Pred desetimi leti je eksplozija v Oklahoma Cityju ubila 168 ljudi. Foto: EPA
Pred desetimi leti je eksplozija v Oklahoma Cityju ubila 168 ljudi. Foto: EPA
Oklahoma City - 19. april 1995
Silovita eksplozija je popolnoma uničila stavbo. Foto: Reuters

Sprva so odgovornost za napad pripisali islamskim skrajnežem, pozneje pa se je izkazalo, da je bil delo domačega terorista Timothyja McVeigha, ki je pred zvezno stavbo namestil tovornjak z 2,5 tone razstreliva.

McVeigha so usmrtili junija 2001 po enem najdražjih sodnih procesov v zgodovini, saj je stal več kot 82 milijonov dolarjev. Po njegovih besedah je bil napad maščevanje za nekatere spodrsljaje FBI-ja in zveznih oblasti. Agenti FBI-ja naj bi bili odgovorni za pokol družine Randyja Weaverja v Ruby Ridgeu leta 1992 in za požar na posestvu sekte davidovcev v Teksasu, v katerem je umrlo 74 ljudi.

Teorija zarote
McVeighov domnevni pomočnik Terry Nichols prestaja dosmrtno zaporno kazen, vendar nekateri menijo, da dvojica ni delovala sama. Vse do danes niso potihnile govorice, da je šlo za širšo zaroto, v katero so bile vpletene tudi zvezne oblasti.

V sedmem in devetem nadstropju sta bili pisarni Urada za droge ter Urada za alkohol, tobak in strelno orožje, po pisanju časnika New York Daily News pa so iskanje preživelih ustavili, dokler niso zvezni agenti iz ruševin znosili več deset škatel dokumentov.