V terorističnih napadih 11. septembra je umrlo 2.996 ljudi. Foto: Reuters
V terorističnih napadih 11. septembra je umrlo 2.996 ljudi. Foto: Reuters
Svojci žrtev objokujejo pred spomenikom, postavljenem na pogorišču padlih dvojčkov. Foto: Reuters

od koder je prihajala večina napadalcev.
15 od 19 napadalcev, ki so napadli Svetovni trgovinski center (WTC) in Pentagon (tretje letalo je padlo na nenaseljeno območje v Pensilvaniji), je imelo savdsko državljanstvo, v pritožbi pa je navedeno še, da da so bili teroristi mreže Al Kaida v večji meri financirani s strani Savdske Arabije.
Svojci so Savdsko Arabijo sicer poskušali tožiti že leta 2002, a je tožbo zvezno sodišče takrat zavrnlo, češ da ima kraljevina imuniteto in je kot taka zavarovana pred tožbami. V četrtek je prizivni odbor, sestavljen iz treh sodnikov, razsodbo razveljavil in dejal, da je "v interesu pravice", da se tožbe omogočijo.

"Navdušen sem ... 12 let se že bojujemo, da bi razkrinkali ljudi, ki so financirali te podleže," je za ABCNews dejal William Doyle, oče 25-letnega Josepha Doyla, ki je bil ubit v severnem stolpu WTC-ja. "Za družine žrtev 11. septembra je božič prišel zgodaj. Dobili bomo svoj dan na sodišču."
Vedeli za teroristične dejavnosti
Družine žrtev napadov in zavarovalnice, ki so izgubile na milijarde dolarjev pri zavarovalninah prizadetih podjetij, navajajo, da je Savdska Arabija zavestno financirala Al Kaido, pri tem pa prav dobro vedela, da bo denar porabljen za terorizem.
Tožba, ki jo je pred desetletjem vložila družba iz Philadelphie Cozen O'Connor, savdsko vlado in člane kraljeve družine obtožuje, da so bili člani odborov, ki so z denarjem zalagali Al Kaidine operacije.

"Financiranje naših prijateljev Savdskih Arabcev"
Na hinavščino Zahoda (predvsem ZDA), ki s Savdsko Arabijo preračunljivo ohranja dobre odnose, pa čeprav so njeni sumljivi posli z Al Kaido najslabše varovana javna skrivnost, je v svojem komentarju nedavno opozoril tudi bližnjevzhodni dopisnik Independenta Patrick Cockburn. V članku z naslovom "Množični pokol na Bližnjem vzhodu, ki ga financirajo naši prijatelji Savdski Arabci" je zapisal, da "vsi vedo, od kod dobiva Al Kaida svoj denar, a dokler je nasilje sektaško, Zahod ne bo storil ničesar".

In še: "Donatorji v Savdski Arabiji imajo sloves igranja ključne vloge pri ustvarjanju in ohranjanju sunitskih džihadističnih skupin zadnjih 30 let. A kljub vsej domnevni odločnosti ZDA in njenih zaveznic, ki so po 11. septembru napovedale "vojno proti terorju", so pokazale neverjetno zadržanost, ko pride do pritiska na Savdsko Arabijo in zalivske monarhije, da zaprejo finančno pipico, ki ohranja džihadiste pri življenju."