOL) lahko naučila vsaj sklanjatve pridevnikov, ki jih dodajaš besedam lastnega spola(no vsaj predstavljaš še za žensko, vendar ti ne verjamemo),. Za domačo nalogo, v naslednjem troll postu poskusi ponovno sestaviti besedno zvezo z besedami "tipičen", "moški" in "drža", še prej pa definiraj spol besede "drža".
stewie
# 24.03.2017 ob 11:33
Ta prave feministke ne ponižujejo moških na splošno in jih ne mečejo vseh v isti koš.
Ti pa počneš ravno to - vrednost ljudi ocenjuješ na podlagi spola, torej si šovinist najhujše vrste, le da v ženski preobleki. Si torej del problema, ne pa del rešitve.
Isto, kot nekateri tu gor domobrance slavijo, češ da so se uprli komunistom, kar je največ, kar šteje. Tako se ti kao upiraš šovinistom, le da greš sama v drugo skrajnost.
Canis.Lupus
# 24.03.2017 ob 11:09
Zakaj se šah sploh ločuje po spolu?
Tega res ne razumem.
el CARTEL
# 25.03.2017 ob 12:24
Snežinkica @ mala snežinkica je dobra, ko je potrebno lajnati parole o "moškem šovinizmu", ko je potrebno hejtati vse moške, ki se ne strinjajo z njenimi (ali njegovimi, če si troll) stališči ali ko je potrebno souporabnike zmerjati

ko pa ji daš konkretno vprašanje, ki rahlo načenja femi-ideologijo o enakovrnosti (šah je recimo igra, kjer bi moški in ženske morali biti enaki, pa niti približno niso, ampak so moški veliko boljši - ne zaradi zarote moških, ampak ker bolje igrajo to igro), pa seveda ne dobiš odgovora.

očitno feminizem ne opleta tako dobro z argumenti kot z žaljenjem in napadi.
a je kdo pričakoval karkoli drugega?
Bivši uporabnik
# 25.03.2017 ob 09:37
@artoum

Pri šahovskih problemih imam najraje mate v 2 potezah (mate-in-2) v težki kategoriji. Pa ker je nov dan, naj dam nov problem. :) Verjetno eden najlepših mate-in-2 mi je tale:

(beli zmaga v 2 potezah)

Kolikor se spomnim, sem za rešitev potreboval malo neskončnost podpiranja glave in mrščenja obrvi.
el CARTEL
# 24.03.2017 ob 22:02
Snežinkica @ naj bo izguba časa, še vedno me zanima - s stališča feministične ideologije, zakaj je tako malo žensk v šahovskem vrhu.
jaz sem se trudil in trudil in nisem našel nekega pametnega argumenta.

ne bit takoj užaljen/a. sem sicer vedel,d a bo pretežko breme to zate (imeti logičen odgovor)

me pa vseeno zanima.
ne bom nič komentiral, ne bom niti odgovarjal. če te to skrbi.
bi pa prosil za odgovor.
a bo šlo, ali pa je prežeko in se taka razmišljanja preveč vtikajo v tvojo dogmo,d a si jih ne upaš postaviti?
valco
# 24.03.2017 ob 14:31
@Snežinkica
i]Prave feministke so tiste, ki zagovarjajo feministična stališča in katerih glavni cilj je zrušitev patriarhata.

dokler obstajajo take 'feministke' kot si ti, se 'patriarhom' ni treba bati. Si največja možna anti reklama za 'feminizem'. Si samo skrajno nestrpna prozorna ženska šovinistka, ki se poskuša kamuflirat kot feministka.
unstable
# 24.03.2017 ob 14:09
torej, imamo žensko košarko, atletiko, plavanje, ker ženske ne morejo konkurirat moškim zaradi manjše mišične mase.
Čeprav v šahu ne potrebuješ mišične mase, pa spet ne gre zato ker... ker.... khmm.... "ker moški zatirajo ženske" je feministična razlaga tega pojava.

Zdaj samo še čakam ostre pozive, da se morata plača najboljšega šahista in šahistke izenačit, ker če ne jo to dokaz, da živimo v moški šovinistični družbi. Klinac gleda sposobnost, če si ženska, ti mora pripadat več kot si dejansko zaslužiš.
trolicnez
# 24.03.2017 ob 12:34
Nekdo pred mano je lepo razlozil, zakaj se igrajo turnirji loceno glede na spol. Glede na kakovostno lestvico je moc razbrati, da zenske sploh ne bi imele moznosti nastopati na turnirjih. Valda se potem raje malo ponizajo in se grejo zenske turnirje, kot pa da sploh ne bi mogle sodelovati nikjer.
Spown
# 24.03.2017 ob 12:16
Sestre Polgar in njihova družina so fenomen.

Glede ločevanja na spol, pa mislim, da je levičarska ideologija popolnoma zgrešila svoj kompas.
Boriti se za enakost je popolna neumnost.

Dejstvo je, da smo si moški in ženske različni, drugačni! In popolna neumnost je enačiti nekaj, kar nikoli ni bilo in nikoli ne bo enako.

