Policija je proti protestnikom uporabila tudi solzivec in zvočne granate. Foto: EPA
Policija je proti protestnikom uporabila tudi solzivec in zvočne granate. Foto: EPA

Sobotni protest etničnih Albancev je bil namreč odgovor na petkov protest etničnih Makedoncev proti imenovanju Talata Džaferija, nekdanjega poveljnika albanske uporniške skupine One za obrambnega ministra. Ona oziroma Osvobodilna narodna vojska je leta 2001 namreč vodila oborožen upor proti makedonskim oblastem, Džaferi pa se je tako boril proti makedonski vojski.

Protest je bil sicer napovedan kot miren, a je prerasel v spopad s policijo. Protestniki so se odpravili proti vladi, kjer so začeli metati kamenje na policiste in poslopje vlade. Večji incidenti so nastali, ko se je del zbranih odpravil proti centru mesta, pri čemer so metali kamenje na okoliške stavbe.

Protestniki so pri tem tudi strgali in zažgali makedonsko zastavo. Uničenih je več avtomobilov, avtobusnih postaj in izložb. Policija je s solzivcem in zvočnimi granatami razgnala večjo skupino protestnikov. Poškodovanih je bilo 18 ljudi.

"Incidentov iz vojne se ne da pozabiti"
"V Makedoniji prevladuje mišljenje, da je za obrambnega ministra prezgodaj postaviti takšnega človeka, ki je bil pred le desetimi leti na strani tistih, ki so po nasilni poti poskušali porušiti ustavni red Republike Makedonije. Poleg tega je bil poveljnik, na območju njegovega poveljevanja pa je bilo nekaj težkih incidentov, v katerih so bili ranjeni vojaki pozneje zažgani. To se v Makedoniji ne more tako hitro pozabiti," je za MMC dejal Vladimir Pivovarov, vodja vojaške obveščevalne službe v Skopju med letoma 2002 in 2005.

Pri tem Pivovarov opozarja, da je v Makedoniji še vedno odprto vprašanje umrlih in pogrešanih v vojni, njihovi svojci pa od novega ministra ne bodo dobili odgovorov, kje so, pravi. "Poleg tega imamo v Makedoniji mnogo praznikov, ob katerih se mora minister pokloniti žrtvam tiste vojne. V tej situaciji ne vemo, kako bo to potekalo. Do zdaj se je Džaferi poklonil le žrtvam na albanski strani. Makedonskim žrtvam se ni nikoli poklonil, da bi ljudje videli, da gre za resnično spravo med tistimi, ki so se bojevali leta 2001," je dejal Pivovarov.

"Džaferi predlog albanske koalicijske stranke"
Pivovarov kot razlog za imenovanje navaja koalicijsko sestavo, v kateri sta dve največji stranki VMRO-DPMNE in albanska DUI, ki je po njegovem mnenju tista, ki je Džaferija predlagala za ministra. "V takšni situaciji z napetimi medetničnimi odnosi bi morali pred vsako potezo preračunati, ali gre za dober ali slab korak," je opozoril Pivovarov. Da je bil korak slab, pa kažejo aktualni dogodki, je poudaril Pivovarov, ki sicer zagovarja dialog med političnimi voditelji iz vrst obeh narodnosti.

Ona teroristična organizacija tudi za ZDA in EU
Pivovarov je dejal, da je bila Ona tako od Makedonije kot Združenih držav Amerike in EU-ja leta 2001 označena za teroristično organizacijo, a se je pozneje večkrat preimenovala.

Za zdaj kaže, da bo Džaferi ostal minister, je dejal Pivovarov, ki sicer meni, da protesti in protiprotesti Makedoniji ne bodo pomagali na njeni poti k Evropski uniji. "Brez miru in stabilnosti nas ne bo nihče sprejel. Evropa ne bo uvažala tujih težav," je izpostavil Pivovarov.

Tudi petkov protest nasilen
Petkov protest etničnih Makedoncev proti imenovanju Džaferija, ki je bil tudi nasilen, je trajal pozno v noč. Z notranjega ministrstva so sporočili, da so ga prek spletnih družbenih omrežij organizirale navijaške skupine, podprli pa so ga tudi predstavniki združenj borcev v spopadih leta 2001. V tem protestu je bilo ranjenih 16 ljudi, od tega 11 policistov.

Policija, ki je v petek opazila tudi več incidentov med etničnimi Albanci in Makedonci na mestnih avtobusih, poziva ljudi k pomiritvi strasti.

Stranka Dostojanstvo, katere člani so udeleženci v vojaškem spopadu leta 2001, je začela zbirati podpise za izvedbo referenduma o imenovanju Džaferija, poroča Al Jazeera Balkans. Zbrati mora 100 podpisov, da lahko iniciativo prenesejo parlamentu, če bo ta referendum odobril, pa bo treba zbrati 150.000 podpisov za njegov razpis.

Spodnji videoposnetek je objavila makedonska spletna televizija A1.