Castro je v pogovoru z učitelji in dijaki tudi pohvalil izobraževalni sistem v državi. Foto: EPA
Castro je v pogovoru z učitelji in dijaki tudi pohvalil izobraževalni sistem v državi. Foto: EPA
Fidel Castro se je pojavil v javnosti

"Prepričan sem, da bi bila Vilma na dan, kakršen je danes, srečna," je dejal ikona kubanske revolucije. Espinova je lagodno življenje zamenjala za revolucionarni boj ob boku Castra proti vladi Fulgencia Batiste, ki so jo podpirale ZDA, pozneje pa se je poročila s Castrovim mlajšim bratom Raulom, aktualnim kubanskim predsednikom.

"Vsi, ki umrejo v boju za revolucijo, pustijo za seboj svojo energijo, svoj trud in boj," je povedal Castro, ki bo 90 let praznoval avgusta.

Castro je po hujši bolezni leta 2008 oblast predal svojemu bratu.

Njegov javni nastop prihaja teden dni za tem, ko je v časopisnem članku kritiziral nedavni zgodovinski obisk Baracka Obame na Kubi - prvi obisk kakega ameriškega predsednika v več kot 80 letih. "Od imperija ne potrebujemo ničesar," je zapisal v mnenjskem članku v dnevniku Granma. Castro se, v nasprotju s svojim bratom, z Obamo ni srečal.

Zgodovinski Obamov obisk
Obama je bil po lanski obnovitvi odnosov med državama na Kubi konec marca. Med obiskom je dejal, da je hladne vojne končno konec. Ameriške gospodarske sankcije sicer ostajajo, državi pa imata tudi različna stališča glede spoštovanja človekovih pravic na Kubi.

Nazadnje je bil Castro, vodja kubanske revolucije leta 1959, v javnosti pred devetimi meseci, ko se je srečal s civilnimi uslužbenci v vojski.

Vladajoča komunistična partija bo na konvenciji 16. aprila določila gospodarsko in politično usmeritev države v prihodnjih petih letih.

Fidel Castro se je pojavil v javnosti