Knjigi najvišje prelate obtožujeta življenja v izjemnem luksuzu in upiranja prizadevanjem za očiščenje vatikanskih financ. Foto: Reuters
Knjigi najvišje prelate obtožujeta življenja v izjemnem luksuzu in upiranja prizadevanjem za očiščenje vatikanskih financ. Foto: Reuters
Proces Vatileaks: trije oproščeni, dva obsojena

Zaradi posredovanja in objave zaupnih vatikanskih dokumentov, v javnosti znanih kot afera Vatileaks2, je vatikansko državno sodišče dva od petih obtožencev obsodilo na večmesečno zaporno kazen, tri obtožene, med njimi dva preiskovalna novinarja, pa oprostilo.

Na deset mesecev pogojne kazni je bila obsojena strokovnjakinja za odnose z javnostmi Francesca Immacolata Chaouqui, španski duhovnik Lucio Vallejo Balda pa na 18 mesecev zapora. Preiskovalna novinarja Gianluigi Nuzzi in Emiliano Fittipaldi ter sodelavec vatikanske komisije za gospodarstvo, sicer Baldov pomočnik, Nicola Maio so bili oproščeni.

Novinarja oproščena
Nuzzi in Fittipaldi sta novembra lani objavila knjigi, Trgovci v templju in Lakomnost, v kateri sta objavila zaupne dokumente iz Vatikana; v primeru obeh novinarjev se je vatikansko pravosodje razglasilo za nepristojno in ju oprostilo.

Vatikan je bil zaradi sodnega procesa deležen kritik, da krši svobodo medijev. "Danes je zgodovinski dan. To je temelj demokracije in svobode medijev," je po objavi razsodbe dejal Nuzzi. Fittipaldi je menil, da je Vatikan danes pokazal "pogum", in dejal, da ni pričakoval, da bo oproščen. Knjigi omenjenih avtorjev temeljita na gradivu papeškega odbora, katerega člana sta bila Vallejo Balda in Chaouquijeva. Knjigi najvišje prelate obtožujeta življenja v izjemnem luksuzu in upiranja prizadevanjem za očiščenje vatikanskih financ.

Novinar, ki je razkril finance mariborske nadškofije
Škandal so poimenovali Vatileaks 2, s čimer spominjajo na prvo afero zaradi razkritja vatikanskih dokumentov, ki jo je leta 2012 prav tako sprožila Nuzzijeva knjiga. Novinarju takrat niso sodili, so pa tedaj glavnega informatorja, strežnika tedanjega papeža Benedikta XVI., obsodili na 15 let zapora, kmalu zatem pa ga pomilostili.

Novinar Fittipaldi je v Sloveniji znan po tem, da je leta 2011 objavil vatikanske dokumente o finančnem stanju mariborske nadškofije in z njo povezanih družb, ki jih zdaj povzema tudi v knjigi.

Proces Vatileaks: trije oproščeni, dva obsojena