Aretacija Abdelsama 18. marca v bruseljski soseski Molenbeek. Foto: Reuters
Aretacija Abdelsama 18. marca v bruseljski soseski Molenbeek. Foto: Reuters
Salah Abdeslam
Abdeslam v belgijskem zaporu čaka na izročitev Franciji. Foto: EPA

Mohamed Abdeslam je brata obiskal v zaporu na severu Belgije, kjer čaka na izročitev Franciji, ki ga obtožuje sodelovanja v novembrskih terorističnih napadih na stadion, lokale in koncertno dvorano, v Parizu, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi.

26-letnega Salaha Abdeslama so prijeli 18. marca v Bruslju, kamor je pobegnil po pariških napadih. Tam se je skrival štiri mesece, preden so ga prijeli v policijski akciji, med katero so ga ustrelili v nogo.

"Če bi hotel, bi bilo lahko v Parizu še več žrtev. Na srečo nisem šel do konca," je Saleh Abdeslam med obiskom v zaporu povedal svojemu bratu Mohamedu. Med drugim je izrazil pripravljenost na sodelovanje s preiskovalci, a zanikal kakršno koli vlogo v terorističnih napadih v Bruslju marca letos, ko je bilo v samomorilskih napadih na letališču Zaventem in postaji podzemne železnice v središču mesta ubitih 32 ljudi.

Po prijetju je Abdeslam sodeloval na zaslišanjih, a se je po napadih v Bruslju zavil v molk in na vprašanja ni hotel več odgovarjati. Zdaj si je po bratovih besedah očitno znova premislil, a vseeno ne želi sodelovati z belgijskimi preiskovalci, temveč samo s francoskimi.

Preiskovalci so si prepričani, da je za napade v Parizu in Bruslju odgovorna ista teroristična celica. Odgovornost za napade je v obeh primerih prevzela skrajna skupina Islamska država in napadalci so se med drugim urili tudi na bojiščih v Siriji.

Belgijski preiskovalci zatrjujejo, da je bil Abdeslam nedvomno povezan z najmanj dvema napadalcema iz Bruslja, njegove prstne odtise so odkrili pri Khalidu El Bakraouiju, ki se je razstrelil na bruseljski postaji podzemne železnice.

Na dan je prišlo tudi, da je Abdeslama in enega od napadalcev iz Bruslja septembra lani v avtomobilu ustavila policija na madžarski meji z Avstrijo.

Nove obtožnice za osumljene teroriste
Zaradi sodelovanja v teroristični skupini so v Belgiji obtožili še tretjega osumljenca, povezanega z Redo Kriketom, ki je glavnim osumljencem za načrtovanje spodletelega napada v Franciji. Obtožili naj bi 35-letnega Yassineja Alamija, ki so ga aretirali v petek v Bruslju.

Kriketa so prijeli 24. marca, na območju Pariza, pretekli ponedeljek pa je sodnik zanj odredil podaljšanje pripora. Zoper glavnega osumljenca za načrtovanje spodletelega terorističnega napada v Franciji so nato v četrtek vložili obtožnico zaradi članstva v teroristični skupini.

Po besedah francoskega notranjega ministra Bernarda Cazeneuva je bil Kriket ob aretaciji "v napredni fazi" načrta za izvedbo napada v Franciji. V racijah so našli tudi orožje in eksploziv. V pridržanju v Bruslju sta še dva osumljenca za načrtovanje spodletelega terorističnega napada. Zaradi sodelovanja v terorističnih dejavnostih so minulo soboto obtožili Rabaha M., dan za tem pa še Abderamaneja A.

Preteklo nedeljo je nizozemska policija v pristaniškem mestu Rotterdam aretirala francoskega državljana Anisa B., ki ga prav tako sumijo načrtovanja spodletelega terorističnega napada. Tudi v njegovem stanovanju so našli strelivo.

Delno odprtje letališča v nedeljo
V nedeljo naj bi le odprli glavno bruseljsko letališče, ki je bilo tarča marčevskega napada in je bilo v njem poslopje močno poškodovano, še posebej območje za odhode in prijavo na polet, kjer sta se razstrelila samomorilska napadalca. Za polno delovanje letališča bo vseeno potrebnih še več mesecev.

Delno bi ga morali odpreti že v petek zvečer, a je prišlo do nesoglasij glede varnostnih ukrepov v začasno vzpostavljenem območju za prijave na polet. Letališka policija je celo zagrozila s stavko zaradi pomanjkljive varnosti in spor je bil rešen šele po pogovorih med policijskimi sindikati in oblastmi.

Zvezna policija, ki deluje na letališču, je zahtevala, da potnike pregledajo že zunaj območja za odhode, a uprava letališča je opozorila, da bi to povzročilo preveč čakanja za potnike, polega tega pa bi se varnostna grožnja le premaknila iz notranjosti ven. Vse potnike bodo zdaj pregledovali ob prihodu. Tudi ob napovedanem ponovnem odprtju letališča bo to še nekaj časa delovalo le z 20-odstotno zmogljivostjo in bo sposobno na uro odpraviti do 800 potnikov.