Seveda pa ta drugačnost ne pomeni, da je nek spol boljši ali slabši, večvreden ali manjvreden.

Boriti se je potrebno za enakopravnost v različnosti! Pred tem pa je seveda potrebno najprej sprejeti različnost in jo kot tako upoštevati in se je radostiti.

V različnosti in drugačnosti smo si lahko enakopravni. Ignorirati to različnost in delati umetno enakost pa je neumnost.
Bivši uporabnik
# 24.03.2017 ob 11:51
@Canis.Lupus; 24.03.2017 ob 11:09
Zakaj se šah sploh ločuje po spolu? Tega res ne razumem.


Vpričo feministk na tem forumu ne bom debatiral o razlogih, ki so lahko bolj ali manj subjektivne narave.

Lahko pa podam en povsem objektiven razlog. Najboljše aktivne ženske na absolutni lestvici so:
- 110. Yifan Hou
- 218. Wenjun Ju
- 355. Anna Muzychuk
- 417. Koneru Humpy
- 429. Alexandra Kosteniuk
- 464. Marija Muzychuk
itd.

Ugotovimo lahko, da v absolutni kategoriji ženske enostavno niso konkurenčne, saj po kakovosti ne bi prišle na noben resen turnir. Zato je potrebno za ženske imeti ločene turnirje.
dopisnik
# 24.03.2017 ob 09:38
Genij se ne rodi, ampak naredi

Kaj takega lahko izjavi le popolen ''genij''. :)
Bivši uporabnik
# 25.03.2017 ob 09:26
@artoum; 25.03.2017 ob 00:06
what ? wtf?
kaže, da je admin nekaj brisal zaradi ene feministke ......... uporabnika @Unssen , da še enkrat prilima problem.
(gre za kritje lovca s kraljem........)


Ja, verjetno se mi je zarekla kakšna neustrezna beseda; tukaj je potrebno skrbno pretehtati vsako besedno zvezo, da ne užališ kakšne manjšine ali občutljive skupine.

Diagrama zdajle ne najdem, se pa spomnim postavitve: črni kralj na a8, črna kmeta na b7 in g4, beli kralj na h2, beli konj na c8, beli kmet na a7, beli lovec na h1. Lahko si daš na šahovsko polje in imaš nazaj postavitev problema.
stewie
# 24.03.2017 ob 19:36
Prave feministke so tiste, ki zagovarjajo feministična stališča in katerih glavni cilj je zrušitev patriarhata. Prijaznost do moških ni prioriteta, ženske niso dosegle današnjo raven pravic zaradi prijaznosti do moških, prej nasprotno, liberalna 3 valovska struja feminizma, ki je stavila na vključevanje, prijaznost in vdinjanje moškim, danes, po 25 letih, nima veliko za pokazati, ženske so formalno res enakopravne, dejansko pa niso bile še nikoli tako objektivizirane, seksualizirane in degradirane kot prav danes.

A ti boš pa kaj dosegla s svojimi posti, polnimi pljuvanja po tipih? Izboljšanje pravic za ženske morda? Malo morgen. Si kot ena skupina pijandur, ki za šankom po par litrih šimfa celotno državo in sistem in se buni, da je treba nekaj storit, potem pa se seveda, ko se streznijo nič ne spomnijo. Tudi ti zgolj pljuvaš in šimfaš, ter izključuješ vse, ki se ne strinjajo s teboj. In s takimi dejanji ne boš dosegla čisto nič. Sicer pa verjetno niti nočeš. Ti povsem ustreza ta status quo, ker razen sovraštva ne premoreš ničesar konkretnega, kaj šele konstruktivnega. Poleg tega si s posti na račun pravic istospolnim tudi dokazala, da ne priznavaš izboljšanja položaja glede pravic drugim skupinam. Tu ti pa neka tradicija in "naravnost" kar naenkrat ustrezata. Tako da s tem, kako se kot feministka boriš za pravice žensk, farbaj koga drugega.
vnk
# 24.03.2017 ob 16:37
to je zato, da slovenka.si slučajno ne zgreši članka.

Snežinka po novem, saj veš, RTV patriarhat jo zatira pa mora vedno nov račun odpret.
Bivši uporabnik
# 24.03.2017 ob 16:08
@Manos de Piedra; 24.03.2017 ob 16:03
Kaj pa če pri tvoji uganki samo premakneš belega tekača za eno polje? Ne vidim, kaj točno lahko črni naredi v tem primeru. Pač prisiljen je premaknit kmeta, ki ga poje kralj in potem je to to, ker drugega kmeta ne more umaknit.
Je pa res da nisem šaha igral že od osnovne šole in sem verjetno kaj spregledal


Pri zaporedju potez, ki si jih opisal, bi po tem, ko bi beli vzel kmeta na g3, bil na vrsti črni, ki pa ne bi imel na voljo nobene poteze (kralj je "zaklenjen", kmet na b7 pa imobiliziran zaradi tekača).

