Iranski predsednik mednarodni skupnosti sporoča:
Iranski predsednik mednarodni skupnosti sporoča: "Niste sposobni škoditi Irancem!" Foto: EPA
Varnostni svet
Varnostni svet Združenih narodov je po letu in pol ameriških prizadevanj v sredo le sprejel nove sankcije proti Iranu. Foto: EPA

Varnostni svet Združenih narodov je v sredo izglasoval že četrto resolucijo o poostritvi ukrepov proti Iranu. Za strožje ukrepe so glasovale vse stalne članice Varnostnega sveta, čeprav sta si Rusija in Kitajska vse do konca prizadevali za omilitev predlaganih ukrepov. Sankcije je podprlo 12 članic Varnostnega sveta, dve (Turčija in Brazilija) sta glasovali proti, Libanon pa se je glasovanja vzdržal.

Iran je po resoluciji sporočil, da kljub sprejetju strožjih ukrepov ne namerava ustaviti bogatenja urana, saj iranske oblasti menijo, da sprejetje novih ukrepov ne bo prispevalo k rešitvi spora o iranskem jedrskem programu. Iranski predsednik Ahmadinedžad je ob tem dejal: "Eni izmed svetovnih velesil sem sporočil, da so sankcije kot uporabljeni žepni robček in jih je treba vreči v smeti. Niso sposobni škoditi Irancem".

Sankcije za osamitev revolucionarne garde
Nove sankcije, ki so jih Združeni narodi naložili Iranu, vključujejo prepoved prodaje orožja Iranu, kjer je tudi osem kategorij težkega orožja, poziv državam, naj na letališčih in pristaniščih pregledajo vsak sumljiv tovor, ki je namenjen v Iran ali iz njega ter poziv državam, naj blokirajo finančne transakcije in prepovedo odpiranje predstavništev iranskih bank v tujini, če obstaja sum, da banke financirajo jedrski ali raketni program.

Sankcije naj bi razširile seznam posameznikov in podjetij, ki jim bodo zamrznili premoženje in prepovedali potovanje, prepovedali pa naj bi tudi iranska vlaganja v rudnike urana v tujini. Resolucija naj bi bila pomembna tudi zato, ker narekuje osamitev iranske revolucionarne garde, ki upravlja z velikim delom iranskega gospodarstva.

Obama sankcije pozdravlja, a poziva k dialogu
Strožje sankcije so v Združenih narodih sprejeli leto in pol, potem ko je ameriški predsednik Barack Obama napovedal strožjo politiko proti Iranu. Ob tem je Obama povedal, da sankcije nikakor ne pomenijo, da je mednarodna skupnost zaprla vrata pogajanjem z Iranom, in Teheran pozval, naj si izbere drugačno in boljšo pot. Tudi kitajski veleposlanik pri Združenih narodih Džang Jesui je povedal, da skušajo sankcije le ustaviti širjenje jedrskega orožja po svetu in da nikakor ne bodo vplivale na vsakdanje življenje Irancev.

Čeprav so za sankcije glasovale vse stalne članice Varnostnega sveta, pa dva glasova proti predstavljata najhujše nasprotovanje sankcijam do zdaj. Kot poroča BBC, to pomeni oslabitev mednarodne enotnosti, ki so jo skušali okrog Irana zgraditi Američani, BBC-jev dopisnik Paul Reynolds pa je prepričan, da nov krog sankcij ne bo imel nobenih večjih posledic za Iran kot prvi trije svežnji. Ob tem Reynolds pojasnjuje, da s sankcij niso uperili na vitalne iranske interese in da je Teheran že razvil sistem, kako se sankcijam izogniti.