Foto:
Foto:
Srbski predsednik Boris Tadić ob oddaji svojega glasu na lokalnih volitvah.
Srbski volivci odločajo o lokalnih oblasteh.

Po prvih izidih naj bi osvojil 33,1 odstotkov preštetih glasov, Aleksander Vučić 29,2, Zoran Drakulić 14,7, Nebojša Čović 6,1, Jasmina Mitrović-Marić 5,5 in Branka Bošnjak 3,7 odstotka glasov. Glede na te izide se bosta v drugem krogu pomerila kandidata demokratske stranke Bogdanović in radikalne stanke Vučić.

Kot poroča spletna stran B92, je do 19. ure v Beogradu glasovalo 30,4 odstotka volivcev.

Ena glavnih značilnosti tokratnih lokalnih volitev naj bi bila večja udeležba v mestih kot na podeželju. Glede na realne ocene naj bi bila tokratna volilna udeležba približno 35-odstotna.

Na lokalnih volitvah v Srbiji je v Beogradu do 17. ure glasovalo nekaj manj kot 24 odstotkov volivcev.

V Nišu je po poročanju Centra za svobodne volitve in demokracijo (CeSID) do 14. ure glasovalo 15,66 odstotka volivcev, kar je štiri odstotke manj kot na predsedniških volitvah.

V prvem krogu lokalnih volitev bodo Srbi izbirali svetnike v občinske in mestne svete, predsednike občin ter župane Beograda, Novega Sada, Niša in Kragujevca.

Največji tekmici na volitvah bosta tako kot na junijskih predsedniških volitvah Demokratska stranka (DS), ki jo vodi predsednik Srbije Boris Tadić, in Srbska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešlja. Najbolj zanimiv naj bi bil boj za župansko mesto v Beogradu, ki velja za tretjo najpomembnejšo funkcijo v Srbiji.

Svetnike bodo v občinske svete volili po proporcionalnem sistemu, predsednike občin in župane pa prvič neposredno, in sicer po večinskem sistemu. V Beogradu pa so sedanje oblasti nedavno s spremembami pravil za volitve predsednikov vseh 17 občin, kolikor jih ima srbska prestolnica, ukinile neposredno glasovanje zanje, tako da bodo izvoljeni posredno.

Prisotni tudi tuji opazovalci
Evropski parlament v Strasbourgu je v četrtek ocenil incidente nad pripadniki madžarske manjšine v pokrajini kot ponavljajoče se kršenje človekovih pravic, zato bodo volitve v Vojvodini še posebej zanimive za opazovalce EU-ja in Sveta Evrope.