Ko je bil Bosco Ntanganda star 17 let, se je boril tako v vrstah upornikov kot vojske, in sicer tako v Demokratični republiki Kongo kot v Ruandi. Foto: EPA
Ko je bil Bosco Ntanganda star 17 let, se je boril tako v vrstah upornikov kot vojske, in sicer tako v Demokratični republiki Kongo kot v Ruandi. Foto: EPA

Afriški 'Terminator', kot so klicali generala Ntagando, se je v ponedeljek sam predal ameriškemu veleposlaništvu v prestolnici Kigali, saj ga je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu obtožilo zločinov proti človečnosti, ki jih sicer general zanika.

Vodja dela upornikov v Demokratični republiki Kongo je med drugim obtožen posilstev, umorov, plenjenj in novačenja otrok za vojsko med septembrom 2002 in septembrom 2003 na severnem delu države. Obtožnica ima deset točk - sedem se jih nanaša na vojne zločine, tri pa na zločine proti človečnosti.

"Danes je dober dan za vse žrtve Demokratične republike Kongo kot tudi za mednarodno sodišče. Tisti, ki so dolgo časa trpeli pod trpko roko Bosca Ntagande, se lahko veselijo prihodnosti," je dejala glavna tožilka ICC-ja Fatou Bensouda.

Gibanje M23 naj bi podpirala Ruanda
Ntaganda je bil nazadnje eden izmed poveljnikov uporniškega gibanja 23. marec (M23), ki se je pred kratkim razdelilo na dve struji, ti pa se zdaj bojujeta druga proti drugi. Frakcija, zvesta Ntagandi, izgublja proti drugi strani, številni njeni pripadniki pa so pribežali v Ruando.

Frakcija M23 pod vodstvom Sultanija Makengaja naj bi načrtovala podpis mirovnega sporazuma z vlado Konga, kar bi lahko še povečalo težave za Ntagandovo skupino. Mreže zavezništev na nemirnem vzhodu druge največje afriške države so sicer zelo nejasne in se lahko zelo hitro spreminjajo.
Ruando medtem - tako oblasti v Kongu kot tudi Združeni narodi - obtožujejo oboroževanja in vodenja upornikov gibanja M23, v katerem je večina Tutsijev in ki deluje v vzhodnem predelu Konga, bogatem s surovinami. Gibanje je bilo oblikovano na začetku lanskega leta z namenom boja proti vladi v Kinšasi.
Od upornika do generala
Bosco Ntanganda je bil rojen leta 1973 v Ruandi, a je kot najstnik v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so izbruhnili spopadi med Hutuji in Tutsiji v Ruandi, pobegnil v Demokratično republiko Kongo. Ko je bil star 17 let, se je boril tako v vrstah upornikov kot vojske, in sicer tako v Demokratični republiki Kongo kot v Ruandi, general pa je postal leta 2009.

Mednarodno kazensko sodišče ga je prvič obtožilo leta 2006 zaradi novačenja otrok v bojne vrste med konfliktom v pokrajini Ituri v letih 2002 in 2003. Takrat je izdalo tudi nalog za njegovo aretacijo, lani pa je sledila še ena obtožnica ICC-ja zaradi obtožb o vpletenosti v niz zločinov proti človečnosti.