Obisk ameriškega predsednika na Kubi odpira novo poglavje v odnosih med državama. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Obisk ameriškega predsednika na Kubi odpira novo poglavje v odnosih med državama. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Kuba
Obama se bo v ponedeljek srečal z gostiteljem, predsednikom Raúlom Castrom, ki mu bo zvečer priredil državniško večerjo. S Fidelom Castrom, Raúlovim bratom, se Obama ne bo srečal. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Protesti
Nekaj ur pred prihodom ameriškega predsednika je policija prijela 50 protestnikov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Obama začenja tridnevni obisk na Kubi

S Fidelom Castrom se ne bo srečal.

Obamov obisk na Kubi je odraz izboljšanja odnosov med državama, ki se je začelo konec leta 2014. Nekaj ur pred Obamovim prihódom so kubanske oblasti priprle kakih petdeset protestnikov, ker se je nedeljski shod proti političnemu zatiranju v državi sprevrgel v nasilje.

V ponedeljek se bo srečal z gostiteljem, predsednikom Raúlom Castrom, ki mu bo zvečer priredil državniško večerjo. S Fidelom Castrom, Raúlovim bratom, se Obama ne bo srečal.

Srečanje s kardinalom in oporečniki
Ameriški predsednik se bo srečal tudi s kardinalom Jaimejem Ortego in z oporečniki, pri čemer so seznam gostov sestavili v Washingtonu. V torek, pred odhodom v Argentino, pa bo imel govor v gledališču Grande teatro de Havana, za katerega Bela hiša upa, da bo predvajan v živo na kubanski nacionalni televiziji.

V času Obamovega obiska bo potekala tudi tekma v bejzbolu med ameriškim poklicnim moštvom in kubanskimi igralci, ki veljajo za odlične predstavnike tega športa. Obama bo imel še srečanje s podjetniki ZDA in Kube, protokol pa zahteva tudi polaganje venca pred spomenikom kubanskemu borcu proti španski kolonialni nadvladi Joséju Martíju.

Spomnimo, odnosi med ZDA in Kubo so se začeli izboljševati konec leta 2014. Decembra tistega leta je Obama napovedal normalizacijo diplomatskih in gospodarskih vezi, sledilo pa je leto dni tajnih pogajanj v Kanadi in Vatikanu, v kar je bil neposredno vpleten tudi papež Frančišek.

ZDA so spet odprle svoje veleposlaništvo v Havani avgusta lani, mesec dni prej pa je Kuba odprla svoje veleposlaništvo v Washingtonu. Odnosi med državama so bili zamrznjeni od začetka šestdesetih let 20. stoletja. ZDA so po kubanski revoluciji konec petdesetih let uvedle trgovinski embargo, ki so ga po otoplitvi odnosov zrahljale.

Prvi večmilijonski posel
Posledica izboljšanja odnosov je tudi tesnejše gospodarsko sodelovanje. Ameriško hotelirsko podjetje Starwood je tako postalo prvo ameriško podjetje, ki je s kubanskimi oblastmi sklenilo posel po letu 1959. Starwood bo namreč obnovil in upravljal tri hotele v Havani. Posel je vreden več milijonov dolarjev.

Odkar je Obamova administracija omilila omejitve za potovanja ameriških državljanov na Kubo, je število turistov iz ZDA skokovito naraslo.

Obama začenja tridnevni obisk na Kubi