Bodo vpletene države dokazovale svojo nedolžnost ali bodo raje skušale zagovarjati razloge za sodelovanje s Cio? Foto: EPA
Bodo vpletene države dokazovale svojo nedolžnost ali bodo raje skušale zagovarjati razloge za sodelovanje s Cio? Foto: EPA
Cia naj bi med evropskimi državami prevažala domnevne teroriste. Foto: EPA

To je zapisano v poročilu Svetu Evrope, ki je plod sedemmesečnih preiskav. Med državami naj bi bile Španija, Turčija, Velika Britanija, Nemčija in Ciper. Skrivne zapore pa naj bi imela Cia v Romuniji in na Poljskem. Obe državi sta v preteklosti ostro zanikali podobne ugotovitve. Poleg omenjenih držav so v poročilu omenjeni tudi Irska, Portugalska, Grčija, Italija, Švedska, BiH in Makedonija.

Poročilo preiskave, ki jo je vodil švicarski poslanec Dick Marty, naj bi vsebovalo hude obtožbe Cie, vendar pa so težave pri posredovanju dokazov zanje. Marty je zanikal, da naj bi se pri vodenju preiskave postavil v vlogo sodnika in porote, in pojasnil, da trdnih dokazov za svoje ugotovitve nima.

V 65 strani dolgem poročilu, ki je bilo predstavljeno v Parizu, je zapisano, da je, čeprav resnica še ni odkrita, jasno, da so oblasti v več evropskih državah dejavno sodelovale s Cio pri njenih nezakonitih dejavnostih.

O poročilu bo konec meseca v Strasbourgu razpravljala Parlamentarna skupščina Sveta Evrope, ki naj bi se sešla na plenarna seji, napovedani za 27.
junij.

Na poročilo se je že odzval britanski premier Tony Blair, ki je dejal, da poročilo ne prinaša nič novega. "Povedali smo, kar smo imeli v zvezi s tem povedati, in nimamo ničesar dodati," je dodal.

Romunija in Poljska sta medtem zanikali, da so letala s terorističnimi osumljenci pristajala na njunem ozemlju. Tudi Španija je ostro zavrnile namige o sodelovanju, posrednem in neposrednem, pri prevažanju osumljencev.

O domnevnih Ciinih zlorabah so prvi proti koncu lanskega leta poročali časniki in človekoljubne organizacije, ki so tako zanetili zaskrbljenost med Evropejci. Zdaj pa prihaja vse več pričanj o tem, da naj bi si številne vlade evropskih držav namerno zatiskale oči pred nezakonitimi posegi ameriške obveščevalne službe. To, da so evropske vlade poznale delovanje Cie, trdi tudi Washington.

Vzporedno s preiskavo Sveta Evrope poteka tudi preiskava Evropskega parlamenta, ki naj bi ugotovil, da je po 11. septembru 2001 na evropskih tleh pristalo več kot 1.000 Ciinih letal.