V takšnem primeru (torej ko ni na voljo nobene poteze) je remi, torej to ni rešitev, saj je cilj problema zmaga belega. ;)
Ples
# 24.03.2017 ob 13:39
Zanimivo branje - mislim na članek, ne na komentarje ...
Manos de Piedra
# 24.03.2017 ob 13:14
Snežinkica:
"Zakaj že? Tudi tista industrija služi zgolj moškim interesom."

Đabe da pišeš tukaj komentarje in podpiraš žensko dominacijo na internetu, če bi se lahko tako obnašala v živo in našla mnogo moških, ki bi ti bili pripravljeni plačat, da jih ponižuješ. Bojim se edino, da bi kmalu izgubila vse stranke, ker bi jim začela najedat z nekim političnim filozofiranjem, medtem ko bi ti častili noge.
hernandez
# 24.03.2017 ob 12:39
to samo dokazuje, kak patriahat nam vlada ane.
če ženska ne premaga moškega v šahu, je za to kriv moški šovinizem (za feministke).


Stvari so vendar jasne:
- če ženska premaga moškega v šahu, je to dokaz, da so najmanj enako sposobne, če ne celo bolj.
- če ženska izgubi v šahu, je to dokaz da nam vlada partriarhat
el CARTEL
# 24.03.2017 ob 12:30
seveda, če bi bil feministka, bi zato,d a v top 100 trenutno ni nobene ženske,
verjetno obtožil preklete moške (ki so seveda krivi, prav vsak od njih, da jih je po FIDE lestvici 112 boljših v šahu od žensk)

to samo dokazuje, kak patriahat nam vlada ane.
če ženska ne premaga moškega v šahu, je za to kriv moški šovinizem (za feministke).
Kikkoman
# 24.03.2017 ob 11:34
"Ko jih je premagovala, so moški z glavo butali ob steno" Seksističen click-bait naslov.
GORILA
# 24.03.2017 ob 11:10
@Unssen
Osebno ne poznam nikogar, ki bi bil dober igralec šaha, a bi bil obenem neinteligenten. Pa poznam kar nekaj šahistov, saj mednje sodim tudi sam.

Jaz pa poznam marsikaterega inteligentnega, ki še taroka ne zna, kaj šele šah!
Je pa logično, da so najboljši šahisti inteligentni...tako kot je logično, sa so najboljši metalci krogle tisti s težo čez 100 kil!
Bivši uporabnik
# 26.03.2017 ob 15:23
Evo, rešitev... b3-d5!!

Da, kraljica na nebranjeno polje, ki ga napada kar 5 črnih figur. A vseeno, karkoli črni zatem naredi, s katerokoli izmed 5 figur vzame kraljico, vseeno beli v naslednji potezi zmaga.

Eden najbolj izjemnih mate-in-2 šahovskih problemov za moje pojme... ;)
artoum
# 26.03.2017 ob 06:33
*ne nenen e
artoum
# 26.03.2017 ob 06:31
majke mi
beli kraljica b3-c3
artoum
# 26.03.2017 ob 05:24
*ne ni p..., kralj lahko gre nazaj na c5
artoum
# 26.03.2017 ob 05:19
beli c3xd4
črni c5xd4
beli f6xf4
Heh
# 25.03.2017 ob 17:57
kaj bi bil pa odgovor na 1. a3-c2 ?

na 1. ... b4-c2
2. f6-c6 mat

na 1. ... c6xb5
2. c3-d4 mat

_________________
aha, tale bo. :-)
1. b5-b6
Heh
# 25.03.2017 ob 17:12
@Unssen - a je 1. a3-c2 ?
stewie
# 25.03.2017 ob 14:56
Se pravi da si vedno vse kontrolke pisala brez napake in noben učitelj ni imel nikdar nobenih pripomb? Morda res, to pojasni, da nisi vajena, da te kdo popravlja in vsak očitek jemlješ kot napad nase.

In tiste moške, ki so protestirali, si kar na slepo obtožila, da ne protestirajo zaradi žensk, ampak sebe. Celo trdila si, da če moški sam ne dokaže, da NI šovinist, velja domneva, da je. Se pravi, da moške, ki počnejo nekaj ženskam v prid, vseeno sama označiš kot šoviniste, pa naj sami dokažejo, da ni res. Čeprav se obnašajo drugače. Potem pa trdiš, da sklepaš na podlagi opazovanja in obnašanja drugih. Morda res, le da je v tem primeru tvoje opazovanje precej zamegljeno in polno predsodkov.
In da bi pod tisto novico (link, da ne boš trdila, kako si izmišljujem: http://www.rtvslo.si/svet/predlog-o-popolni-prepovedi-splava-na-poljskem-zavrnjen/404427 rekla kaj zoper vlado in njeno predsednico - to pa ne! Glavno, da lahko kritiziraš moške, ker vse drugo je izven tvojega dometa!
el CARTEL
# 25.03.2017 ob 13:49
A ko ti je kak učitelj popravljal kontrolko in ti naštel vse napake, ki si jih v njej napisala, si to verjetno tudi vzela kot užaljenost z njegove strani

če je bil učitelj,
potem ga je obtožila za "moškega šovinista",
za svoje napake in neznanje pa obtožila širšo družbo, ki le dokazuje to,d a so ženske žrtve.

:D
Kazalo