Tatvine so izvajale mlade ženske, ki so bile v to prisiljene, je razkrila nemška policija. Foto: EPA
Tatvine so izvajale mlade ženske, ki so bile v to prisiljene, je razkrila nemška policija. Foto: EPA

Po navedbah policije je združba delovala kot hobotnica s številnimi lovkami po Evropi, njeni člani pa so družinsko povezani, poroča BBC. Nemški policisti so preiskavo začeli januarja lani, ko so v Lehelu v Münchnu pri vlomu zalotili tri ženske. Presenetila sta jih predvsem njihova hitrost in veščost. Trdile so, da so najstnice, a preiskava je razkrila, da so ponaredile svoje dokumente in da so povezane z združbo, ki izvira s Hrvaškega.

Policija je potem v veliki operaciji aretirala še 20 mladih žensk v Münchnu, ki naj bi delovale kot "čebele delavke", za zapahe pa so policisti spravili še dva "srednja menedžerja" na zahodu Nemčije in dva domnevna voditelja združbe na Hrvaškem. Policija ju je aretirala v razkošnih vilah v Zagrebu, kjer so našli dragocen nakit in druge dragocenosti ter več sto tisoč evrov gotovine. Še dva voditelja naj bi bila po poročanju BBC-ja na begu. V povezavi s kriminalno združbo so več ljudi aretirali tudi v Španiji.

Kot je dejal Reinhold Bergmann, policijski komisar za organizirane tatvine na münchenski policiji, je združba tatvine izvajala s pomočjo mladih žensk, ker so diskretne in ker je manj verjetno, da bodo končale za zapahi. Celotna združba naj bi imela po podatkih policije 500 članov, ki so med seboj družinsko povezani, mlade tatice pa naj bi si različne veje družine med seboj tudi posojale. "Nimajo izbire, morajo sodelovati," je dejal Bergmann.

Kakšna je denarna škoda tatvin, je težko oceniti, BBC poroča o več milijonih evrov.