Fidel se je oblasti odpovedal 31. julija 2006, po operaciji (ni znano zaradi česa). Odločitev je postala trajna čez dve leti, ko je svojega brata Raula uradno imenoval za kubanskega vodjo, sam pa ostal močen simbol. Foto: Reuters
Fidel se je oblasti odpovedal 31. julija 2006, po operaciji (ni znano zaradi česa). Odločitev je postala trajna čez dve leti, ko je svojega brata Raula uradno imenoval za kubanskega vodjo, sam pa ostal močen simbol. Foto: Reuters

Castro je bil na čelu Kube med letoma 1959 in 2006, potem pa je 31. julija 2006 oblast predal svojemu mlajšemu bratu Raúlu, dve leti pozneje, 24. februarja 2008, pa je odločitev postala tudi dokončna. V zgodovino se je zapisal kot človek, ki se je s svojim komunističnim režimom pred nosom ZDA uprl desetim ameriškim predsednikom. Preživel naj bi več kot 600 poskusov atentatov.

Cigara velikanka
V čast njegovemu praznovanju mu je delavec v tovarni tobaka José Castelar posvetil svoje delo: 90-metrsko cigaro, ki mu jo je kar deset dni po 12 ur na dan pomagalo izdelovati več pomočnikov, poroča BBC.

Revolucionarno skupino oblikoval v Mehiki
Fidel Castro se je rodil 13. avgusta 1926 v mestu Birán na vzhodu Kube kot nezakonski otrok španskega priseljenca, ki je postal uspešen kmetovalec, in njegove služkinje. Kot otrok je živel v hudi revščini, v kateri je sicer živela večina Kubancev, v revolucionarja pa ga je spremenil državni udar generala Fulgencia Batiste leta 1952.

Leto dni pozneje je z nekaj somišljeniki napadel vojašnico v Santiagu de Cuba, a je vojska slabo načrtovano zaroto preprečila. Obsodili so ga na 15 let zapora, a so ga po dveh letih ob amnestiji izpustili. Z bratom Raúlom je odpotoval v Mehiko in oblikoval uporniško skupino za revolucijo na Kubi.

Na Kubo se je vrnil leta 1956 na krovu ladje Granma skupaj s še 81 revolucionarji. Po prvotnih hudih izgubah je skupina le napredovala in do leta 1958 prešla v ofenzivo. Batista je Kubo zapustil na silvestrovo, Castro pa je že v jutranjih urah 1. januarja 1959 razglasil zmagoslavje revolucije.

Kubi je vladal s trdo roko
Zaradi zemljiške reforme se je njegov režim znašel na nasprotnem bregu z ZDA, ki so proti Kubi uvedle trgovinski embargo in podprle spodletelo invazijo oboroženih Kubancev na Prašičji zaliv leta 1961.

Castro se je povezal s Sovjetsko zvezo. Namestitev sovjetskih raket na Kubi leta 1962 je svet privedla na rob jedrske vojne. Po razpadu Sovjetske zveze je Kuba zapadla v globoko gospodarsko krizo, popolnemu propadu se je izognila s prihodki od turizma in sodelovanjem z nafto bogato Venezuelo.