Makedonski mediji so že razkrili identitete ubitih. Foto: Screenshot Večer
Makedonski mediji so že razkrili identitete ubitih. Foto: Screenshot Večer
Policija je območje zaprla. Foto: Youtube
Po umorih v Makedoniji napeto stanje

Trupla fantov, starih okoli 20 let, in vaščana so našli ribiči pri umetnem jezeru Železničko blizu skopske obvoznice. Policija meni, da so umorjeni v četrtek popoldne verjetno šli na ribolov. Po nepotrjenih informacijah iz policijskih virov naj bi storilci najprej pokončali mladeniče, nato pa še moškega, ki je bil najverjetneje po naključju priča zločinu.

Makedonski mediji poročajo, da so bili fantje "postavljeni v vrsto, preden so streljali na njih", štiri trupla pa so našli drugega ob drugem, kar nakazuje, da je šlo za likvidacijo. Brat najstarejšega izmed ubitih je za makedonsko televizijo Kanal 5 (v videu spodaj, op. a.) dejal, da so jim neuradno povedali, da so mladeniči svoje morilce poznali, njegovega brata pa da so ubili, ker je bil priča pokola.

Domačini pravijo, da so okoli 20. ure slišali strele in da se "ne počutijo varne". Po njihovih besedah naj bi bil eden izmed ubitih prebivalec bližnje vasi, miren družinski človek, ki je pogosto hodil na jezero lovit ribe.
Novinarjem vstop prepovedan
Nekateri izmed zbranih so prepričani, da so makedonske mladeniče ubili Albanci, kar bi "lahko pripeljalo do novih etničnih pretresov", poroča BIRN. Danes zjutraj je pot k naselju Radišani, od koder prihajajo fantje, zaprlo lokalno prebivalstvo, ki policijo poziva, naj čim prej odkrije storilca. Policija je območje zaprla za vsa vozila in tudi za novinarske ekipe, prebivalci pa novinarjem grozijo, da jim bodo polomili kamere, če pridejo v vas.

Policija nobenih informacij ni želela potrditi, kraj zločina pa ostaja pod okrepljeno policijsko zaščito, medtem ko forenziki še vedno zbirajo dokaze. Obdukcija trupel še ni končana, policija pa je sporočila, da bo do večera sporočila vse podrobnosti tragedije, ki je razburila makedonsko javnost.

Medtem pa je makedonski časopis Večer na svoji spletni strani objavil fotografije, ki so se pojavile na Facebooku, na katerih naj bi bili štirje umorjeni fantje. Eden izmed njih naj bi bil maturant. Večer piše, da gre za Filipa Slavkovskega, Aleksandra Nakevskega ter "Kireta" in "Ceka".
V zadnjem času v Makedoniji, kjer albanska manjšina predstavlja že četrtino prebivalstva, sicer močno naraščajo medetnične napetosti. Marca je bilo tako v izgredih ranjenih 14 ljudi. Leta 2001 so bili Makedonci že priča medetničnemu nasilju, ki je preraslo v oborožene spopade med albanskimi uporniki in vladnimi silami. Nasilje se je končalo s podpisom ohridskega sporazuma, ki je albanski manjšini podelil več pravic.

Po umorih v Makedoniji napeto stanje